Sääntö-Suomi

Julkaistu:

Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.

Suomi on lukuisien erilaisten sääntöjen maa ja me suomalaiset olemme varmasti yksi maailman uskollisimmista maista myös noudattamaan niitä. Kun uusia sääntöjä laaditaan, me suomalaiset kiroamme niitä mielessämme ja toteamme, että ”en varmasti suostu tähän – hullu sääntö!”.

Mutta mitäs sitten, kun sääntö astuu voimaan? Mehän tottelemme kiltisti ja sillä siisti.

Muualla maailmassa vastaavissa tilanteissa noustaan barrikadeille, protestoidaan voimakkaasti ja mennään kaduille. Meille suomalaisille tämä ei sovi, mutta toisaalta pitäisikö sen sitten sopia? Tiedä häntä. Tilanne on tosin viime vuosina muuttunut ja me suomalaisetkin olemme joissakin asioissa jo jopa hieman protestoineet ja järjestäneet jopa joitakin mielenosoituksia. Onko se hyvä asia? Siitä voidaan olla monta mieltä.

Tänä korona-aikana me olemme totelleet kiltisti hallituksen määräyksiä ja suosituksia, joita olemme noudattaneet noudatettavien määräysten lailla. Hyvä niin. Mutta mitä tapahtuikaan kesäkuun alussa, kun sääntelyä purettiin? Kansa riensi hullun lailla terasseille ja muihin paikkoihin ja yhtäkkiä unohdettiin kaikki turvavälit ja muut asiaan liittyvät seikat. Jippii, kaikki on taas hyvin ja tauti on voitettu! Sen verran holtitonta tuo ihmisten liikkuminen on viime aikoina ollut, ainakin kun on esimerkiksi katsonut viikonloppujen kuvia Turun jokirannasta.

Ensin lietsottiin hysteriaa – nyt on kaikki päinvastoin.

Suomalaisille yrittäjille ja muun muassa tapahtuma-alan ihmisille tämä on ollut vaikeaa aikaa ja varsinkin tapahtuma-alan ihmiset hallitus on toimissaan unohtanut totaalisesti.

Suurelta osalta alan ihmisiä loppuivat kaikki työt saman tien, eikä tukea ollut luvassa mistään. Melkoista kekseliäisyyttä on tarvittu ja jotkut ovat siinä onnistuneet ja pystyneet luomaan itselleen uusia toimintamalleja, mutta eivät nekään kaikkea korvaa. Ja tilanne jatkuu edelleen.

Suomessa on myös paljon sydäntäni lähellä olevia pienpanimoita, joiden toimintaan korona iski voimakkaasti. Eduskunnassa 110 kansanedustajaa allekirjoitti lakialoitteen etämyynnin sallimisesta pienpanimoille ja asiaan luvattiin ensi vaiheessa ratkaisua toukokuun loppuun mennessä.

Mutta kuinkas kävikään? Valtioneuvosto ei ole käynnistänyt tähän liittyen mitään valmistelevaa työtä Sosiaali- ja terveysministeriössä. Tilanne on outo, sillä ulkomaiset panimot saavat rauhassa myydä tuotteitaan vapaasti Suomeen, mutta maamme omat panimot eivät. Suorastaan käsittämätöntä.

Erään järjestön edustajan kirjoitus, että etämyynti lisäisi alkoholihaittoja, oli kyllä melko erikoinen, sillä eiväthän alkoholiongelmaiset taatusti nauti kalliita erikoisoluita. Kyllä heille kelpaa se eurolla saatava bulkkiolut.

Hyvää juhannuksen jälkeistä aikaa kuitenkin kaikille – näin turvaväliä noudattaen.