Äititanssi hyväksi sekä äideille että vauvoille
Maaliskuusta saakka Alessandra Sarelin on säännöllisesti pitänyt äititanssia Terapiakulmassa Rantatiellä. Sinä maanantai-iltana, jolloin PK tulee käymään, paikalla sattuu olemaan vain yksi äiti vauvansa kanssa, mutta tavallisesti 3–6 raskaana olevaa tai hiljattain äidiksi tullutta vauvoineen tulee tanssimaan.
– Äititanssi on aika uutta Suomessa. Liikkeet auttavat kehoa palautumaan synnytyksestä. Mukaan voi tulla heti jälkitarkastuksen jälkeen, jolloin tanssitaan vauva kantoliinassa tai kantorepussa. Kantorepun voi lainata, ellei ole omaa. Liikkeet ovat hyviä myös vauvalle, koska sen täytyy käyttää lihaksia, joita se ei muutoin käytä maatessaan lattialla tai babysitterissä. Vauva harjoittaa myös tasapainoaistia tanssin aikana. Useimmilla vauvoilla on tapana pitää tästä, Sarelin sanoo.
Tanssi on myös hyväksi raskaana oleville, koska se auttaa pitämään kehon notkeana ja liikkeet voivat auttaa synnytyksen aikana. Liikkeet ovat pehmeitä ja hellävaraisia, ne vahvistavat lantionpohjan lihaksistoa ja lisäävät lantion liikkuvuutta. Tanssin voi aloittaa milloin tahansa raskauden aikana – edellyttäen, että kaikki on sujunut normaalisti.
– Monien naisten tarvitsee liikkua synnytyksen aikana ja jos on tehnyt näitä liikkeitä aikaisemmin, ne ovat kehomuistissa. Täällä oppii käyttämään painovoimaa, jonka avulla synnytys voi lyhentyä ja helpottua. Liikkeet auttavat myös vauvaa löytämään mahdollisimman hyvän asennon ennen synnytystä.
Sarelin on toiminut doulana neljä vuotta ja hänestä tuli Dancing for Birth -ohjaaja kolme vuotta sitten. Menetelmän on kehittänyt amerikkalainen Stephanie Larson, joka itse on tanssija, äiti ja synnytysvalmennusopettaja. Suomessa on kuusi koulutettua ohjaajaa, Sarelin on ainoa Turun seudulla, joka pitää äititanssia.
Senja Tiikkainen on tanssinut äititanssia aika ajoin jo yli kaksi vuotta. Hän alkoi käydä Sarelinin kurssilla Turun ruotsinkielisessä työväenopistossa syksyllä 2012, jolloin hän odotti ensimmäistä lastaan. Tänä iltana hänellä on mukanaan lapsistaan toinen, neljä kuukautta vanha Sara. Tiikkainen on tanssinut aikaisemmin vapaa-ajallaan ja kun hän raskauden aikana kuuli tästä, hän tuli heti uteliaaksi kokeilemaan tanssia.
– Tämä on minun omaa aikaani ja samalla saan laatuaikaa olla yhdessä vauvan kanssa. On selvää, että on vähän toisenlaista, kun tulee tanssimaan vauvan kanssa kuin raskaana ollessa; nyt minun pitää ajatella, kuinka vauva on syönyt ja nukkunut. On mukavaa, että äideille on myös muuta kuin neuvolalla on tarjota. Tämä on hyvää täydennystä synnytysvalmennuskursseille. Täällä käsitellään myös äidiksi tulemisen tunneperäistä ja jopa hengellistä puolta, Tiikkainen sanoo.
Äititanssi, joka kestää puolitoista tuntia, aloitetaan afrikkalaisella tanssilla, sen jälkeen tanssitaan pehmeiden itämaisten ja karibialaisten rytmien tahdissa. Mitään etukäteistaitoja ei tarvita, koska liikkeet ovat yksinkertaisia oppia. Lopuksi osallistujilla on tapana kerääntyä ympyrään jakamaan kokemuksiaan ja antamaan vihjeitä muille.
– Synnyttäneet välittävät tietoa eteenpäin odottaville äideille. Saa innoitusta ja tukea toisistaan turvallisessa naistenpiirissä. Meillä on tapana aloittaa rentoutusharjoituksella, jossa me harjoitamme myös läsnäolovoimavaroja. Läsnäolo on valtavan tärkeää synnytyksen aikana, koska se tekee helpommaksi hallita kipua. Meditaatiopätkä tapaa olla vaikein osa vauvoille, silloin ne voivat tulla vähän kärsimättömiksi. Mutta tanssiessamme useimmat vauvat ovat iloisia ja nauttivat tanssista, Sarelin sanoo.
Marina Saanila, suomennos Tarja-Liisa Mäkelä