Musiikkiopiston uusi rehtori tuo uusia tuulia mukaan maltilla
Musiikkiopisto Arkipelag sai lokakuussa uuden rehtorin, kun elokuussa tehtävään valittu Jenni Uimonen aloitti. Väistyvä rehtori Ilari Hongisto on kuitenkin lupautunut mentoriksi tarpeen mukaan.
– Onhan tässä ollut melkoinen myllerrys ja haastetta uuden työn aloittamisessa, mutta pikku hiljaa tuntuu siltä, että alan pääsemään tehtävään paremmin käsiksi. Tulen kuitenkin musiikkiopistomaailman ulkopuolelta, sillä olen aikaisemmin toiminut muun muassa tanssinopettajana ja hallinnollisissa tehtävissä peruskoulun puolella, Uimonen kertoo.
Uimonen on opiskellut tanssinopettajaksi ja toiminut myös koreografina. Hän valmistui 2013 kasvatustieteiden maisteriksi.
Toimintaa laajalla alueella
Entisen rehtorin tuki ja kanslian henkilökunta ovat olleet tärkeässä roolissa sopeutumisen suhteen ja Uimonen toteaa keskustelevansa viikoittain Hongiston kanssa puhelimessa. Musiikkiopistolla on toimintaa kolmen kunnan alueella: Paraisilla, Kaarinassa ja Kemiönsaarella, joten työnsarkaa riittää.
Vaikka Uimosella on taustaa tanssin puolella, ei musiikkikaan ole täysin vierasta, sillä hän myöntää olleensa nuorempana myös harrastemuusikko ja pöytälaatikosta löytyy jonkin verran materiaalia.
– Teini-ikäisenä tanssi alkoi kuitenkin kiinnostaa enemmän ja siitä tuli minun juttuni. Tanssilla ja musiikilla on kuitenkin paljon myös yhteistä, sillä tanssijan keho on ikään kuin instrumentti jolla luodaan musiikkia. Ne kulkevat käsi kädessä, hän toteaa.
Rehtorin tehtävässä hän kuitenkin kokee olevansa nimenomaan hallinnollinen esimies, ja musiikkiopetuksen hän jättää osaaville ammattilaisille. Tanssipuolella hän toimii myös opettajana.
Arkipelagilla on 40–50 opettajaa, joista osalla on runsaasti opetustunteja ja toisilla vain muutama tunti viikossa Arkipelagin alaisuudessa.
– Näin alkuun olen käynyt tutustumassa eri toimipisteisiin ja haistellut tunnelmaa. Toki oma tyyli tulee jossain vaiheessa näkymään, mutta näin alussa pyrin pääsemään kärryille ja luotan osaaviin opettajiin.
Hän näkee eräänä haasteena juuri sisäisen tiedottamisen ja kommunikaation, sillä opisto toimii maantieteellisesti suhteellisen laajalla alueella. Kun osa opettajista käy vain harvoin pitämässä yhden tai muutaman tunnin, yhteydenpidossa riittää haastetta.
– Olen itse toiminut freelancer-opettajana, joten tiedän miten vaikeaa voi olla pysytellä kärryillä kaikkien muutosten kanssa eivätkä rahkeet aina riitä kaikkeen.
Uusi opintosuunnitelma tuo myös muutoksia
Syksyn aikana mullistuksia tulee jo muutenkin, sillä uusi opintosuunnitelma tuo sekä oppilaille että opettajille paljon uutta. Sekä oppilashallintajärjestelmä että taloushallinta ovat saaneet uudet tekniset ratkaisut, joten niissäkin riittää ensi alkuun opettelemista.
– Kaikkea toimivaa ei tarvitse lähteä muuttamaan vain muutoksen vuoksi, vaan katsellaan rauhassa tilannetta, vaikka olenkin luonteeltani innokas muuttaja, Uimonen sanoo.
