On ensi-illan aika Lillholmenilla – haasteita autojen, lasten ja kadonneiden marsujen kanssa

Komedia. Tänä vuonna nähdään paljon lapsia ja nuoria lavalla.Tässä näkyy vain osa näyttelijöistä. Kuva: Tuuli Meriläinen.
Julkaistu:
Komedia. Tänä vuonna nähdään paljon lapsia ja nuoria lavalla.Tässä näkyy vain osa näyttelijöistä. Kuva: Tuuli Meriläinen.

Huomenna ensi-iltansa saavan Teaterboulagen näytelmä Radhusgatan 13B sijoittuu värikkääseen maailmaan. Tänä vuonna näyttämöllä on erityisen paljon lapsia ja nuoria.

Rivitalo, jossa on paljon lapsia, orkesteri pesutuvassa, Helmeksi kutsuttu keltainen auto ja värikkäitä sukkia. Nämä ovat Teaterboulagen kesätuotannon Radhusgatan 13B aineksia. Ensi-ilta on huomenna perjantaina. Näytelmässä Marcus Nordvallin esittämä Villgott Storm ilmoittaa rivitalon kilpailuun, jossa etsitään kaupungin hienointa pihaa. Hän yrittää saada kaikki asukkaat osallistumaan pihan kunnostamiseen puutarhaneuvoja Hortenzia Greesrothin (Julia Karlsson) johdolla. Kuten arvata saattaa, käänteitä on paljon ja kaaosta on odotettavissa. Skini Lindgårdin ja Riddo Ridbergin vuonna 2001 kirjoittama vauhdikas käsikirjoitus on nyt uudistettu ja maustettu muun muassa uudella musiikilla. Näytelmä sopii koko perheelle. Teaterboulagen edellinen koko perheelle sopiva kesänäytelmä oli vuonna 2015.

– Esitys on värikäs, energinen ja hauska, Lindgård sanoo.

Tiimi. Riddo Ridberg ja Skini Lindgård viettävät 40-vuotisjuhlavuotta taiteellisina yhteistyökumppaneina. Tätä juhlistaakseen he ovat herättäneet henkiin vuonna 2001 kirjoittamansa näytelmän. Kuva: Tuuli Meriläinen.

Näytelmän tuottaja Ida Ridberg kertoo, että tänä vuonna mukana on melko monta uutta näyttelijää ja että näin paljon lapsia ja nuoria ei ole ollut mukana pitkään aikaan. Kaikkiaan kahdeksan näyttelijää on alle 18-vuotiaita. He ovat suuri ilo teatterin vanhemmalle sukupolvelle.

– Näyttämöllä esiintyvistä 27 henkilöstä nuorin on 10-vuotias ja vanhin 78-vuotias, tänäkin vuonna ohjauksesta vastaava Riddo Ridberg kertoo.

Teaterboulage-yhdistyksen puheenjohtaja John Lassus toteaa, että lasten ja nuorten suuri määrä on osoitus teatterin elpymisestä ja hyvästä tulevaisuudesta. Nuorin näyttelijä Saga Helenius esittää Mimmiä, joka muistuttaa ulkonäöltään Peppi Pitkätossua. Myös hänen äitinsä Malin Helenius on näyttämöllä. Saga kertoo, että harjoitukset ovat kestäneet kolme kuukautta ja että kaikki on ollut hauskaa lukuun ottamatta sitä, kun harjoitukset ovat kestäneet kauan.

– Olen ensimmäistä kertaa mukana teatterissa. Aluksi oli vähän vaikeaa oppia vuorosanoja, mutta nyt osaan koko käsikirjoituksen melko hyvin. Jos iltaisin on tylsää, minulla on tapana lukea käsikirjoitusta. Se on hyvä iltasatu.

Se, että ensi-ilta on perjantaina, on sekä hermostuttavaa että hauskaa.

– Koska harrastan myös tanssia, olen tottunut esiintymään, mutta tanssiessa on muistettava vain askeleet. Näytelmässä minun on muistettava myös repliikkejä.

Leaf Nordqvist esittää Mimmin isosiskoa Charlottaa, jota kutsutaan Charlieksi. Nordqvist on käynyt Åbolands teaterskolan, missä hän aloitti jo alakoulussa. Vuonna 2019 hän oli mukana ensimmäistä kertaa Teaterboulagen esityksessä.

– Teatterin yhteisöllisyys merkitsee minulle paljon, sillä kaikista tulee kavereita. Teatterilaisista muodostuu ikään kuin toinen perhe.

Hänen mielestään hauskinta näytelmässä on se, että hän saa huutaa pikkusisaruksilleen, sillä oikeasti hänellä ei ole sisaruksia.

Saga Helenius (vasemmalla) ja Leaf Nordqvist kuuluvat nuorten näyttelijöiden joukkoon Radhusgatan 13B-näytelmässä. Kuva: Tuuli Meriläinen.

Näytelmän kuvaavaa tarkkaa aikaa tai paikkaa ei kerrota katsojalle. Lavastuksen ja puvustuksen avulla on haluttu luoda oma maailma, joka on sekä ajaton että värikäs. Puvustaja Maria Lundén on mukana 11. kertaa. Hän kertoo saaneensa melko vapaat kädet voimakasväristen pukujen luomiseen. Niiden tarkoitus on viedä ajatukset satumaailmaan ennen matkapuhelinten aikaa.

– Kaikilla lapsilla on oman lempivärinsä värinen baskeri, ja heidän kengännauhansa ovat samanväriset kuin baskeri. Kaikkien housut ovat joko hieman liian pitkät tai lyhyet, ja tyttöjen vaatteissa on pallohapsut, Lundén kertoo.

Ida Ridberg kertoo, että kaiken kaikkiaan yli 60 henkilöä on mukana tuotannossa jollakin tavalla: näyttelijänä, tuotannon tiimissä, rakentajana, kahvinkeittäjänä tai muuna vapaaehtoisena. Usein perheenjäsenet osallistuvat teatterin tekemiseen, ja kun yksi on näyttämöllä, toinen auttaa kulissien takana.

– Teaterboulagen parissa kasvaneena olen huomannut, että teatteri on antanut arvokkaita taitoja myös aikuiselämää varten.

Tuuli Meriläinen

Käännös: Sari Sarelius