Pohjola-Norden toivoo lisää jäseniä – etenkin nuorista
Paikallisyhdistys juhlistaa ensi keskiviikkona 70-vuotisjuhliaan Storgårdin pensionaatissa.
Aivan kuten muissakin aatteellisissa yhdistyksissä Paraisten Pohjola-Nordenissa on havahduttu siihen, että yhdistyksen jäsenten keski-ikä on suhteellisen korkea. Puheenjohtaja Anita Sjöholm myöntää asian laidan olevan tämä.
– Me tarvitsemme ehdottomasti uusia, innokkaita jäseniä. Samalla aiomme myös ottaa askeleen digitaaliseen aikakauteen, hän toteaa.
Aktiivisempaa rekrytointia
Vuodenvaihteesta alkaen yhdistys aikoo panostaa entistä aktiivisempaan jäsenten rekrytointiin.
– Toivon mukaan saisimme myös Paraisten koulut innostumaan pohjoismaisesta yhteistyöstä ja yhteenkuuluvuudesta, varsinkin suomenkielisellä puolella. Suomella on paljon yhteistä pohjoismaisten naapurimaidensa kanssa, jopa enemmän kuin mitä ensi silmäykseltä voisi olettaa, Sjöholm sanoo.
Paraisten Pohjola-Norden
- Perustettu vuonna 1948.
- Järjestää mm. matkoja eri pohjoismaihin.
- Jäseniä on tällä hetkellä noin 90, joista vain murto-osa on aktiivisia.
- Emojärjestö Pohjola-Nordenin kenraalisihteerinä toimii västanfjärdiläinen Michael Oksanen.
Pohjoismainen kirjallisuusviikko on eräs emoyhdistys Pohjola-Nordenin painopistealueista jota on markkinoitu aktiivisesti. Iltahämärässä-niminen aikuisille suunnattu ääneen lukemiseen keskittyvä tapahtuma on keskeisessä asemassa – ja tästä vuodesta lähtien nuoremmalle yleisölle on myös järjestetty ”Aamuhämärässä”-tapahtuma.
Eräs toinen tapa houkutella uusia jäseniä voisi olla pohjoismainen ruokakulttuuri, sillä perinteinen ja hyvä ruoka on trendikästä – ja alueen ruokakulttuuri ei ehkä ole aivan saanut ansaitsemaansa huomiota osakseen.
"Luonnollinen asia"
Paraisten yhdistyksen entinen puheenjohtaja ja nykyinen hallituksen jäsen Sune Backlund muistelee omaa, neljä vuosikymmentä kattavaa aikakauttaan yhdistyksessä. Opettaja Rolle Karlsson sai hänet aikanaan innostumaan pohjoismaista, ja heillä olikin yhteistä kokemusta muun muassa Tanskasta.
Kun Backlund aikanaan liittyi yhdistykseen, hänestä tuli pikavauhtia uinuvan yhdistyksen puheenjohtaja. Tosin yhdistyksellä oli hädin tuskin jäseniä lainkaan – eikä toiminnasta ollut puhettakaan.
– Silloin käynnistimme yhdessä ison värväyskampanjan, jossa kävimme läpi puhelinluetteloa hyödyntäen potentiaalisia jäseniä. Saimme kasaan parikymmentä nimeä, joista ehkä puolet lähti mukaan. Siitä se lähti, Backlund toteaa.
Öljy ei kiinnostanut Paraisilla
Backlund tunsi Pohjoismaat hyvin työnsä kautta, sillä hän toimi fysikaalisen kemian lehtorina Åbo Akademissa. Hän opasti tutkijoita ja jatko-opiskelijoita, jotka opiskelivat Norjan Bergenissä.
– Siihen aikaan Norjassa vallitsi suuri öljybuumi. Monet sen ajan jatko-opiskelijoista väitteli myöhemmin tohtoreiksi ja lähtivät maailmalle. Heistä tuli professoreita Yhdysvalloissa, Saksassa ja Norjassa. Itse asiassa taisin tehdä hieman hallaa pohjoismaille, kun he lähtivät täältä, Backlund nauraa.
Eräs varhainen vaihtoprojekti norjalaisten kanssa ei kuitenkaan onnistunut aivan odotetunlaisesti. Yhdistys järjesti Paraisilla tilaisuuden, jota markkinoitiin mahdollisuutena illastaa norjalaisen öljysheikin kanssa. Paikalle ilmaantui kaksi paraislaista.
– Paraisilla ei ilmiselvästi välitetty öljystä lainkaan 1980-luvulla, hän virnuilee.
Pohjolan Pidot suosittu tapahtuma
Pohjolan pidot on Pohjola-Nordenin piiritasolla joka vuosi Pohjolan päivänä (23. maaliskuuta) järjestämä tilaisuus, jossa Paraisten yhdistys on aina ollut suhteellisen vahvasti edustettuna.
– Varsinais-Suomen piiriin kuuluu 12 yhdistystä, ja noin 120 osallistujan joukossa Paraisilta on yleensä ollut vähintään parikymmentä, Kari Penttinen toteaa.
Paraisten Pohjola-Norden on viime vuosina tehnyt esimerkiksi matkojen osalta yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa ja yleensä saanut liikkeelle mukavasti väkeä.
Paraisten yhdistyksen 70-vuotisjuhlia vietetään keskiviikkona 28. marraskuuta Storgårdin pensionaatissa (teollisuusmuseo). Ilmoittautumisaika on jo päättynyt.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi