Axxell huomioi Yrittäjän päivän

en stor grupp studerande tittar på en paneldiskussion
Yrittäjäpäivä. Axxellin paneelikeskustelun noin 90-henkisestä yleisöstä ei löytynyt kovinkaan montaa yrittäjyydestä kiinnostunutta. Kuva: Mikael Heinrichs
Julkaistu:

Axxell järjesti paneelikeskustelun Paraisilla Yrittäjän päivän kunniaksi. Tapahtuma striimattiin kaikille opetuspaikkakunnille.

Viime torstaina 5. syyskuuta Paraisten kaupungin yritysneuvoja John Forsman, yrittäjät Jeanette Törnqvist Juhlakulmasta ja Julettista, Patrik Lindström Hunger & Törstistä sekä K-Supermarket Reimarin kauppias Axel Eriksson tapasivat paneelikeskustelussa uudessa Axxell-rakennuksessa Brava-oppimiskeskuksen yhteydessä. Axxellin merkonomiopettaja Mats Lindberg Karjaalta jakoi puheenvuorot.

Yksi valtakunnalliseen Yrittäjän päivän huomioimisen tarkoitus on nimenomaan sytyttää yrittäjyyden kipinä nuorissa. Noin 300 opiskelijaa osallistui etänä Axxellin muissa toimipaikoissa.

Paneelin yrittäjät olivat vastauksissaan suorapuheisia ja rehellisiä – eivätkä he kaunistaneet yrittäjän ammattia. Samalla he eivät myöskään halunneet pelotella ketään, vaan jakoivat avoimesti omia kokemuksiaan, niin hyviä kuin huonojakin.

Törnqvist johtaa osittain erilaisiin juhlatarvikkeisiin erikoistunutta yritystä Juhlakulma ja osittain vastaperustettua yritystä Julettia, joka keskittyy auttamaan kodeissa erilaisissa tehtävissä.

– Opiskelin ensin automaatioasentajaksi, myöhemmin perhepäivähoitajaksi ja aikuisena lähihoitajaksi, mutta tajusin, ettei kolmivuorotyö pienen lapsen kanssa kotona onnistu. Idea Juhlakulmasta syntyi oikeastaan, kun mietin, millaista palvelua itse kaipaan alueelta, hän kertoo.

Kokki ja ravintoloitsija Lindström kertoo itse olevansa entinen ”amislainen” Paraisilta, joka myöhemmin opiskeli ulkomailla ja työskenteli sekä Ruotsissa että Englannissa eri tehtävissä.

– Itse lähdin yrittäjän polulle melko myöhään, mutta voin todeta, että se on elämäntapa, enkä jättäisi pois päivääkään. Jos päätät ryhtyä yrittäjäksi, sinun on oltava valmis tekemään vaadittua työtä ja varmistaa, että todella pidät alasta, jolle olet lähdössä, hän sanoo.

Kolmannen sukupolven kauppiaalle Erikssonille valinta tuntui myös luonnolliselta.

– Ensimmäinen suunnitelmani oli lähteä merelle ja hain merimieskouluun, mutta huomasin, ettei se ehkä ollutkaan minun juttuni. Myöhemmin opiskelin metallialaa Karjaalla, mutta tajusin, että minun oli yksinkertaisesti erittäin vaikea työskennellä jonkun muun palveluksessa.

Kaikki kolme korostivat, että yrittäjyyspolulla on riskinsä, mutta on tärkeää uskaltaa ottaa riski. Intohimoinen suhtautuminen omaan tekemiseen on myös oleellinen osa onnistumista.

Mikael Heinrichs

Käännös: Tuuli Meriläinen