Uniikki auto esillä Paraisten Retroparaatissa

Julkaistu:

Lauantaina 31. elokuuta järjestetään jälleen autonäyttely, autoparaati ja perinteinen romupiste.

Tänä vuonna Paraisten Retroparaati ja perinteinen Rompetori järjestetään lauantaina 31. elokuuta. Autonäyttely alkaa klo 9 Bantis-kentällä. Järjestäjän Pargas Retro Carsin puheenjohtaja Staffan Sundström kertoo, että jokainen, jolla on vähintään 30 vuotta vanha ajoneuvo, voi esitellä sitä, riippumatta siitä onko kyseessä henkilöauto, kuorma-auto, linja-auto, traktori, moottoripyörä tai mopo. Hän sanoo, ettei tarvitse olla Pargas Retro Carsin jäsen osallistuakseen.

– Odotamme paikalle sekä eurooppalaisia ??että amerikkalaisia ??merkkejä ja mukana näyttelyssä on aina vanhoja paloautoja, Sundström sanoo.

Osallistujat ovat tervetulleita ilmoittautumaan etukäteen Paraisten Retro Carsiin, mutta Sundströmin mukaan ilmoittautumatta jättäminen ei ole este spontaanille osallistumiselle.

– On myös mukavaa, jos mahdollisimman moni pukeutuu vanhanaikaisiin vaatteisiin.

Hän itse osallistuu vanhalla ”Mossellaan” vuodelta 1953.

Yksi ja ainoa

Sundström kertoo, että osallistujia odotetaan kaikkialta Lounais-Suomesta. Näyttelyssä esitellään ainutlaatuinen auto, joita on olemassa vain yksi koko maailmassa. Kyseessä on Ilves-merkkinen farmariauto, jonka valmisti K. Nummelan koritehdas Turussa vuonna 1952. Auto valmistettiin Auran Auto Oy:n tarpeisiin aikana, jolloin Suomessa oli tuontisäännöstelyä ja autopulaa. Tarkoituksena oli alun perin aloittaa sarjatuotanto. Vuoden 1965 jälkeen auto rapistui ja oli surkeassa kunnossa, kunnes Turun Seudun Mobilistit pelasti sen.

Rompetta joka tarpeeseen

Näyttelyn kanssa samaan aikaan Skräbbölentien toiselle puolelle avautuu perinteinen Rompetori Café Kajutanin eteen. Vielä on muutamia vapaita myyntipaikkoja, joita voi varata yhdistyksen kautta. Sundström kertoo, että Pargas Retro Cars haluaa päästää käytettyjen autojen osia kiertoon harrastusharrastajien parhaaksi.

– Myyjiä, jotka myyvät muun muassa ylimääräisiä autonosia, mopon osia ja muita vanhoja tavaroita, on yleensä parikymmentä. Kaikkea taivaan ja maan väliltä, ??mutta ei uusia tuotteita.

Rompetori jatkuu kello 15 asti.

Musiikkia, makkaraa ja keulamerkkejä

Hannu Meristö viihdyttää yleisöä musiikillaan. Kahvia, makkaraa ja virvokkeita on saatavilla kioskista ja sieltä on myös saatavilla erilaisia kerhotuotteita. Uutuutena on kerhon antiikkipronssiset keulamerkkit, joita voi kiinnittää vanhoihin autoihin muistoksi osallistumisesta. Paraisten Retro Seinäkalenteri, jossa on historiallisen Paraisten ajoneuvokuvia, ilmestyy taas uusilla kuva-aiheilla vuodelle 2025. Ohjelmassa on myös arpajaiset ja onginta lapsille. Kello 12 julkaistaan parhaiten entisöidyn auton voittaja.

Suosittu paraati

Kello 13.30 ajoneuvoparaati keskustan läpi lähtee liikkeelle vanhojen paloautojen johdolla. Yleisö voi seurata paraatia Rantatiellä. Autot jatkavat Saaristotietä pitkin Tokmannin liikenneympyrään saakka ja jatkavat samaa reittiä takaisin. Sundström arvioi, että paraatia on aikaisemmin seurannut noin 2 000 henkilöä.

– Paraati houkuttelee paikalle sekä lapsia että eläkeläisiä, lapset eivät ole koskaan ennen nähneet tällaisia ??autoja ja vanhemmat muistelevat autoja menneiltä ajoilta.

Lisätietoja löytyy osoitteesta www.pargasretrocars.fi

Tuuli Meriläinen

tuuli.merilainen@aumedia.fi