Kotiseutuyhdistys juhlistaa 90-vuotista taivaltaan teemaviikolla

Palokunnan varasto. Heikossa kunnossa olevaa palokunnan varastoa on tyhjennetty ja sitä kunnostetaan tällä hetkellä. Töitä valvomassa Jonathan Reuter ja LEna Långbacka. Kuva: Mikael Heinrichs
Palokunnan varasto. Heikossa kunnossa olevaa palokunnan varastoa on tyhjennetty ja sitä kunnostetaan tällä hetkellä. Töitä valvomassa Jonathan Reuter ja LEna Långbacka. Kuva: Mikael Heinrichs
Julkaistu:

Paraisten kotiseutuyhdistys järjestää viisipäiväisen teemaviikon ja syksymmällä on vielä muutakin juhlaohjelmaa luvassa.

Kotiseutumuseossa on keväästä lähtien ollut esillä vuotta 1928, eli kotiseutuyhdistyksen perustamisvuotta, käsittelevä näyttely. Varsinais-Suomen museopäivän yhteydessä sunnuntaina 26. elokuuta on viimeinen mahdollisuus tutustua tähän näyttelyyn, kun kotiseutumuseolla vietetään avoimien ovien päivää kello 13–16.

– Käytännössä Paraisilla oli kotiseutuyhdistysmäistä toimintaa jo ennen yhdistyksen perustamista keväällä 1928, sillä paikkakunnalla järjestettiin mittava kotiseututeemoja käsittelevä luentosarja. Näitä esitelmiä kävi seuraamassa jopa tuhatpäinen yleisö. Jos tänä päivänä saamme edes murto-osan tästä määrästä paikan päälle tilaisuuksiin, olemme tyytyväisiä, museoamanuenssi Anne Bergström sanoo.

Ohrapuuroa ja tuoretta voita

Sunnuntaina kaikki museomäen tuvat ovat avoinna yleisölle ja samalla pääsee tutustumaan käsityönäytöksiin sekä kuvaamaan camera obscuralla – eli neulanreikäkameralla.

– Kotiseutumuseolla kirnutaan voita entisaikojen tapaan ja luvassa on myös köydenpunontaa. Heisalan martat myyvät ohrapuuroa, tietenkin tuoreen voin kanssa. Perheen pienimmille on myös luvassa leikkimielisempää ohjelmaa.

Kirjalantalossa on myös luvassa virsikannelnäytös. Kyseessä on yksikielinen jousisoitin, joka oli melko yleinen 1800-luvun maataloissa. Sitä käytettiin pääasiassa hengellisen musiikin soittamiseen. Malmnäsintuvassa on uusi näyttely, joka painottuu 1940-luvulle.

Virsikannel. Tältä näyttää ennen vanhaan lähes joka taloudesta löytynyt soitin. Vasemmalta Anne Bergström, Marcus Lepola, Magnus Sundman ja soitinta pitelevä Lena Långbacka. Kuva: Mikael Heinrichs

– Tänä päivänä suhteellisen harva miestä tietää miltä virsikannel näyttää ja vielä harvempi on kuullut sellaista soitettavan. Eri yksilöt eroavat toisistaan melkoisesti, sillä ne rakennettiin yleensä omakätisesti ja lähtökohtana oli helppokäyttöisyys, kertoo sunnuntaina ensimmäisen julkisen esiintymisen kyseisellä soittimella tekevä Lena Långbacka.

Leninin palomatka

Maanantaina on luvassa Lenin-teema, sillä PUNTin kulttuurisalissa esitetään ensin Ylen vuonna 1970 tekemä ruotsinkielinen dokumenttielokuva ”På Revsundets och Örfjärdens isar”, jonka jälkeen siirrytään Kirjalataloon jossa on tarjolla teetä ja pientä purtavaa. Siellä elokuvan oikeudet ja sen kotiseutumuseolle lahjoittanut Johan Kronberg johtaa keskustelua elokuvaan ja sen tematiikkaan liittyen.

– Monelle juuri Lenin ja hänen pakomatkansa Paraisten kautta Ruotsiin vuonna 1907 on asia, joka ensimmäiseksi liitetään museoon ja erityisesti tähän taloon. Toki Lenin on ja tulee aina olemaan oleellinen osa tämän museon historiaa. Toivottavasti saamme aikaiseksi hyvän keskustelun Lenin-ilmiöstä ja venäläisyydestä meidän seuduilla ylipäätään, Bergström sanoo.

Tiistaina on kalkin vuoro. Luvassa on sekä geologiaa että Paraisten Kalkkivuori Oy:n ”hoviarkkitehdin” Albert Richardtsonin tarkempi esittely. Kaivostie Teollisuusmuseossa Lennart Laurén tarjoaa ensin erikoisopastuksen museon geologiseen näyttelyyn kello 18 alkaen. Museon opas Pia Vinkki on myös paikalla ja illan päätteeksi Magnus Sundman esittelee pensionaatin Richardtson-näyttelyä tarkemmin.

