Insinööristä hopeasepäksi ja lasitaiteilijaksi “Tämä on vanha ginipullo, jonka olen uusiokäyttänyt”

silver, glas, konst
Carlton Chance vaihtoi stressaavan työelämän Bromsgrovessa Isossa-Britanniassa taiteelliseen elämään Paraisten Bollbölessä.
silver, glas, konst
Carlton Chance vaihtoi stressaavan työelämän Bromsgrovessa Isossa-Britanniassa taiteelliseen elämään Paraisten Bollbölessä. Kuva: Malin Johansson.
Julkaistu:

Monien lumisten ja mutkaisten pienten teiden jälkeen Carltonin ja Tuulia Chancen idyllinen talo ja puutarha ilmestyvät vihdoin metsän takaa. Täältä Bollbölestä Paraisten koillisosassa he ostivat kauniin tontin ja talon vuonna 2016. Carlton ja Tuulia muuttivat Iso-Britanniasta Suomeen vuonna 2013 jättäen jälkeensä kiireisen arjen ja vaativat koulutus- ja terveysalan työtehtävät. He etsivät nimenomaan paikkaa, jossa he voisivat rentoutua ja antaa tilaa taiteellisemmille puolilleen. Sillä tiellä he ovat, ja marraskuussa 2022 he perustivat yrityksen Hopealasi - Silverglass, joka peilaa heidän intohimoaan hopeaa ja lasia kohtaan.

"Olen hyötynyt suuresti tuotantoinsinööritaustastani"

– Olen hyötynyt suuresti tuotantoinsinööritaustastani, kun olen kehittänyt taitojani hopeaseppätyössä, prosessi on minulle monella tapaa tuttu, Carlton sanoo.

Kivenheiton päässä tontin asuinrakennuksesta sijaitsevassa studiossa on pöydällä kauniita kaulakoruja ja korvakoruja kierrätyslasista ja hopeasta. Hantverksbutiken Gullkronasta on vuoden alusta lähtien löytynyt näitä kauniita koruja, ja Carlton kertoo avanneensa myös oman verkkokaupan, josta voi ostaa pariskunnan tuotteita.

– Halutessasi voi myös tulla kotiin studiollemme katsomaan tuotteita.

Sekä Carlton että Tuulia rakastavat taidetta ja käsitöitä, ja sen huomaa aika nopeasti, kun katsoo ympärilleen studiolla. Seinillä roikkuu erilaisia ??taideteoksia ja hyllyillä lasitaidetta eri muodoissa ja väreissä.

– Tämä on vanha ginipullo, jonka olen uusiokäyttänyt, Carlton selittää.

Hän esittelee uunin, jossa hän sulattaa eri lasipaloja niin, että erilliset lasinpalat tarttuvat toisiinsa, mutta säilyttävät silti yksilöllisen muotonsa, tai uunin lämpöä lisäämällä palat sulautuvat kokonaan toisiinsa. Uunin vieressä on leikkausasema ja hionta-asema.

Kierrätettyä hopeaa Birminghamista ja Helsingistä

Carlton käyttää kierrätettyä hopeaa Cooksongold-kultakauppiailta Birminghamista ja viime aikoina hän on myös alkanut käyttää hopeaa Helsingin kultakauppiailta. Studion työpöydällä on kaasupoltin ja juotosasema sekä erilaisia ??käsityökaluja ja tarvikkeita. Yhtäkkiä liekki leimahtaa ja Carlton näyttää miten hän käsittelee hopeaa. Hän ei käytä ainoastaan hopeaa ja lasia korujen valmistuksessa.

– Käytämme myös kuparilankaa yhdessä korusarjassa, kupari tulee kotitalouksista, joista vanhat sähkökaapelit on poistettu, hän sanoo ja osoittaa studion seinää, jossa roikkuu vanha sähkökaapeli.

glas, konst
Kauniit värit.

Carlton käyttää kierrätettyä lasia erittäin eloisilla ja epätavallisilla väreillä, ja valmiiden kaulakorujen ja korvakorujen värit vaihtelevat oranssista, punaisesta ja keltaisesta kylmempiin väreihin, kuten sininen, vihreä ja violetti.

Pieni studio on metsän, peltojen ja meren ympäröimä, ja myös Chance-pariskunnan luovuus kumpuaa ??ympäröivästä luonnosta. Carlton paljastaa kuitenkin, että taiteellisuus voi myös olla geeneissä. Samaan aikaan kun Carlton ja Tuulia perustivat yrityksensä, he saivat tietää, että Carltonin kaukainen sukulainen johti 1880-luvulla lasitehdasta Englannissa: Chance Brothers and Company. Lasitehdas oli johtava lasinvalmistaja ja brittiläisen lasinvalmistustekniikan edelläkävijä. Vaikuttaa siltä, että Carlton on löytänyt oikean paikkansa, kun hän seisoo pienessä studiossaan ja häntä ympäröi lasitaide, työkalut, kierrätetty hopea ja ennen kaikkea - Suomen luonto nurkan takana.

Malin Johansson

Suomenkielinen käännös:

Tuuli Meriläinen