Kesämietteitä
Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.
Kun toukokuussa avasimme ensimmäisen kerran kasvihuoneen oven oli vastassa iso tarhakäärmeemme, joka ilmiselvästi viihtyi kasvihuoneen lämmössä. Tänä vuonna meillä ei ole kurkkuja vaan ainoastaan tomaatteja, paprikaa ja chiliä. Viime vuonna kurkkusatomme epäonnistui kun se aikaisempina vuosina on ollut aivan liiankin runsas.
Tähän asti kesä on ollut Paraisilla hieno. Vaikka epävakaisempaa säätä on luvattu, uskon ja toivon että elokuusta tulee hyvä.
Tavallisesti kesäisin on ollut uutispulaa. Joskus on nähty jopa leijona Ruokolahdella, lähellä itärajaa. Tänä kesänä uutisia ovat valitettavasti hallinneet terrori-iskut eri puolilla Eurooppaa. Pakolaiskysymys, Syyrian sota, Brexit ja USA:n presidentivaalit huolestuttavat koko maailmaa.
Keskeinen kysymys on edelleen se tarvitaanko Suomessa kolmea hallintotasoa eli valtiota, maakuntaa ja kuntaa.
Elokuussa kiinnostuksen kohteena ovat kuitenkin Rion olympialaiset. Niitä ovat edeltänee ikävät dopingpaljastukset ja zikavirusvaroitukset. Tästä huolimatta seuraan vanhana penkkiurheilijana jännityksellä kisoja kuten varmasti moni muukin tekee.
Sitten muutama sana jatkokertomuksesta soteuudistus. Uudistuksen lakiluonnos julkaistiin kesäkuun lopulla. Uudistus koskee pariakymmentä lakia ja lakiluonnos käsittää peräti 600 sivua. Lakiesitykset palautetaan syksyllä ja eduskunta käsittelee niitä joulun aikoihin. Tarkoituksena on edelleen että uudet maakunnat ottavat sosiaali- ja terveydenhoidon vastuulleen 1. tammikuuta 2019 alkaen. Maakuntavaltuustojen jäsenten ensimmäinen vaali on samanaikaisesti presidentinvaalien kanssa helmikuussa 2018.
Eniten ovat mietityttäneet kysymykset kuten valinnanvapaus sekä sosiaali- ja terveydenhoidon yhtiöittäminen. Valinnanvapaus ja yhtiöittäminen ovat ilmeisesti poliittisen kompromissin hinta, johon sisältyy se että keskusta saa 18 maakuntaansa ja kokoomus valinnanvapausmallinsa.
Uudistus maakuntineen muistuttaa paljon Ruotsin mallia, olkoonkin että länsinaapurin landstingen perustettiin 1862, kun Suomen maakunnat perustetaan vuonna 2019.
Keskeinen kysymys on edelleen se tarvitaanko Suomessa kolmea hallintotasoa eli valtiota, maakuntaa ja kuntaa. On lisäksi epäselvää miten valinnanvapaus ja yhtiöittäminen toteutetaan. Moni muukin kysymys on vielä avoin, mutta siitä huolimatta soteuudistusta aletaan toteuttaa suunnitelmien mukaisesti. Sekä poliitikot että kansalaiset ovat kyllästyneet jatkuvaan keskusteluun soteuudistuksesta ja siksi sille on laitettava piste. Valinnanvapauden ja yhtiöittämisen osalta olen sitä mieltä että tulee kiirehtiä hitaasti.
Tämä soteuudistuksesta tällä kertaa. Mukavaa kesän jatkoa.
Harry Bondas
kunnallisneuvos
Käännös Leena Lehtonen