Syysmietteitä
Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.
Elokuusta lähtien meillä on ollut poikkeuksellisen hieno sää. Saa nähdä tuleeko tänä vuonna lainkaan talvea. Kesä- ja heinäkuun huono sää johti meidän osaltamme siihen että kasvihuoneen kurkkusato jäi todella vähäiseksi.
Muutama sana sosiaali- ja terveydenhoitouudistuksesta. Sote-uudistuksen kanssa on nyt tehty työtä kymmenen vuoden ajan. Marraskuun alussa hallitus päätti itsehallintoalueiden lukumäärästä. Päätös on osa uudistuksen ensi vaihetta ja sitä edelsi harvoin nähty näytelmä, johon sisältyi uhka hallituksen erosta ja suuresta luottamusvajeesta hallituspuolueiden välillä.
Pitkän öisen väännön jälkeen hallitus päätyi yksimieliseen päätökseen: itsehallintoalueiden (maakuntien) määräksi tulee 18, joista ainoastaan 15 hoitaa itsenäisesti oman sosiaali- ja terveydenhoitonsa. Jäljellä olevat kolme aluetta eivät hoida sosiaali- ja terveydenhoitoaan itsenäisesti vaan ne tekevät yhteistyötä toisen alueen kanssa. Ja jotta asia olisi vielä monimutkaisempi on 18 itsehallintoalueen vain 12 sairaalalla täydellinen 24/7 päivystys. Lisäksi potilas saa itse valita onko hänen hoitonsa tarjoaja julkinen, yksityinen vai kolmas sektori. Itsehallintoalueita johtavat suorilla vaaleilla valittavat valtuustot.
Vielä on jäljellä monta isoa kysymystä. Valtio vastaa rahoituksesta ensisijaisesti, mikä merkitsee kansalaisille uutta veroa ja vastaavaa kunnallisveron alennusta, koska kokonaisvero ei saa nousta. Kysymys siitä miten kuntien ja kuntayhtymien henkilöstö ja kiinteistöt siirtyvät itsehallintoalueille on vielä ratkaisematta. Sote-uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2019.
Olen itse epäluuloinen aikataulun suhteen. Vanhana kunnallismiehenä vuodatan yhden jos toisenkin kyyneleen kun peruskunnat ajetaan alas.
Turunmaan osalta Turunmaan sairaalan asema on ajankohtainen jo nyt. Ruotsinkielisen palvelun parantamisen varjolla sairaanhoitopiiri asetti työryhmän selvittämään ruotsinkielistä palvelua sairaanhoitopiirissä. Työryhmän ensimmäisen kokouksen jälkeen on jo selvää että kyse ei ole ruotsinkielisen palvelun parantamisesta vaan itse asiassa kyse on siitä että Turunmaan sairaalan toiminnan tulee loppua nykyisessä paikassa. Sen sijaan rakennettaisiin uusi sairaala TYKSin alueelle. Yksi (!) työryhmän kokous on jäljellä.
Työryhmän työn käsikirjoitus näyttää olevan jo kirjoitettu: Turunmaan sairaalan toiminnan tulee päättyä Kaskenmäellä. Tämä työtapa muistuttaa diktatuuria. Missä oikeusvaltiossa oikein elämme? Turunmaan sairaalan säädös on kuitenkin kirjoitettu niin että TYKSin hallitus ei voi tässä vaiheessa päättää sairaalan lakkauttamisesta nykyisellä paikalla.
Koen asian niin että alkaa olla kiire. Kaikkien turunmaalaisten päättäjien, Turunmaan sairaalan johdon ja Eschnerska Stiftelsen-Säätiön tulee mahdollisimman pian kokoontua yhdessä päättämään toimenpiteistä, joiden avulla estetään Turunmaan sairaalan muutto TYKSin alueelle.
Harry Bondas
käännös Leena Lehtonen