Yhdistysvoimaa
Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.
Kuuntelin toissapäivänä radio-ohjelmaa Näst sista ordet ja seurasin suurella mielenkiinnolla, kun ohjelmassa valittiin hauskin suomenruotsalainen yhdistysnimi. Voitto meni eläkeläiskuorolle Sista skriket Alavetelistä ja sen he ovat ansainneet. Lisäksi he julistivat Ahvenanmaan Suomen ”yhdistystiheimmäksi alueeksi”, sillä sieltä löytyy yksi yhdistys 40 asukasta kohden, mutta siinä he olivat väärässä. Paraisten kaupungin alueella on itse asiassa yksi yhdistys 36 asukasta kohden. Kenen pitäisi nostaa kissan häntää, ellei kissa itse? Tietääkseni meillä ei ole Paraisilla kissayhdistystä, joten se on kai kolumnistin tehtävä. Eläköön Paraisten yhdistysvoima!
Ohjelman suurimpana antina pidän kuitenkin juontajien pohdiskelua siitä, mitä yhdistysjäsenyys kertoo ihmisestä. Kerro minulle, missä yhdistyksissä olet ja olet ollut jäsen, niin kerron sinulle kuka olet! Se on itse asiassa todella mielenkiintoinen ja hyödyllinen ajatusharjoitus. Kokeile!
Listani: Pargas Idrottsförening, Brunskärin kyläyhdistys ja Brunskär spelmän, Ruotsalaisen kansanpuolueen paikallisosasto ja ennen sitä Svensk Ungdom, Pargas Malms Ungdomsförening, Kristliga studentföreningen vid Åbo Akademi, partiokunta St. Simons sjöfararna... Kirkkokuoro, vaikka se ei olekaan yhdistys sillä tavalla. Osallistuin jossain vaiheessa Bläsnäsin yhdistyksen vuosikokoukseen, mutta liityinkö jäseneksi? Olen ollut myös Teaterbåolagetin näytelmissä mukana eri tavoin, mutta tuliko minusta koskaan jäsen? On luultavasti käynyt niin, että löytänyt yhdistyksen jossain vaiheessa ja jättänyt sen taas liittymättä jäseneksi. Näin kävi kenties tennisyhdistyksen ja Paraisten Pingiksen kanssa lapsuudessa. Joka tapauksessa olen ollut mukana monessa yhdistyksessä vuosien aikana. Jäsen tai ei. Rekisteröity tai ei.
Paraisilla on enemmän yhdistyksiä kuin almanakassa on päiviä, joten jos aikoo osallistua kaikkien toimintaan ei ehdi käydä edes kaikissa vuosikokouksissa. Tärkeintä on, että löytää kontekstin joissa viihtyy ja on valmis ja kykenevä antamaan aikaansa. Yhdistyselämä sekä antaa voimaa että ottaa voimaa. Yhdityksen ei myöskään tarvitse olla rekisteröitynyt jotta siinä voi viihtyä ja tehdä asioita yhdessä. Usein se kuitenkin helpottaa!
Yhdistysjäsenyys on sinänsä tärkeä asia. Yhdistyksen voima perustuu sitoutumiseen ja aito ja terve sitoutuminen perustuu jäsenyyteen. Yhdistysvoima on vastavoima individualistista kulutusyhteiskuntaa vastaan. Sitä tarvitaan. Se on ollut tärkeä osa yhteiskunnan rakennetta puolentoista vuosisadan ajan. Se hakee jatkuvasti uusia muotoja ja tarvitsee jäseniä.
Tee oma luettelo yhdistyksistäsi ja näet, kuka olet! Jos lista tuntuu hyvin lyhyeltä - laita puhelin sivuun ja aktivoidu. Itse en ole koskaan vielä hankkinut älypuhelinta. Siksi minulla on aikaa olla siellä, missä todella tapahtuu. Pitäisi ehkä muodostaa yhdistys myös painikepuhelinten omistajille. Jää nähtäväksi.
Andreas von Bergmann
Yhdistysihminen
Käännös: Tuuli Meriläinen