Varhan haasteet ja mahdollisuudet
Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.
Kymmenen päivän kuluttua Suomessa käydään historiallisesti yhtä aikaa kahdet tärkeät vaalit; kuntavaalit ja aluevaalit. Viime viikolla palstalla kirjoitettiin kunnallisesta päätöksenteosta ja demokratiasta, minä kirjoitan teille tänään vuorostani Varhan aluevaltuuston tehtävistä, haasteista ja mahdollisuuksista.
Varhan ensimmäinen valtuustokausi ei ole ollut täysin ongelmaton ja kasvukipuja on odotetusti esiintynyt. Muutos on ollut suuri ja meillä on vielä haasteita ratkottavana: Miten saamme hoitoa oikeaan aikaan? Entä miten saamme osaavan henkilöstön ja rahat riittämään? Taloustilanne haastaa meitä kehittämään toimivampia ja tehokkaampia palveluita, joiden keskiössä tulee aina olla ihmisten tarpeita vastaavat palvelut.
Palveluiden saavutettavuus
Sote-palveluiden saavutettavuus on ymmärrettävästi saaristoa ja muita syrjäseutuja mietityttävä kysymys. Laadukkaat palvelut ja niiden saatavuus on turvattava jatkossakin koko Varhan alueella, mutta se ei välttämättä aina tarkoita kiinteää toimipistettä. Uskon, että voimme tulevaisuudessa jopa parantaa palveluita syrjäseuduilla ottamalla käyttöön liikkuvat yksiköt ja innovatiiviset digitaaliset työkalut, joiden avulla pääsemme entistä lähemmäs asiakasta. Hyvinvointialueilla on otettu käyttöön mm. rekkoja, joissa voidaan tarjota mittavia laboratorio- ja röntgenpalveluita. Terveysteknologia tarjoaa useita erilaisia työkaluja eri sairauksien hoitotasapainon etäseurantaan, jolloin voidaan paremmin tarjota fyysistä hoitoa oikea-aikaisesti, kun sitä tarvitaan. Varhassa tulee entistä ennakkoluulottomammin kartoittaa ja ottaa käyttöön työkaluja, jotka ovat todistetusti tehokkaita ja toimivia, ja ottaa käyttöön hyviä malleja myös muilta hyvinvointialueilta. Ihmiskontaktia ei korvaa mikään, mutta innovatiiviset työkalut ovat myös paljon enemmän kuin pelkkä lääkerobotti tai digilääkäri. Mahdollisuuksia on valtava määrä ja meidän pitää löytää ne parhaat, jotka tutkitusti tukevat laadukkaan ja oikea-aikaisen hoidon toteutumista. Myös sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen yhteistyötä kotiin vietävissä palveluissa tulee kehittää nopeiden auttamisketjujen muodostamiseksi erityisesti haja-asutusalueilla.
Apua ajoissa ja oikeaan aikaan
Vaikka palveluiden saatavuus ja hoitoon pääsy on parantunut koko Varhan toimintakauden ajan, on vielä paljon kehitettävää. Palveluiden laatua ja saatavuutta voidaan entisestään kehittää omalääkäri- ja monituottajamallilla. Omalääkärimalli tuo pitkällä aikavälillä säästöjä ja parantaa asiakastyytyväisyyttä. Kaikkein tärkein ominaisuus omalääkärimallissa on kuitenkin parempi hoito, joka pohjautuu lääkärin ja potilaan pitkäaikaiseen suhteeseen ja potilashistorian tuntemukseen. Monituottajamallilla pystymme entistä paremmin varmistamaan oikea-aikaisen hoidon toteutumisen Varhan koko alueella. On yhdentekevää tuottaako palvelun julkinen vai yksityinen, kunhan se on laadukasta ja asiakas saa palvelua silloin, kun hän sitä tarvitsee.
Varhan rinnalla toimivat koko sosiaali- ja terveyspalveluita tuottava kenttä, niin yritykset, yhdistykset kuin järjestötkin. Yhteistyöhön on panostettava ja tiedonkulkuun kuntien kanssa kiinnitettävä enemmän huomiota esimerkiksi oppilashuollossa. Myös Varhan sisällä sote-palveluiden sekä pelastustoimen yhteistyötä tulee kehittää, jotta palvelut toimivat asukkaiden kannalta saumattomasti. Laadun, vaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden tulee olla tärkein tekijä palveluntuottajaa valittaessa.
Ennakkoäänestys on käynnissä 2.-8.4 ja varsinainen vaalipäivä on 13.4. Saat äänestyskoppiin valkoisen ja violetin äänestyskupongin, joista valkoisella äänestetään kuntavaaleissa ja violetilla aluevaaleissa. Muistathan äänestää molemmissa, sillä molemmat vaalit ovat hyvin tärkeitä myös Sinun arkielämäsi kannalta.
Paraisten päättäjille on tarjottu mahdollisuus avata sitä, mitä kaupungissa tapahtuu lukemattomien poliittisten kokousten aikana ja niiden välillä. Jokainen puolue kirjoittaa vuorollaan kolumnin.