Portti klassiseen musiikkiin? – barokkimusiikkifestivaali houkuttelee tänä vuonna konserteilla sekä Paraisilla että Kaarinassa

Lea Antola
Nainen soittaa viulua.
Pirkanmaan Barokki esiintyy lauantain ja sunnuntain konserteissa. Ennen lauantain konserttia festivaalivieraat voivat juoda kupin kahvia esiintyjien kanssa Paraisilla FBK-talossa kello 18.15. Meet the Artist -tilaisuus sisältyy lipun hintaan.
Monica Forssell
Julkaistu:

Ei lainkaan vaikeaa! Päinvastoin, monet melodioista ovat sellaisia, jotka melkein kuka tahansa voi tunnistaa. Näin sanoo Lena Långbacka barokkimusiikista.

– Monet luulevat virheellisesti, että barokkimusiikki on vaikeaa ja ylevää, mutta esimerkiksi Euroviisujen melodia juontaa juurensa barokista, sanoo Långbacka.

Barokkimusiikkia neljänä päivänä

Syyskuun lopussa, tarkemmin sanottuna 26–29 syyskuuta, järjestetään vuotuinen "Barokin labyrinteissä" -festivaali Paraisilla. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2006, ja sillä on siis pian takanaan lähes kaksikymmentä vuotta.

– Korkeatasoinen konserttisarja varhaista musiikkia, tiivistää Långbacka festivaalin.

Jos on epävarma, luulen että barokkimusiikki on paras portti klassiseen musiikkiin.

—Mats Lillhannus

Långbacka on Paraisten barokkiseuran puheenjohtaja ja Mats Lillhannus on festivaalin taiteellinen johtaja.

– Tämän vuoden ohjelma kattaa koko barokin ajan varhaisimmista kokeiluista 1600-luvun alussa myöhäisbarokkiin saakka, sanoo iloinen Lillhannus. Myös hän haluaa korostaa barokkimusiikin iloa ja tunnistettavuutta.

– Jos tarkastellaan klassista musiikkia laajasti, barokkimusiikki on helpointa omaksua. Suuri osa barokkimusiikista perustuu aikakauden tanssimusiikkiin. Se on iloista ja tanssillista musiikkia, selkeää ja soittimet ovat jännittäviä.

Uskaltaako mennä konserttiin, jos ei ole tottunut kuuntelemaan klassista musiikkia?

– Jos on epävarma, luulen että barokkimusiikki on paras portti klassiseen musiikkiin, sanoo Lillhannus.

Festivaali laajenee Kaarinaan

Festivaali houkuttelee järjestäjien mukaan yleensä satoja vierailijoita, ja tänä vuonna järjestetään ensimmäistä kertaa konsertti myös Kaarinassa. Tämä konsertti järjestetään Kaarina-talossa perjantaina 27 syyskuuta.

– Ehkä onnistumme houkuttelemaan hieman uutta yleisöä Kaarinan konsertilla, ja kiinnostuneille turkulaisille on lyhyempi matka Kaarinaan kuin Paraisille, sanoo Långbacka.

Barokki

  • On taidesuuntaus, joka hallitsi muun muassa taidetta ja musiikkia Euroopassa 1500-luvun lopusta 1700-luvulle.
  • Barokkimusiikki on nimitys musiikille, joka kuuluu tiettyyn musiikinhistorian aikakauteen, joka ulottuu 1600-luvun alusta noin vuoteen 1750.
  • Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Arcangelo Corelli ja Alessandro Scarlatti ovat esimerkkejä barokkimuusikoista.

Paraisilla järjestetään kolme konserttia. Avauskonsertti on Agricola-kappelissa torstaina 26. syyskuuta. Samalla esitellään myös tuore historiateos.

Teos "Vanhan musiikin liike Suomessa" on Auli Särkiö-Pitkäsen kokoama ja julkaistu Sibelius-Akatemian toimesta. Historiateoksen esittelee Aura Visala, joka myös esiintyy cembalon ja laulun kera festivaalilla.

Lauantaina Pirkanmaan barokki esiintyy Paraisilla FBK-talossa. Ennen varsinaista konserttia festivaalivieraat voivat tavata esiintyjiä ja nauttia kupin kahvia, jonka tarjoaa Paraisten barokkiyhdistys.

Varsinaisen festivaaliohjelman lisäksi järjestetään myös koululaiskonsertti Nauvon kirkossa.

– Kirkossa on melko uusi cembalo, jota käytetään konsertissa, paljastaa Långbacka.

Monica Forssell
Julkaistu: