Kuinkas sitten kävikään?
Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.
Muumipapalla on tapana selviytyä tilanteesta kuin tilanteesta. Huolimatta ajoittain vanhentuneista käsityksistään ja lähes yltiösovinistisista luonteenpiirteistään, tämä dekadentti taiteilijasielu pärjää aina. Ei hänelle ainakaan kovinkaan huonosti käy, eihän?
Monessa muussa yhteydessä papoilla ei sitten olekaan yhtä helppoa. Varsinkaan kun hommat suoraan sanoen ”kusevat”. Kuten vaikkapa erotilanteissa. Huoltajuuskiistoissa. Kaikki nuo elämän ikävät asiat, jotka mieluiten unohtaisi ja jättäisi täysin huomioimatta.
Helppoahan se on, ainakin niin pitkään kun ei ole pakko käsitellä näitä asioita. Kun joutuu elämään tällaisten tapahtumien keskipisteessä, elämä voi olla yhtä helvettiä. Lähes kirjaimellisesti.
Tietyissä yhteyksissä sanotaan että miehet pärjäävät aina kriisitilanteissa. Vertaillaanpa vaikka Sipilän ja Jäätteenmäen tilanteita.
Tietyissä yhteyksissä sanotaan että miehet pärjäävät aina kriisitilanteissa. Vertaillaanpa vaikka Sipilän ja Jäätteenmäen tilanteita. Tosin tämä on vain puoli totuutta. Eräällä pelikentällä miehet ovat lähes varmuudella häviäjiä. Nimittäin kun ryhdytään viranomaisten johdolla setvimään lasten tapaamisoikeuksia eron jälkeen.
Poikkeuksiakin toki on olemassa, nehän vahvistavat säännön. PK kirjoitti reilu vuosi sitten, isänpäivän yhteydessä niinkin harvinaislaatuisesta tapauksesta, kuin yksinhuoltajaisästä joka kaiken kukkuraksi oli päättänyt ryhtyä vuorotteluvapaalle voidakseen olla enemmän läsnä lasten elämässä.
Huomenna perjantaina Yle Fem esittää kello 19.55 alkaen erittäin mielenkiintoisen dokumentin. Dok: Isä jää aina kakkoseksi kertoo paraislaisen Christian Hinderssonin tarinan ja ohjauksesta vastaa Paraisilta lähtöisin oleva Katrina Grönholm-Kulmala. Dokumentti tulee pikauusintana lauantaina kello 15.55 ja se on nähtävissä myös Yle Areenassa ainakin 30 päivän ajan. Ohjelma on tekstitetty suomeksi.
Isänä tunnistan itseni melko hyvin muutamasta esittelytekstin virkkeestä. ”Lapsen syntyessä kaikki painottavat miten tärkeä isä on lapselle”. Kuulostaa tutulta.
Vanhempien ero kuitenkin kääntää tämän asetelman täysin päälaelleen. Silloin punnitaan se, pystyvätkö vastaeronneet vanhemmat sopimaan keskenään huoltajuudesta, vai joutuvatko he kääntymään viranomaisten puoleen. Termin ”jaettu huoltajuus” määritelmä on nimittäin vähintäänkin kirjava.
Lain mukaan lapsi voi asua vain yhdessä paikassa. Yleisin huoltajuusjärjestely on lapsen asuminen toisen vanhemman (useimmiten äidin) luona ja toisen vanhemman tapaamisoikeus joka toinen viikonloppu. Käytännössä jaettu, mutta ei läheskään tasapuolinen.
Mikael Heinrichs 050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi