Yleisö pääsee seuraamaan arkeologista tutkimusta

Yleisö pääsee tutustumaan arkeologien työhön tänä iltapäivänä. Kuva: Anja Kuusisto
Yleisö pääsee tutustumaan arkeologien työhön tänä iltapäivänä. Kuva: Anja Kuusisto
Julkaistu:

Paraisten kaupunki teettää tällä viikolla arkeologisen tutkimuksen keskustan alueella joka huipentuu tänä iltapäivänä järjestettävään yleisölle avoimeen tilaisuuteen tutustua työhön.

Osoitteessa Söderbynrinne 1 sijaitsee vanha muinaisjäännökseksi tunnistettu Kvarnholmin kalkkiuunikohde. Kyseessä on kaupunkikuvassa näkyvä, maallikon näkökulmasta katsottuna tavanomainen kuoppa, todennäköisesti kalkkilouhos, jonka vierellä sijaitsee kaksi kumparetta. Nämä kohteet ovat kuitenkin osa kaupungin elinkeinohistoriaa.

Kalkkiuunien ikä ja rakenne aiotaan nyt selvittää ja tiedot muinaisjäännöksestä dokumentoidaan tarkoin, jotta alue sen jälkeen voidaan peittää ja sen paikalle rakentaa rivitalo voimassa olevan asemakaavan mukaisesti.

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime vuoden marraskuussa myöntänyt kaupungille muinaismuistolain 11 §:n mukaisen kajoamisluvan. Kalkkiuuni sijaitsee asemakaavan mukaisella rivitalotontilla, jossa on vireillä rakennushanke. Tarkoituksena on toteuttaa tontille rivitalo. Muinaisjäännös sijaitsee tontin keskellä, eikä tontin toteuttaminen turvalliseksi asuinympäristöksi ole mahdollista ilman muinaisjäännökseen kajoamista.

Varsinais-Suomen maakuntamuseo ja Museovirasto ovat antaneet lausuntonsa muinaisjäännöksestä ja kaupungin kajoamislupahakemuksesta. Arkeologinen inventointi perustuu Museoviraston hyväksymään tutkimussuunnitelmaan.

Paraisten kaupunki on edellyttänyt, että tutkimuksista järjestetään avoin yleisötilaisuus, jossa tutkimusta tekevät arkeologit esittelevät työtään ja tutkimuskohdetta.

Tutkimuksen suorittaa Oy Sigillum Ab ja vastuullisena tutkimusjohtajana toimii arkeologi Hanna-Maria Pellinen. Hän toteaa, että kohteen luonne on alkuviikon aikana osoittautunut erilaiseksi kuin oli arveltu.

– Tutkimme siis Kvarnholmin tai laajemmin ottaen Söderbyn kylän alueella olevaa kohdetta, jossa on pieni louhos ja sen vierellä kaksi kuopannetta, joissa oli vallit. Näissä ei kuitenkaan näy olevan jäljellä kivirakenteita tai ole ehkä niitä koskaan ollutkaan, joten kyse voi olla kalkinsäilytyskuopista eikä ollenkaan uuneista, Pellinen toteaa.

Yleisö on tervetullut seuraamaan Kvarnholmin kalkkiuunin arkeologisia tutkimuksia perjantaina 11.5. klo 14–16 välisenä aikana.

Mikael Heinrichs 050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi