Paraisten kaupungin tulee panostaa hiekoitushiekan poistamiseen enemmän

Laura Nordin
Grus.
Saarnitien yläpäässä hiekat on harjattu kadun loppuun ja jätetty siihen.
Laura Nordin
Julkaistu:

Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.

Viime vuonna Paraisten kaupunki jätti keräämättä merkittävän osan talvella teille levitetystä hiekoitushiekasta kaupunginosassamme, Söderbyssä.

Nyt uhkaa näyttää siltä, että sama toistuu eli hiekkoja on yhä toukokuun paremmalla puolella keräämättä ja rumia hiekkakasoja lojuu teiden varsilla ja viherkaistaleilla. Hiekoitushiekan keräämisen viivästymisestä Paraisilla tänä vuonna kirjoitti myös Turun Sanomat 4.5.

Turun Sanomien jutussa todettiin, että hiekoitushiekan poiskeräämisen myöhästyminen tämän vuoden osalta johtuisi kaupungin traktorin rikkimenemisestä. Ilmeisesti traktoria ei ole saatu vieläkään kuntoon, sillä hiekkavanoja ja -kasoja lojuu teillä ja teiden varsilla yhä.

Paraisten katutyönjohtaja Kenneth Sjöberg kertoo TS:n jutussa, että kaupungilla on vain yksi traktori, johon hiekoituksen keräämiseen tarvittava kauhaharja sopii, ja se on juuri se rikkimennyt.

Työvälineiden puute on merkittävä ongelma, jos se johtaa toistuvasti siihen, että työt jätetään tekemättä.

Työvälineiden puute on merkittävä ongelma, jos se johtaa toistuvasti siihen, että työt jätetään tekemättä.

Juttelin huhtikuun alkupuolella erään työmiehen kanssa, jonka kaupunki oli tilannut ulkopuolelta poistamaan hiekkaa kadullamme. Hän kertoi sopimuksensa hiekan poistosta kattavan vain kadun toisen puolen eikä siltäkään jalkakäytävää. Se tarkoittaa sitä, että ajokadun toiselle puolelle jäi hiekkavana, vaikka ajokatujen puhdistaminen on kaupungin tehtävä. Lisäksi jalkakäytävällä on vielä hiekkaa.

Useissa kunnissa kunta puhdistaa ajokatujen lisäksi myös tonttien viereiset jalkakäytävät, vaikka laki jättääkin ilmeisesti porsaanreiän sille, että yksittäiset kotitaloudet voi velvoittaa puhdistamaan tonttinsa viereisen osan jalkakäytävästä.

Toivoisin Paraisten kaupungilta selkeitä ohjeita jalkakäytävien vieressä olevien tonttien omistajille (vaikka itse en niihin kuulu): kuuluuko tonttien omistajien ottaa itse hiekat pois oman tonttinsa vieressä kulkevalta jalkakäytävältä vai ei? Tämä ei ole yleinen käytäntö monessakaan kunnassa, koska tavallisilla ihmisillä harvoin on edes asiaan sopivia välineitä. Esimerkiksi Helsingissä vain kiinteistöyhtiöt velvoitetaan keräämään hiekoitus omalta kohdaltaan, mutta yksittäisiä tonttien omistajia ei – heidän osaltaan kaupunki hoitaa homman. Jos Paraisilla todella oletetaan yksittäisten kotitalouksien puhdistavan tonttiensa viereiset jalkakäytävät, siitä pitäisi tiedottaa avoimesti ja vaikka kirjeitse suoraan kotitalouksia.

Siitä, että jalkakäytävä jää puhdistamatta, ei kärsi vain kyseisen jalkakäytävän viereisen tontin omistaja vaan kaikki jalkakäytävää käyttävät. Onkin kohtuutonta odottaa, että ihmiset alkaisivat huomautella naapureillensa tästä velvollisuudesta – varsinkaan, kun ei ole selkeää tietoa siitä, miten Paraisilla odotetaan homma hoidettavan. Esimerkiksi Paraisten Kuulutukset olisi kirjeen lisäksi hyvä paikka tiedottaa asiasta selkeästi kaupunkilaisille – vielä ehtii!

Kokonaan toinen luku ovat hiekoitushiekasta peräisin olevat hiekkakasat, joita lojuu ainakin meidän ympäristössämme Kirkkoesplanadin, Saarnitien ja Puustellintien tuntumassa katujen päissä ja katujen viereisillä viherkaistaleilla yhä – useat niistä jo toista vuotta. Kaupunki on itse päättänyt tehdä kasat teiden varsille ja viereen, jolloin vastuu niiden poistosta kuuluu sille – riippumatta siitä, onko kyse ajotiestä, katuojasta, viheralueesta tai nurmikaistaleesta.

Jättämällä hiekkakasat paikoilleen kaupunki heikentää yleisen alueen käyttömukavuutta, rumentaa kaupunkikuvaa, aiheuttaa pölyhaittoja ja viherkaistaleiden kohdalla estää nurmen kasvua. Samankaltaisia haittoja aiheuttaa hiekoitushiekka yleisesti, ja lisäksi se voi aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi rullalautojen ja skuuttien kanssa. On myös uutisoitu, että hiekoitushiekka sattuu koirien tassuihin, joten voisi toivoa, että edes kesällä koirat voisivat nauttia lenkkeilystä ilman hiekoitushiekalle altistumista.

Siksi kysynkin Paraisten kaupungilta: mihin mennessä aiotte poistaa hiekkavanat ja -kasat, ja mitä aiotte tehdä, jotta tulevina vuosina hiekan kerääminen ei viivästyisi ja hiekan poistoon olisi riittävät työvälineet tai vaihtoehtoisesti varat ostaa palvelu laajempana ulkopuolelta?

Laura Nordin

Asukas ja veronmaksaja

Laura Nordin
Asukas ja veronmaksaja
Julkaistu: