Sjömansfläsk – se on Fjalarin bravuuri keittiössä
Paraisilla asuva Fjalar Söderholm syntyi 6.11.1933 Gustaf Adolfin nimipäivänä, josta myöhemmin tuli ruotsalaisuuden päivä. Maanantaina hän täyttää upeat 90 vuotta.
Fjalar varttui Munkvikenin rannalla
Fjalar Söderholm istuu kotonaan sohvalla Henréninmäellä Paraisilla ja muistelee vanhoja aikoja. Olohuoneen seinällä hänellä on kehystetty valokuva Mustfinnin telakalta, jonka Fjalar omisti vuoteen 2003 asti. 1960-luvun lopulla Fjalar otti vaimonsa Marlenen kanssa telakan haltuunsa ja muutti Mustfinniin. Fjalar on viettänyt enemmän tai vähemmän koko elämänsä veneissä tai niiden läheisyydessä. Hän varttui Munkvikenin rannalla valkoisessa talossa, joka on edelleen pystyssä ja on sukulaisten omistama. Hänen isänsä Rudolf Söderholm ja myös Fjalarin setä omistivat useita aluksia, joilla he kuljettivat tavaraa. Nuoruudessaan seikkailunhaluinen Fjalar vietti ammattikoulusta valmistuttuaan vuoden merellä ja pääsi moneen etelän satamaan, muun muassa Kuubassa ja Meksikossa.
– Turistimatkoja ne eivät olleet, vaan kovaa työtä ja monin paikoin oli erittäin köyhää, Fjalar sanoo.
Fjalar voi ylpeillä olevansa soudun Suomen mestari
Vähitellen Fjalarin oli aika jäädä maihin ja hän tapasi tulevan vaimonsa Marlenen. Perhe alkoi kasvaa ja pojat Jan ja Tom syntyivät vuosina 1956 ja 1958. Perheen perustamiseen saakka hän oli myös erittäin menestyvä soutaja seurassa Pargas Kalks Roddare. Fjalar voi ylpeillä olevansa soudun Suomen mestari vuosimallia 1954 ja tärkeä hetki hänen elämässään oli noin 15 vuotta sitten, kun soutuseura lahjoitti hänelle vanhan yksikön. Vene on säilynyt hyvin ja sitä käyttää nykyään kolmas sukupolvi.
– Lopetin soutamisen, kun en enää jaksanut laihduttaa, Fjalar sanoo ja nauraa.
Soutuaikanaan Fjalar kilpaili kevyessä luokassa ja harjoitteli lujasti päästäkseen Helsingin olympialaisiin vuonna 1952 yhdessä muiden paraislaisten soutajien kanssa.
Merellä elämisen jälkeen hän aloitti työt Rettigin tupakkatehtaalla Turussa ja sen yhteydessä - hämmästyttävää kyllä ??- lopetti tupakoinnin.
– Se oli veto, jota en voinut hävitä.
"Tämä oli ehkä parasta aikaa työurallan"
Eräänä päivänä hänen pomonsa tuli hänen luokseen ja sanoi ”Söderholm, tehän osaatte purjehtia”. Fjalar osasi, ja kävi ilmi, että Tohtori Hans von Rettig tarvitsi gastin yksityiseen purjeveneensä Clipperiin, joka sijaitsi hänen yksityisellä telakalla Erstahälliä vastapäätä Paraisilla. Sen jälkeen Fjalar työskenteli talvisin tupakkatehtaalla ja kesäisin purjevene Clipperissä ja purjehti joka viikonloppu herra Tohtorin kanssa.
– Tämä oli ehkä parasta aikaa työurallani, Fjalar sanoo ja muistelee lämmöllä kaikkia pomonsa kanssa tehtyjä matkoja.
Lopulta Marlene ja Fjalar muuttivat Mustfinniin ja alkoivat hoitaa siellä telakkaa. Sitä ennen perhe oli jo viettänyt muutaman kesän telakalla. Fjalar suunnitteli myös kaksi omaa venettä, Mustvind 35:n ja Mustvind 42:n. Fjalar rakensi muotin, laminoi rungon ja rakensi sisätilat Mustvind 35:een, jota valmistettiin neljänä kappaleena ja joka purjehtii edelleen poikkeuksellisen hyvin. Neitsytmatka oli vuonna 1983, kun Fjalar täytti 50 vuotta.
Nykyään Fjalar ei enää purjehdi ja vuonna 2003 hän myi telakan. Myös toinen rakas harrastus on seurannut Fjalaria vuosien varrella. Hänestä tuli hyvä keilaaja ja hän jatkoi harrastusta, kunnes korona sulki keilaradat. Perheen nykyisen neljän sukupolven osallistuessa he ovat järjestäneet mestaruuskilpailut vuoteen 2020 asti - ja joka kerta Fjalar on voittanut!
Fjalar viihtyy keittiössä
Fjalar viettää syntymäpäiväänsä maanantaina rakkaiden kanssa ja luvassa on mahdollisesti oikea perheillallinen. Fjalar viihtyy keittiössä - aivan kuten hänen poikansa - ja hänellä on oikea bravuuri, jota hän mielellään tarjoaa. Nimittäin annos nimeltä Sjömansfläsk.
– Sen täytyy olla juovaista sianlihaa, jota ruskistan pannulla runsaan sipulin ja mausteiden kera.
Sjömansfläsk-annoksen kanssa hän tarjoilee perunamuusia tai keitettyjä perunoita ja herneitä. Oikean merimiehen ruokaa!
Fjalar Söderholm
Ikä: Täyttää 90 vuotta 6.11.
Asuu: Paraisilla, talvella keskustassa, mutta viettää mielellään kesät Mustfinnin omakotitalossa.
Perhe: vaimo Marlene ja pojat Tom ja Jan perheineen.
Kiinnostuksen kohteet: veneily, veneet, on ollut aktiivinen soutaja ja voitti SM-mitalin 1954. Myös hyvä keilaaja.
Työskennellyt: itsenäisenä ammatinharjoittajana Mustfinnin telakalla vuoteen 2003 asti. On aiemmin työskennellyt myös Rettigin tupakkatehtaassa Turussa ja lyhyen aikaa Wärtsilässä.
Malin Johansson
Suomenkielinen käännös:
Tuuli Meriläinen