Nuoria tarvitaan valtuustoon ja päätöksentekoon

Privat
En kvinna i röd blus.
Laura Wickström
Laura Wickström
Julkaistu:

Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.

Nuoruus kunnallisessa päätöksenteossa tuo mukanaan sekä mahdollisuuksia että haasteita. Kyse on tasapainottelusta: milloin kannattaa painaa kaasua ja milloin pitää pää kylmänä. Se ei aina ole helppoa, kun taustalla on kokemusperäinen ja hierarkkinen rakenne. Mutta mikään ei ole mahdotonta. Kyse on yleensä tahdosta.

Kun itse liityin valtuustoon, olin vain 24-vuotias. Jännittävä asema, jossa nuoruudesta pystyi hyödyntämään uusien ideoiden ja näkökulmien tuomista, ehkä jopa muuttamaan vanhoja käytäntöjä. Ensimmäiset neljä vuotta menivät tarkkailuun, siltojen rakentamiseen ja luottamuksen luomiseen. Opetteluun miten koneisto toimii. Nopeasti huomasin, että jos haluaa vaikuttaa, kannattaa yrittää jo ennen kuin asiat päätyvät valtuustoon. Avoin keskustelu oman ryhmän, muiden politikkojen ja virkamiesten kanssa on yksi tärkeimmistä asioista. Me kaikki haluamme Paraisten parasta, eikä pidä unohtaa, että myös poliitikot asuvat kaupungissa päätöstensä alaisuudessa.

On äärimmäisen tärkeää, että nuoria on mukana valtuustossa ja muissa päätöksentekoelimissä. Näin varmistetaan, että nuorten äänet tulevat kuulluiksi, eri näkökulmat otetaan esiin. Ratkaisut voivat ehkä jopa olla pitkäjänteisempiä, sillä nuoret tulevat elämään pidempään päätösten seurauksien kanssa. Nuorten mukanaolo valtuustossa ei ole vain oikeudenmukaisuuskysymys, vaan myös päätöksenteon laadun kysymys. Yhteiskunnan tulisi aktiivisesti työskennellä nuorten äänen vahvistamiseksi tarjoamalla tukea, resursseja ja koulutusta. Heidän osallistumisensa on ratkaisevaa dynaamiselle ja tulevaisuuteen suuntautuneelle poliittiselle ilmapiirille.

Nuorten mukanaolo valtuustossa ei ole vain oikeudenmukaisuuskysymys, vaan myös päätöksenteon laadun kysymys.

—Laura Wickström

Sain kunnian tulla valituksi lokakuussa 2024 valtuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi jäljellä olevaksi valtuustokaudeksi. Olen iloinen ja kiitollinen luottamuksesta, mikä tuo mukanaan myös lisää vastuuta. Mutta jotta voisi saada kokemusta ja laajentaa näkökulmiaan, täytyy uskaltaa kokeilla uutta. Vuosien varrella olen huomannut, että kannattaa uskaltaa sanoa oma mielipiteensä, keskustella eri näkemyksistä, kuunnella toisia ja ottaa vastaan uutta tietoa. On ihan okei muuttaa mieltään, kun saa lisää tietoa ja ymmärrystä asioista. Mielestäni suomalainen sananlasku "kukaan ei ole seppä syntyessään" tulee hyvin esiin tässä yhteydessä sekä politiikassa.

Tulen jatkossakin tekemään parhaani vaikuttaakseni, tehdäkseni hyviä päätöksiä ja kuunnellakseni asukkaita. Muista, että voit aina olla yhteydessä minuun tai muihin valtuutettuihin. Jos sinulla on tietoa jostain esityslistalla olevasta asiasta, älä epäröi ottaa yhteyttä. Tai jos muuten haluat vain keskustella, tule sanomaan hei, nykäise hihasta, kun nähdään kadulla, tai ota yhteyttä muilla tavoilla. Ei ole kysymyksiä, jotka olisivat liian pieniä tai liian suuria.

Pian on kulunut kahdeksan vuotta siitä, kun liityin politiikkaan, ja analyysini on, että nuoria tarvitaan päätöksenteossa. Pitää kuunnella, kunnioittaa ja uskaltaa sanoa mielipiteensä! Tule mukaan ja vaikuta, sillä tavalla voit tehdä muutoksen arjessa.

Laura Wickström
Valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja, RKP
Julkaistu:

Paraisten päättäjille on tarjottu mahdollisuus avata sitä, mitä kaupungissa tapahtuu lukemattomien poliittisten kokousten aikana ja niiden välillä. Jokainen puolue kirjoittaa vuorollaan kolumnin.