Osaaminen, luovuus ja vastuullisuus ovat käsityökoulun tunnussanoja

Käsityökoulussa ja Ipana Hanttiksessa lapset saavat perustiedot käsityöstä.
Käsityökoulussa ja Ipana Hanttiksessa lapset saavat perustiedot käsityöstä. Kuva: Malin Johansson. 
Julkaistu:

Paraisilla osoitteessa Lukkarinkuja 5 sijaitsee Käsityökoulu, joka on neljäs PK:n esittämä kulttuurikoulu. Aiemmin olemme esitelleet Musiikkiopisto Arkipelagin, Åbolands Bildkonstskola KonsTilan ja Åbolands Teaterskolanin. Käsityökoulussa seurataan myös taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmaa, ja lapset oppivat kaikkea eri tekniikoista materiaalien ja työkalujen käyttöön ja, viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, luovaa ajattelua. Myös ympäristön huomioiminen on viime vuosina noussut yhä tärkeämmäksi opetuksessa.

Aivan pienimmille lapsille tarjotaan Ipana Hanttis -toimintaa

Aivan pienimmille lapsille tarjotaan Ipana Hanttis -toimintaa, joka on suunnattu 4-6-vuotiaille lapsille ja toimii valmennuksena käsityökouluun. Lauantaiaamuisin lapset kokoontuvat Eliisa Riikosen johdolla tutustumaan yhdessä erilaisiin materiaaleihin ja tekniikoihin sekä opettelemaan erilaisten työkalujen käyttöä. Ruotsinkielisessä ryhmässä on viisi opiskelijaa, ja suomenkielisessä ryhmässä on kuusi opiskelijaa. Riikonen, joka toimii myös Gullkronan toimitusjohtaja ja yhdistyksen toiminnanjohtaja, sanoo, että tavoitteena on, että jokainen pystyy käyttämään käsiään mahdollisimman monipuolisesti.

– Haluamme herättää lasten mielikuvituksen ja luovan ajattelun ja saada heidät käyttämään käsiään. Työ tuntuu arvokkaalta ja merkitykselliseltä, kun näkee ilon lasten silmissä, Riikonen korostaa.

Beatrice Bäcklund työskentelee opettajana käsityökoulussa ja on koulutettu käsityöläinen. Hän kertoo, että käsityökoulun tutkinnon saaminen kestää noin kuusi vuotta ja tarvittava tuntimäärä on 500. Yhteensä ryhmiä on neljä, jotka on jaettu iän mukaan.

”Hanttiksessa” käytetään monia tekniikoita

– Yhteisopintojen osuus on arvioitu olevan noin 300 tuntia ja teemaopintoja on 200 tuntia, Bäcklund selittää.

Yhteisopinnot koostuvat vaatetuksesta, esine- ja tekstiiliympäristöistä, palveluympäristöistä ja rakennetuista ympäristöistä sekä luonnonympäristöistä. Teemaopinnot sisältävät sitten näiden alueiden syvällisempää osaamista. ”Hanttiksessa” käytetään monia tekniikoita, muun muassa huovutusta, kangaspainatusta, värjäystä, ompelua, kirjontaa, neulontaa ja virkkausta. Käsityökoulussa keskitytään tekstiilimateriaaleihin.

– Ryhmissämme on vielä paikkoja jäljellä, jos joku on kiinnostunut kokeilemaan toimintaamme, Riikonen kertoo.

Malin Johansson

Käännös: Tuuli Meriläinen