Väärin, väärin, väärin

Julkaistu:

Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.

Jotain on todellakin pielessä, kun yhä useampi ihminen tuntuu saavan energiansa ja elämänhalunsa valittamalla, toteamalla kuinka huonosti kaikki on tai pahimmassa tapauksessa käyvänsä suoraan henkilöiden kimppuun.

Vuonna 2021 on kunnallisvaalit. Kuka haluaa olla ehdokas vaaleissa, joissa ainoa asia mikä on odotettavissa, on väestön väheneminen, leikkaukset ja ikuinen kritisointi.

Harvoilla kysymyksillä tai ongelmien ratkaisuilla on vain positiivisia vaikutuksia. Tämä koskettaa erityisesti kuntia, joissa päätökset perustuvat harvoin esimerkiksi päätösten taloudellisten etujen optimointiin. Päätökset syntyvät keskustelujen jälkeen, jotka toisinaan perustuvat vain mielipiteisiin ja erilaisten tahtojen kompromissiin.

Kunnallinen toiminta perustuu kolmesta perusasiasta: Rahasta, laadusta ja maantieteestä.

Kunnallisessa taloudessa on kyse kulujen mitoittamisesta. Kunnallisessa todellisuudessa lähtökohta on se, että tulot ovat annettuja. Tulot tarkistetaan kuntayhteisön kokonaisuudesta. Jotta muutoksia voitaisiin tehdä, tarvitaan jonkinlainen kriisi, muuten on hyvin yksinkertaisesti kätevää tehdä niin kuin aina on tehty.

Laatu on tärkeä osatekijä ja poliittisesti on tärkeää säilyttää toiminnan taso. Sen tulee olla paikallista, pientä ja mukavaa. Todellisuudessa saaristossa on vaikeaa elää näin. Pientä se on jo nyt ja riski siihen, että siitä tulee olematonta, on todellisuutta, kun väestö vähenee. Asiaankuuluvien mittareiden löytäminen toimintaan on myös haaste.

Se mikä eniten varjostaa politiikassa on maantieto. Kun puhumme kuntien yhteenliittymistä, on maantiede se, mikä ratkaisee, sitten tulee raha, laatu ja joskus myös realiteetit.

Rahan ja maantieteen yhdistäminen on kai jotenkin mahdotonta, mutta silloin saadaan unohtaa kaikki, jota kutsutaan tehokkuudeksi.

Oikein ja väärin ovat vaikeita asioita politiikassa. Kun olet jotakin mieltä, on helppo nähdä olevansa aina oikeassa, sekä asioissa että siinä mitä haluaa. Ainakin uskoo saavansa ajatella, että kaikki muut ovat väärässä.

Jokaisella on totta kai oikeus mielipiteeseensä, mutta kaikki mielipiteet eivät aina ole oikein, jos ottaa huomioon kaikki saatavilla olevat faktat. Pitää kunnioittaa muiden mielipiteitä politiikassa, mutta on myös uskallettava sanoa, jos annetaan väärää tietoa.

Nykyisin on aivan liian vähän niitä, jotka käyvät tosiasioihin perustuvaa keskustelua, on yksinkertaisesti helpompaa olla hiljaa.

Harvoin on Turunmaan kunnallisissa johtopaikoissa vedetty niin matalaa profiilia kuin viime vuosien aikana. Sitä, että onko matalan profiilin strategia oikein tai väärin, on vaikea sanoa, mutta jotakin vastavoimaa niille, jotka saavat elinvoimansa etsimällä virheitä, tarvittaisiin.

Tulevaisuus sisältää monia epävarmuustekijöitä. Jopa kunnissa pitää uskaltaa epäonnistua joskus, muuten ei voida tehdä rohkeita päätöksiä.

Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

käännös Timo Järvenpää