Parainen panostaa nuorempiin eläkeläisiin

två kvinnor sitter i ett vardagsrumsliknande rum
Minneskoordinator Emma Soveri och servicehandledare Medris Jurs. Foto: Carina Holm
två kvinnor sitter i ett vardagsrumsliknande rum
Muistikoordinaattori Emma Soveri ja palveluohjaaja Medris Jurs. Kuva: Carina Holm
Julkaistu:

Koti ilman sähköä ja lämmintä vettä on edelleen arkea vanhemmille ihmisille myös Paraisilla. Näissä tapauksissa on esimerkiksi oikeus kylpemispalveluun.

Kun kaupunki on tehnyt kyselyn 80 vuotta täyttäneille vanhuksille, jotka eivät saa kotiapua, on osoittautunut, että suurin osa heistä ei tiedä mitä palveluja on saatavilla.

Kaupungin vanhustenhuollossa korostetaan, kuinka tärkeää vanhuksille on saada sitä apua, mitä he tarvitsevat. Mutta edellytyksenä on, että vanhustenhuollossa tiedetään, jos joku tarvitsee apua.

Oikeus arvokkaaseen vanhuuteen

– Haasteena on löytää ne vanhukset ajoissa, jotka tarvitsevat apua, ennen kuin tilanteesta tulee katastrofaalinen. Ihmisellä on oikeus arvokkaaseen vanhuuteen, josta voi myös nauttia, sanoo vanhustenhuollon palveluohjaaja Medris Jurs.

Tässä voi niin sanotulla huoli-ilmoituksella olla suuri merkitys, jopa hengen pelastamiseen,

– Huoli-ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, joka on huolissaan jostakin vanhuksesta. Olemme erittäin kiitollisia esimerkiksi postinkantajille, jotka ottavat yhteyttä, jos postilaatikko vain tulee täydemmäksi ja täydemmäksi ilman, että kukaan tyhjentää sitä tai huolestuneet naapurit ottavat meihin yhteyttä.

Viime vuonna Paraisilla tehtiin yli sata huoli-ilmoitusta

Jurs sanoo tietävänsä ainakin viisi tapausta, joissa olisi voinut käydä miten tahansa ellei joku huolestunut kanssaihminen olisi ottanut yhteyttä. Viime vuonna Paraisilla tehtiin yli sata huoli-ilmoitusta.

– Se on yli kolmannes enemmän kuin edellisenä vuotena. Tämä voi johtua kasvaneesta tarpeesta ja siitä, että yhä useampi tietää, että sellaisen ilmoituksen voi tehdä, sanoo muistikoordinaattori Emma Soveri.

Kyseessä voi olla huoli vanhemmasta ihmisestä, jota ei ole nähty pitkään aikaan, että hän ei enää peseydy tai hänellä ei ole riittävästi ruokaa.

– Muistisairas vanhempi ihminen voi olla yhtä haavoittuvainen kuin pieni lapsi. Huoli-ilmoituksen ja lastensuojeluilmoituksen välille voi vetää yhtäläisyyksiä, sanoo Jurs.

Ennaltaehkäisevä työ on yhä tärkeämpää

Ennaltaehkäisevä työ on yhä tärkeämpää ja siksi Paraisilla panostetaan nyt nuorempiin eläkeläisiin. Keväällä alkaa terveysarviointien pilotti 72 vuotta täyttäville. Maaliskuussa on myös suunnitelmissa järjestää teemailtapäivä tänä vuonna 68 vuotta täyttäville. Suunnitelmien mukaan vastaava iltapäivä järjestetään suomeksi syksyllä.

Kesän naapuritapaamiset, joita kaupunki järjesti yhteistyössä seurakuntien ja Punaisen Ristin kanssa, keräsivät hyvin väkeä ja olivat erittäin suosittuja. Myös tänä vuonna järjestetään vastaavanlaisia tapaamisia.

– Parhaimmillaan meillä oli 10–15 vierailijaa tapaamisissa ja osasta tuli tapahtumien vakituisia vieraita, sanoo Medris Jurs.

Pienryhmätapaamiset ovat yhä tärkeämpiä

Hän sanoo, että niin sanotut pienryhmätapaamiset ovat yhä tärkeämpiä vanhustenhuollossa. Yksi esimerkki on päihdeongelmaisten vanhusten Pilketapaamiset.

Pilke tarjoaa matalakynnyksistä tukitoimintaa ja vertaistukea, jotta kenenkään ei tarvitse olla yksin ongelmansa kanssa.

Pilketapaamiset alkoivat syksyllä ja niihin osallistuu 4–6 henkilöä. Osalle tehdään myös yksittäisiä kotikäyntejä.

Koska yhä useampi vanhus Paraisilla asuu kotona, halutaan Paraisilla kehittää vanhusten kuntoutusta kotona. Kyseeseen voi tulla apuvälineiden saaminen, mutta myös käytännön tietoa, jota tarvitaan esimerkiksi leikkauksen tai pidemmän sairaalahoidon jälkeen.

Omien kykyjensä säilyttämisestä

– Jollekin tavoite voi olla taas kyetä levittää voita leivälle tai roskien vieminen ulos itse. Kyse on moniammatillisesta työstä, jotta vanhuksen oma arki toimisi jälleen, sanoo Emma Soveri.

Kyse on sekä uuden oppimisesta että omien kykyjensä säilyttämisestä.

– Ihmisten saaminen liikkumaan on todella tärkeää, hän sanoo.

Lyhyellä tähtäimellä tarkoituksena kaupungilla on saada sosiaalityöntekijä, joka on erikoistunut gerontologiaan ja vanhustenhoitoon.

Tällä hetkellä vapaita paikkoja on myös kaupungin päivätoiminnassa niille, jotka tarvitsevat organisoitua, ohjattua kuntouttavaa toimintaa kodin ulkopuolella.

Päivätoimintaan sisältyy ruokailut ja lounas. Kuljetus voidaan järjestää tarvittaessa. Lisätietoa varten voi ottaa yhteyttä Emma Soveriin, 050 569 1814.

Kuka tahansa voi tehdä huoli-ilmoituksen

Huoli-ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, joka on huolissaan jostakin yli 65 vuotiaasta.

Ilmoitus, jonka voi tehdä nimettömänä, tehdään joko kaupungin verkkosivuilla olevalla lomakkeella tai soittamalla palveluohjaaja Medris Jursille, 040 488 5692.

Kaupungin vanhustenhuollon henkilökunta ottaa sen jälkeen yhteyttä kyseiseen henkilöön tarkistaakseen, että onko kaikki kunnossa.

Senioripiste

Sieltä vanhukset saavat vinkkejä ja vastauksia kysymyksiin.

Avoinna maanantaista torstaihin kello 10–12 ilman ajanvarausta.

Muina aikoina voi soittaa numeroon 040 488 5692.

Carina Holm

carina.holm@aumedia.fi

Käännös Timo Järvenpää