Senioripäivässä jumpattiin ja naurettiin – Seniorit ensin, olkaa hyvät!

Julkaistu:

Paraisten ensimmäistä Senioripäivää vietettiin viime torstaina Punt-hallissa. Tiiviin ja monipuolisen ohjelman olivat rakentaneet yhdistykset, yritykset ja kaupungin kulttuuritoimi yhteistyössä.

Päivä oli pakattu täyteen hersyviä tapahtumia ja kohtaamisia. Puntin liikuntasalin, niin sanotun messualueen, seinustoille oli pystytetty yhdistysten ja yritysten esittelypisteet. Keskelle salia oli sijoitettu kansalaisopisto Kombin pöytä.

Bridgea kahdessa eri pöydässä

Salin jakaneen väliverhon vierustalla pelattiin bridgea kahdessa eri pöydässä. Pöytien takana oli kahdeksan tuolia ympyrän muodossa. Niillä istui joukko senioreita, jotka viskasivat napakalla kämmenotteella sinisiä ja punaisia palloja vuorotellen kohti kentän keskustassa olevaa valkoista palloa.

– He pelaavat boulea eli petankkia, kertoi Pargas Svenska Pensionär -yhdistyksen puheenjohtaja Gunnel Jansson. Tällä kertaa pelaamme sisällä ja istuinpiirissä, mikä voi olla senioreille helpompaa. Yleensähän tätä pelataan ulkona ja kovilla palloilla, hän valisti minua.

"Tietenkin haluamme saada myös uusia jäseniä"

Pargas Svenska Pensionärer -yhdistyksen tavoite Senioripäivälle oli tarjota jäsenilleen kesätauon jälkeen kohtaamisia, kokemuksia ja verkostoitumisen mahdollisuuksia.

– Tietenkin haluamme saada myös uusia jäseniä. Mieluusti myös hieman nuorempia eläkeläisiä, jotka voisivat tuoda mukanaan uusia ideoita toimintaamme, Jansson kertoi.

Varhan infopisteessä käytiin päivän mittaan monia keskusteluja muun muassa yhteisöasumisesta, kulttuuriasioista ja tietysti myös paljon puhutuista ja kirjoitetuista Varhan säästötarpeista.

– Moni kävijöistä on ollut huolissaan esimerkiksi siitä, pidetäänkö ikääntyneistä ihmisistä tulevaisuudessa huolta, kertoivat Varhan kulttuuriasiantuntija Maria Vane-Tempest ja yhteisökoordinaattori Annika Leandersson. He olivat tulleet paikalle nimenomaan jutellakseen senioreita huolestuttavista aiheista.

Tanssia ja voimistelua

Liikuntasalin toisessa päässä tapahtui kaiken aikaa. Joukko naisia tanssahteli ohjaaja Marja Paavolan Dancing Queen -tunnin tahtiin. Jotkut olivat ehtineet aikaisemmin jumpata Patrik Filatoffin ohjauksessa.

Moni tuli Senioripäivään hakemaan myös iloa ja huumoria, ja sen varmistivat stand-up koomikot. Sekä ruotsiksi esiintynyt Jonathan Lagerqvist että suomeksi esiintynyt Tiina Henkola vetivät salin täyteen. Valtaosa yleisöstä nauroi molemmat kieliversiot yhteen putkeen reveten hulvattomista, senioreille kohdennetuista jutuista moneen kertaan!

Kun naurusta tuli loppu, osa senioreista jäi nautiskelemaan She’s leaving home -yhtyeen tarjoamien Beatles-hittien tunnelmiin. Viereisessä tilassa nautittiin kahveista ja pullista, jotka Parocin emoyhtiö, yhdysvaltalainen Owens Corning tarjosi.

"Todella kiva päivä"

Senioripäivässä tuolijoogattiin, istuttiin kahvilla rupattelemassa ja kokeiltiin jotakin uutta. Esimerkiksi VR-laseja ja AR-alustaa Kotikunnas-yhdistyksen ohjauksessa. Jotkut selvittelivät Kombin pisteessä kurssiasioita. Muutama innostui virkkaamaan pitkästä, pitkästä aikaa. Moni pyöräytti ohimennen pöydälle asetettua onnenpyörää, ja poistui sen jälkeen parhaassa tapauksessa palkintosateenvarjo kainalossaan seuraavaan tapahtumaan.

Todella kiva päivä, kehui yksi jos toinenkin PK:n tapaamista senioreista. Tämän aisti päivän tunnelmasta ja puheensorinasta, hymyistä ja kohtaamisista.

– Tykkäsin paljon muun muassa Beatles-hiteistä ja Dancing Queen -tunnista, kertoi paraislainen seniori Maj Björk. Myös yhdistysten kanssa oli kiva jutella, hän listasi.

Joitakin Senioripäivän ideoita jäi takuulla myös toteuttamatta. Ne lienevät nyt varastossa seuraavaa kertaa varten. Milloin sellainen järjestetään, sitä Senioripäivää kaupungin kulttuuritoimen puolesta järjestänyt Lisa Taulio ei vielä uskaltanut sanoa.

– Ehkä vuoden tai parin kuluttua, Senioripäivä käynnisti samalla Paraisten Kulttuuriparlamentti -tapahtumien sarjan, joten kulttuuria riittää koko syksyksi ja ympäri saaristoa.

Anne Pelkonen