Päivittäinen kaksikielinen joulukalenteri Vanhalla Malmilla

Matojen joulu. Edessä alhaalla Jonatan Rönnholm ja Emilia Lindström, takana vasemmalta lukien Vera Fovet, Tobias Reuter, Anna Lindström sekä William Stocks. Kuva: Mikael Heinrichs
Matojen joulu. Edessä alhaalla Jonatan Rönnholm ja Emilia Lindström, takana vasemmalta lukien Vera Fovet, Tobias Reuter, Anna Lindström sekä William Stocks. Kuva: Mikael Heinrichs
Julkaistu:

Teaterboulage esittää elävän joulukalenteripätkän joka päivä – aina aatonaattoon asti.

Idea ei varsinaisesti ole Teaterboulage-teatteriyhdistykselle uusi, mutta toteuttaminen on antanut odottaa itseään. Yhdistyksen puheenjohtaja Ingeborg Spiik oli nähnyt vastaavanlaisen toteutuksen Ruotsissa ja heittänyt idean ilmoille. Tämän syksyn aikana yhdistyksessä kuitenkin päätettiin tarttua toimeen – ja näin ”Matojen joulu” sai alkunsa.

– Päätimme jo melko varhaisessa vaiheessa hyödyntää ainakin osalle tutuiksi tulleita hahmoja kevään ”Kalabalik i komposten” -lastennäytelmästä, kertoo joulukalenterikonseptin projektikoordinaattori Mecki Ruokolahti. Hän on osa käsikirjoittajatyöryhmää, jonka muut jäsenet ovat Skini Lindgård, Emilia Lindström ja Jonatan Rönnholm.

Tuttuja hahmoja

Tarinan päähenkilöinä nähdään (ja kuullaan) kastemadot Daggmar ja Daggobert, jotka tulevat olemaan mukana jokaisessa ”luukussa”. Muut hahmot ovat sekä tuttuja kevään esityksestä että täysin uusia tuttavuuksia.

– Kaikki keväällä mukana olleet näyttelijät eivät voineet osallistua tällä kertaa, joten olemme luoneet myös muutaman lisähahmon, Ruokolahti kertoo.

Kartta auttaa löytämään perille

Lyhyet, noin 5–10 minuutin esitykset nähdään Vanhalla Malmilla. Esityspaikat vaihtelevat, ja yleisöä varten onkin tehty kartta, josta esityspaikat käyvät ilmi. Alue ulottuu Runebergin ja Fredrikan monumentilta kirkolla, Fredrikantuvalle sekä Fleminginpuistoon.

– Jokaisessa esityksessä on myös paikalla toimitsija, jolla on iso ja näkyvä kyltti, jotta yleisö varmasti löytää paikalle, Ruokolahti kertoo.

Karttaa on jaossa eri puolilla kaupunkia, ja se löytyy myös Teaterboulagen nettisivuilta.

– Itse asiassa on hyvä, että jouluaatto osuu maanantaille, jotta ihmiset ehtivät varmasti näkemään kaksi viimeistä live-luukkua viikonlopun 22.–23. joulukuuta aikana. Ne esitetään keskellä päivää, joten ihmisiä on varmasti mukavasti liikkeellä, toteaa mäyrähahmoa esittävä Anna Lindström.

Lämmintä alle

Esiintyjien asuissa on otettu huomioon myös ulkoilma-aspekti, eli niiden alle mahtuu useampi lämmin vaatekerros. Kukaan ei halua nähdä vilustunutta kastematoa 20. joulukuuta.

– Asut eivät itsessään ole kovinkaan lämpimiä, mutta vaatetusta mahtuu alle. Madot ovat todennäköisesti hieman tankanneet talven varalle, Daggobert-matoa esittävä Rönnholm nauraa.

Ruokolahden tehtävänä on pääasiassa hillitä energisiä näyttelijöitä, etteivät he innostu liikaa.

– Koska esitykset ovat ulkona, olemme säiden armolla. Se tuo varmasti mukanaan tiettyä tarvetta myös improvisoinnille, Ruokolahti myöntää.

Itsenäinen kokonaisuus

Kevään näytelmän näkeminen ei ole edellytys joulukalenterin seuraamiselle.

– Olemme pyrkineet luomaan kaikista luukuista mahdollisimman itsenäiset kokonaisuudet, eli ei haittaa vaikka jokunen luukku jäisikin matkan varrella näkemättä. Luvassa on paljon energiaa. Esitykset ovat lyhyitä, mutta intensiivisiä, Vera Fovet lupaa.

Uskotteko, että ihmiset jaksavat ja ehtivät seuraamaan kaikkia esityksiä?

– Toivottavasti, hän nauraa.

Myös aikuisille

Vaikka Matojen joulu näyttää päällisin puolin lapsille suunnatulta jutulta, luvassa on myös aikuisempaan makuun olevaa huumoria.

– Tämä on ilman muuta koko perheelle suunnattu joulukalenteri. Mukana on myös sellaista, joka uppoaa aikuisiin. Toivottavasti saamme mukaan myös interaktiivisia elementtejä, Daggmar-kastematoa esittävä Emilia Lindström sanoo.

– Matojen joulu on täysin kaksikielinen projekti. Olemme paiskineet kovasti töitä myös suomenkielisten vuorosanojen kanssa. Hahmojen persoonallisuuteen sopii myös kielen vaihtaminen kesken kaiken, ja myös kielihuumoria on luvassa, Anna Lindström vakuuttaa.

Luukut avataan arkisin kello 17.00, viikonloppuisin ja pyhäpäivisin kello 13.30. 13. joulukuuta ei esitetä tavanomaista ”luukkua”, vaan hahmot ovat mukana Lucia-kulkueessa, joka lähtee kirkolta kruunajaisten jälkeen.

Mikael Heinrichs

050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi