150 lasta uimakouluissa tänä vuonna

Härligt väder. Cirka 150 barn deltar totalt i Folkhälsans simskolor i Pargas i år. Platsen för simskolan varierar, förra veckans torsdag måste simskolan flytta till Malmnäs badstrand på grund av alger i Bläsnäs. Foto: Privat
Ihana sää. Noin 150 lasta otti osaa Folkhälsanin uimakouluihin Paraisilla tänä vuonna. Uimakoulun paikka vaihtelee, viime viikon torstaina uimakoulu joutui siirtymään Malmnäsiin Bläsnäsissä olleen sinilevän vuoksi. Yksityiskuva
Julkaistu:

Aurinko paistaa ja lämpö kipuaa hitaasti kohti 25 plusastetta Malmnäsin rannalla. Lämmin sää on pakottanut Paraisten Folkhälsanin uimakouluryhmän vaihtamaan tänä päivänä paikkaa – Bläsnäsin uimarannalla on sinilevää.

Rannan vaihtaminen onnistuu nopealla aikataululla helposti, kaikki hoidetaan Whatsapp-ryhmän kautta, toteaa uimavastaava Erica Kraappa.

Monet ovat myös tottuneet vaihtamaan rantaa kertojen välillä, tällaista on todellisuus sinileväaikana. Vaihto ei näytä vaikuttavan lapsiin, jotka osallistuvat innostuneesti maalla käytäviin leikkeihin.

Uimaopetusta ei normaalisti järjestetä aina vedessä.

– Tällä tavalla lapset saavat hieman lämmitellä ja kaikki lapset eivät voi olla samaan aikaan vedessä. Meillä on tänään kolme ryhmää, lapset on jaettu uimataitojen mukaan aloittelija- ja keskitason ryhmiin sekä hieman vanhempien ryhmään, sanoo uimaopettaja Emelia Karlsson.

Linus Airosto. Kuva: Annina Suominen

Yksi vanhemmista on 13-vuotias Linus Airosto, joka on ollut uimakoulussa mukana yhtä vuotta lukuun ottamatta viisivuotiaasta lähtien. Hän on suorittanut tänä vuonna priimusmaisterin merkin, mikä on vaikein merkki, jonka uimakoulussa voi saavuttaa.

Saadakseen merkin täytyy muun muassa pystyä uimaan 700 metriä – tai 100 metriä minuutissa ja 40 sekunnissa – ja sukeltamaan 25 metriä.

Airosto on sukeltanut 26 metriä.

– Halusin kokeilla Bläsnäsissä kuinka pitkälle pystyn sukeltamaan ja kun nousin ylös, olin sukeltanut 26 metriä, hän sanoo.

Airosto on todellinen uinnin ystävä ja hän haluaa tulla siinä niin hyväksi, että voi tulevaisuudessa tehdä kesätyötä uinnin opettajana.

– Haluan myös voittaa veljeni sukelluskilpailussa.

Freja Sjöblom. Kuva: Annina Suominen

Pidemmälle ehtineisiin lapsiin kuuluu myös 10-vuotias kauniaislainen Freja Sjöblom. Hän on suorittanut tänä vuonna maisterin merkin.

– Olen käynyt uimakoulua seitsemänä vuotena Paraisilla, sanoo Sjöblom, joka tänä vuonna yrittää muun muassa sukeltaa 15 metriä.

Uimisen lisäksi on hauskaa oppia tuntemaan muita lapsia ja leikkiä leikkejä uimakoulussa.

Sjöblomin veli Birk, kuusi vuotta, pukeutuu märkäpukuun suurella innolla, missä häntä auttaa Paraisilla asuva äidin äiti Tea Sundén.

– Hän on lapsenlapsistani kuudes, joka käy uimakoulua. On mukavaa olla täällä ja uimakoulu on meille tärkeää, sillä on hyvä osata uida, sanoo Sundén.

Ryhmien vetäjät. Uimakoulun vastaava Erica Kraappa ja uimaopettaja Emelia Karlsson. Kuva: Annina Suominen

Yli 150 lasta on mukana Folkhälsanin uimakouluryhmissä Paraisilla tänä vuonna. Se on noin kymmenen enemmän kuin viime vuonna.

– Olemme pohtineet, että se johtuu siitä, että vähemmän ihmisiä matkustaa ulkomaille ja sen sijaan jäädään tänne ja silloin sopii käydä uimakoulua, sanoo Erica Kraappa.

– On tietysti erittäin mukavaa, että tärkeää toimintaamme arvostetaan, sanoo Emelia Karlsson.

Hieman huolta herättävä seikka on se, että mukana on entistä enemmän vanhempia lapsia, jotka eivät osaa uida.

– Se on huolestuttavaa, mutta on samalla hyvä, että vanhemmat ovat huomanneet, että lasten täytyy oppia uimaan. Mukana on myös monta lasta, jotka osaavat uida todella hyvin, todella pitkiä matkoja sanoo Karlsson.

Kaikista pienimmät lapset saavat pikkuhiljaa oppia tottumaan veteen.

– He eivät usein huomaa, että he oppivat sen jälkeen uimaan, heillä kun on vaan hauskaa.

Uusi opetusmenetelmä. Folkhälsanilla on useita erilaisia kortteja osoittamassa lapsille, mitä tapahtuu. Kortit kuvaavat muun muassa eri leikkejä, sekä maa- että vesileikkejä. Kun ohjaa monta lasta samanaikaisesti, on heidän helpompaa pysyä mukana, kun heille näytetään eri kortteja.
Uusi opetusmenetelmä. Folkhälsanilla on useita erilaisia kortteja osoittamassa lapsille, mitä tapahtuu. Kortit kuvaavat muun muassa eri leikkejä, sekä maa- että vesileikkejä. Kun ohjaa monta lasta samanaikaisesti, on heidän helpompaa pysyä mukana, kun heille näytetään eri kortteja.

Uutta tänä vuonna on se, että nyt käytetään kuvallisia kortteja, joissa on teksti sekä suomaksi että ruotsiksi, helpottamaan lasten eri tapahtumien seuraamista.

– Osa lapsista omaksuu tiedon helpommin, jos he samalla kuullessaan sen, myös näkevät sen. Se helpottaa myös opettajia, sanoo Kraappa.

Korteissa on muun muassa erilaisia leikkejä – ”haukansiivet” tuntuu olevan erityisen suosittu.

Paraisten Folkhälsanin yhdistys on valmistanut kortit itse ja he ovat ehkä myös ainoa, joka käyttää näitä kortteja.

– Nähtäväksi jää, jos ne leviävät myös muihin uimakouluihin.

Annina Suominen

annina.suominen@aumedia.fi

Käännös Timo Järvenpää