Rehtorin työssä häntä kiehtoo ennen kaikkea se, että tässä yhdistyvät monet eri osaamisalueet ja työ on todella monipuolista.
– Meillä yksityisenä oppilaitoksena rehtorin toimenkuvaan sisältyy myös paljon sellaista, jota rehtorin kunnallisella puolella ei tarvitse miettiä ainakaan yksin. Meillä ei ole esimerkiksi talous- ja kiinteistötoimen asiantuntijoita omasta takaa, joiden puoleen voisi kääntyä.
Hän toteaa viihtyvänsä luovassa ympäristössä, jossa ilmapiiri on salliva ja innostaa erilaisiin kokeiluihin. Välillä saa erehtyäkin.
– Pitää myös pystyä kuuntelemaan ihmisiä, pysähtyä ja kohdata asioita ilman pelkoja.
Paljon luovaa energiaa
Uimosen vajaan kuukauden mittaisen tutustumisen jälkeen hän kokee Arkipelagin toiminnan olevan hyvällä mallilla.
– Täällä on paljon luovaa energiaa ilmassa ja ilmapiiri on erittäin yhteisöllinen. Siihen vaikuttaa varmasti osaltaan myös se, että opisto toimii pienemmillä paikkakunnilla ja sen toiminta on tunnettua. Meillä on paljon hyviä yhteyksiä eri suuntiin ja sitoutumisen taso on korkealla. Se tuo myös omaehtoista tekemistä mukaan kuvioihin, eikä toiminta ole ylhäältä saneltua.
Hän mainitsee eräänä hyvänä esimerkkinä juuri omaehtoisesta tekemisestä Janne Engblomin ja hänen oppilaiden järjestämät hyväntekeväisyyskonsertit, jotka eivät olisi mahdollisia ilman tunnistettavuutta paikkakunnalla.
– Myös musiikki ja tanssi voisivat kulkea vielä enemmän käsi kädessä kuin aikaisemmin.
Tiloja kartoitettu
Toimintatilojen suhteen Uimonen kokee tilanteen Paraisilla olevan suhteellisen hyvä, mutta varsinkin Kaarinassa tilanne on huomattavasti haasteellisempi.
– Toki Paraisillakin tanssille voisi olla enemmän ns. omaa tilaa, joka olisi optimoitu juuri tanssin tarpeisiin. Koulujen salit ovat haasteellisia, sillä lattiat ovat usein liian kovat tanssijoille. Täällä opistolla meillä on hyvä tila, mutta se on auttamatta hieman pieni, joten olen jo aloittanut kartoituksen mahdollisten vuokratilojen suhteen, Uimonen kertoo.
Teemaviikko tulossa
Ensi viikko on musiikkiopistolla hieman tavanomaisesta poikkeava, sillä silloin vietetään teemaviikkoa improvisaation merkeissä.
– Teemaviikot ovat Ilari Hongiston luoma konsepti, joilla pyritään tuomaan hieman virkistystä ja vaihtelua tavalliseen opetukseen. Improvisointi on myös osa uutta opetussuunnitelmaa ja me toteutamme sitä muun muassa työpajojen muodossa. Luvassa on myös muutama yleisölle suunnattu esitys, mutta pääasiassa tapahtuma on talon sisäinen juttu, Uimonen kertoo.
Arkipelagin tanssijat ovat myös mukana Lux Archipelago -tapahtumaan liittyvän näyttelyn avajaisissa torstaina 8.11 kello 16 kierrätyskeskuksen entisissä toimitiloissa osoitteessa Rantatie 24.
Millaisia haasteita Arkipelagin kaksikielinen toimintaympäristö mielestäsi asettaa, vai asettaako?
– Toki siinäkin on haastetta, henkilökohtaisesti on varmasti edessä ruotsin tunneille ilmoittautuminen, Uimonen sanoo.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
Lue myös: Musiikkiopisto hakee uutta rehtoria