Teemakävely ja tarjoilua

Keskiviikkona 29. elokuuta on vuorossa teemaviikon ainoa maksullinen tapahtuma, kun Vanhan Malmin museotuvat avaavat ovensa ja luvassa on musiikki- ja tarinapainotteinen kierros johon sisältyy myös tarjoilua.

Ruotsinkielisen opastetun kierroksen toteuttavat kotiseutuyhdistys, Saaristo-oppaat sekä Berättardynamon-ryhmä. Runebergintalon kävelysillalta kello 18 alkava kierros päättyy Fredrikantuvalle.

Teemaviikon päättää ensi torstain ”Dialekt och dräkt” -tapahtuma, jossa käsitellään Paraisten murretta eri näkökulmista. Luvassa on keskustelua kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Magnus Sundmanin johdolla. Maria Ekqvist tulee puolestaan esittelemään Turunmaan kansallispukuja.

– Luvassa on keskustelua Paraisten murteesta ennen ja nyt, luvassa on myös vieraita ja esimerkkejä murteesta, Sundman lupailee.

Lisää ohjelmaa tulossa

Vaikka tuleva teemaviikko on näkyvä osa yhdistyksen 90-vuotisjuhlia, eivät juhlavuoden tapahtumat suinkaan pääty 30. elokuuta.

– Loppusyksyn aikana on luvassa vielä muutakin juhlaohjelmaa, meillä on todella aktiivinen hallitus ja runsaasti visioita tulevaisuuden varalle, Sundman vakuuttaa.

– Tässä on ajatuksena nivota yhteen yhdistyksen menneisyys tämän päivän toimintaan ja tarjota tietoa siitä, millaista elämä paikkakunnalla oli ennen vanhaan verrattuna nykypäivään.

Tavoitteenamme on olla helposti lähestyttävä ja ajan hengessä oleva yhdistys.

Miten 90-vuotiaalla menee tällä hetkellä?

– Minun mielestäni olemme pirteä ysikymppinen jolla riittää vauhtia. Meillä on paljon uusia ideoita, mutta toki mukaan mahtuu aina uusiakin jäseniä, Bergström sanoo.

– Teemme paljon muutakin, kuin pelkästään kotiseutumuseon aukipitoa. Meillä on laajempi tehtäväkuvaus, eli tehtävänämme on vaalia Paraisten paikallishistoriaa ja yhteistä muistiamme. Säilytämme kaiken säilyttämisen arvoisen.

Palokunnan varastorakennus kirkon kupeessa tyhjennettiin ennen kesää ja säilytettävät tavarat siirrettiin kotiseutuyhdistyksen uusiin varastotiloihin Maneesissa. Vanha rakennus on akuutin korjauksen tarpeessa ja tarkoituksena on jossain vaiheessa avata palokuntamuseo uudelleen myös yleisölle.

– Rakennusta on korjattu viimeksi 1970-luvulla, mutta se on tällä hetkellä melko huonossa kunnossa. Jatkamme myös toimivaa yhteistyötä koulujen kanssa, Marcus Lepola sanoo.

Kaikki teemaviikon tapahtumat avoimia ovia (26.8.) lukuun ottamatta alkavat kello 18.00.

Lenin-elokuva esittelee 1970-luvun Paraista

Vanhan dokumenttielokuvan Ylen arkistoista sattumalta löytäneet Johan Kronbergin mielestä elokuvalla on muutakin antoisaa kerrottavaa, kuin pelkästään Leninin pakomatkaa käsittelevä aspekti.

https://youtu.be/iHl7GCFanuE

– Se tarjoaa samalla aikalaiskuvan 1970-luvun Paraisilta. Niiltä ajoilta ei ole yleisessä levityksessä kovinkaan paljon liikkuvaa kuvaa, ja elokuvassa haastatellaan useita paikallisia henkilöitä sekä keskustassa että esimerkiksi Lillmälössä. Monet asiat ovat niistä ajoista muuttuneet, mutta paljon on samaakin nähtävissä, Kronberg kertoo.

Hän törmäsi tähän elokuvaan etsiessään aineistoa vuodelta 1964 oman 50-vuotispäivänsä alla. Saadakseen elokuvalle esitysluvan museokäyttöön, siitä jouduttiin leikkaamaan pois osa arkistoaineistosta, johon Yle oli aikoinaan hankkinut ainoastaan kertaesitysoikeudet.

– Elokuvassa haastatellaan muun muassa isoäitiäni Anna Selinda Kronbergia ja mukana on myös muita paikallisia haastateltavia, muun muassa Lillmälön suunnalta, Kronberg kertoo.

Mikael Heinrichs

050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi