Kehittämistä ja tasapainotusta

Maria Sainio
Julkaistu:

Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.

Kuten kaikki tiedämme, elämme tällä hetkellä taloudellisesti vaikeita aikoja. Myös meillä Paraisilla on taloudellisia haasteita. Yksi suurimmista syistä tähän on se, että Parainen on menettänyt suuren osan valtionosuuksia sote-uudistuksen jälkeen. Luultavasti vähennykset niistä jatkuvat edelleen tulevina vuosina ja sen vuoksi tarvitaan erilaisia toimenpiteitä talouden tasapainottamiseksi.

Kaupunginhallituksella oli viime keväänä työryhmä, jonka tehtävänä oli pohtia erilaisia mahdollisuuksia talouden tasapainottamiseksi. Kaikki puolueet olivat edustettuina työryhmässä ja yhteistyö toimi hyvin, kaikki halusivat toimia Paraisten parhaaksi. Työryhmän työskentelyssä oli mielestäni tärkeää se, ettei keskusteltu ainoastaan juustohöylän käyttämisestä, vaan etsittiin vaihtoehtoisia tapoja toimia esim. palveluiden tuottamiseksi. Samaan aikaan voi siis sekä kehittää että säästää. Toinen tärkeä asia on saada enemmän tuloja kaupungille.

Kaikkein tärkeintä on kehittää kaupunkia. Kuten uusi kaupunginjohtajamme on jo useita kertoja sanonut, Parainen on kaupunki, jolla on valtava määrä hyödyntämätöntä potentiaalia. Se koskee erityisesti tulomuuttoa ja turismia.

Muuttoliike pitää siis kääntää positiiviseksi, meidän pitää panostaa uusien asukkaiden saamiseen. Sehän tarkoittaa samalla uusia veronmaksajia. On selvää, että kukaan ei voi muuttaa tänne, jos meillä ei ole asuntoja. Siksi kaupunki onkin käynnistänyt asunto-ohjelman, 500 uutta asuntoa viidessä vuodessa. Melko kunnianhimoista, mutta kuitenkin realistista ja välttämätöntä. Tärkeä osa tätä tulisi olla pohjois-Paraisten, eli Kirjalan, kaavoitus, josta me Kokoomuksessa olemme jo pitkään puhuneet. Nyt tasapainotusohjelmaan onkin kirjattu, että kaupunki panostaa pohjois-Paraisten kehitykseen siten, että Kirjalan ja Nilsbyn koulujen täyttöaste on tulevaisuudessa täysi. Oikea suunta!

Kirjalan kehittämistä tukee myös Paraistenväylä. Tiedämme, miten paljon Kuusistossa on rakennettu uutta ja sieltähän on vain kivenheitto Kirjalaan. Kun matka Turkuun ja Turusta lyhenee Paraistenväylän myötä entisestään ja uudet, hienot sillat valmistuvat, ei mikään enää ole esteenä lisäasutuksen rakentamiseen Kirjalaan. Nyt toivomme, että rahoituspäätös Paraistenväylän osalta tulee olemaan toivotunlainen.

Entäs turismi sitten? Olin hyvin yllättynyt, kun tyttäreni kertoi, etteivät kaikki hänen opiskelukaverinsa ole edes kuulleet Paraisista! Miten voi olla mahdollista, että joku ei tunne meidän hienoa kaupunkiamme uniikkeine saaristoineen?! Ilmeisesti emme ole olleet tarpeeksi esillä. Toivon ja uskon, että nyt kun Parainen on mukana Visit Turku Archipelagossa, saamme enemmän näkyvyyttä, jota todella tarvitaan. Samalla meidän pitää itse löytää keinoja siihen, miten saaristosta tehdään kiinnostava myös kesäkauden ulkopuolella. Myös pimeys, hiljaisuus ja rauha voivat olla valttikortteja, mutta niitä pitää osata markkinoida.

Se ilahduttaa minua valtavasti, että nyt kaupungissa vaikuttaa olevan tekemisen meininki, meneillään on vähän yhtä ja toista. Halutaan tarttua kaikkeen siihen käyttämättömään potentiaaliin ja tehdä Paraisista vielä parempi!

Maria Sainio

Kokoomus, kaupunginvaltuutettu kaupunginhallituksen jäsen

Maria Sainio
Kokoomus, kaupunginvaltuutettu kaupunginhallituksen jäsen
Julkaistu: