Ted Wallinin visio

PK27-17
Julkaistu:

Parainen muuntautuu askel askeleelta taidekaupungiksi.

Visionääri Ted Wallin

Syntynyt vuonna 1964

Yrittäjä 30 vuotta

Ensimmäinen yritys: Kiinteistöpalvelu T. Wallin

Avasi ArtBankin vuonna 2014

Rakentaa välimerellisen, gaudihenkisen talon Kauppiaskadulle kolmen yhteistyökumppanin kanssa

Hän on mies, joka teki Paraisista Suomen Salvador Dali -kaupungin. Hän on mies, joka toi kaupunkiin Stefan Lindforsin, joka suunnitteli ArtBankin sisäänkäynnin yläpuolella olevan ”Moving out” -muurahaisteoksen. Tämän jälkeen Lindfors myös suunnitteli lasten suosikin Lucius Alienusin. Hän on mies joka ei vain unelmoi, hän myös toteuttaa.

Seuraava iso projekti on jo hyvällä mallilla. Välimereltä inspiraationsa saanut Kauppiaskadulle nouseva rakennus tulee Wallinin mukaan olemaan yksi syy vierailla Malmilla. Paraikaan neuvotellaan urakointisopimusta.

ja oltava valmis työskentelemään kovaa

saavuttaakseen tavoitteensa.

– Studio Puisto, joka osallistui vuonna 2014 Kaupungit Uusiksi -ohjelmaan, on suunnitellut rakennuksen meille. Se tulee olemaan yksi Suomen hienoimmista rakennuksista, Walliin selostaa ylpeänä gaudimaista rakennusprojektiaan.

Ted Wallin haluaa saada Malmin puhkeamaan kukkaan, kuten se kukkoistaa Egil Essenin tutuiksi tekemissä kuvissa.

Kun Ted Wallin kertoi, että hän aikoo perustaa Dali-gallerian Paraisille, moni hymähti idealle. Nyt Gaudia ja välimerta huokuvan talon havainnekuvia on jo esitelty lehdissä muutamaan otteeseen. Joukossa on taatusti kriittisiäkin lukijoita, mutta monet eivät enää tässä vaiheessa usko Wallinin idean olevan pelkkä päähänpisto, joka jää pelkäksi puheeksi. Hän on todistanut kerta toisensa jälkeen tekevänsä unelmistaan totta.

– Olen tottunut ottamaan riskejä. On vain oltava vakuuttava siinä mitä tekee ja tehdävä paljon työtä saavuttaakseen tavoitteensa, Wallin jatkaa.

Wallinin mielestä monet Paraisilla keskittyvät liikaa kritisoimaan toisten tekemisiä ja ideoita. Sen sijaan hän kannustaa kaupunkilaisia käärimään hihat ylös ja tekemään asiat itse paremmin. Hänen tavoitteenaan on houkutella Malmille enemmän ihmisiä. Tämä ei tule tapahtumaan yhdessä yössä.

– Yrittäjäyhdistys ja kaupunki ovat työskennelleet todella aktiivisesti saadakseen ihmisiä tänne. Mutta työnsarkaa riittää vielä. Vie aikaa herättää Malmi uudelleen henkiin, Wallin selostaa.

Eräs asia, jonka Wallin haluaa nostaa esiin on palvelun laatu. Jos yrittäjä itse ei pysty tarjoamaan kaivattua palvelua, tulee asiakas ohjata oikeaan paikkaan. Ja tämä pitää tehdä tyylillä. Asiakkaalle tulee jäädä sellainen tunne, että ”Täällä minusta pidettään hyvää huolta.”.

– Pitää olla bisnesvainua. Meidän pitää oppia suosittelemaan toisiamme. Yhdessä luomme kokonaisvaltaisen positiivisen elämyksen. Se tuo synergiaetuja meille kaikille. Mikään ei tule itsestään, vaan menestyksen eteen pitää puurtaa.

Välillä ehkä sivustakatsojana tuntuu siltä, että Wallinin fokus ei tunnu olevan oikein missään, tai että se on tyystin kadoksissa. Mutta sarjayrittäjällä on kuin onkin punainen lanka toiminnassaan. Hän haluaa nimittäin tehdä Paraisista taidekaupungin. Ehkä jopa veistoskaupungin.

– Parainen on jo todella aktiivinen kulttuurikaupunki. Tälle perustalle on hyvä rakentaa lisäämällä entisestään kulttuuria ja taidetta.

Ted Wallinin unelma on selkeä.

– Haluan, että ihmiset viihtyisivät täällä Malmilla. Meidän ei pitäisi miettiä, että meidän ON PAKKO tehdä jotain, vaan meidän pitäisi HALUTA tehdä jotain. Sen sijaan, että riidellään millä kielellä mikäkin tehdään, meidän pitäisi keskittyä tekemään niitä konkreettisia juttuja. Me itse olemme tulevaisuutemme suurin jarrupalikka.

Paraisten kaupungin toiminta Malmin eteen on Wallinin mielestä ollut hyvää. Kaupungin johdon on keskityttävä kaikkiin laajan kaupunkimme alueisiin ja Malmi ei voi saada kaikkea huomiota.

– Kaikki kaupungin virkamiehet työskentelevät kuitenkin yhteisen hyvän puolesta, emme kuitenkaan voi olettaa heidän tekevän kaikkea puolestamme, Wallin selittää ja muistuttaa, että usein yrittäjien on helpompi toteuttaa asioita, kuin virkamiesten jo pelkästään lainsäädännön ja roolinsa vuoksi.

– Minä uskallan satsata ja ottaa suuria riskejä Paraisilla. Ajattelen aina, että jos kaikki menee ihan pipariksi, yhteiskunta kyllä auttaa minua. Viimeisenä päivänä haluan ajatella, että tein kaikkeni. Mieluummin niin, kuin että olisin voinut tehdä enemmänkin, Wallin lopettaa ja toteaa olleensa monta kertaa todella kiperissä tilanteissa ja aina keksinyt tien ulos.

Laura Johansson

050 555 9292

laura.johansson@aumedia.fi