Axxellista voi huhtikuusta lähtien vuokrata tilaa elintarvikkeiden valmistamiseen – vaellusruokakurssi alkaa jo ensi viikolla

Anders Fagerlund jaMargot Wikström. Kuva: Mikael Heinrichs
Anders Fagerlund jaMargot Wikström. Kuva: Mikael Heinrichs
Julkaistu:

Kustregionens utbildningsfastigheter Kustfast, joka omistaa Vapparintien kiinteistön, missä muun muassa Axxellilla on opetuskeittiönsä, on vuokrannut yhden keittiötilan Margot Wikströmin KulTa-hankkeelle ja Paraisten kaupungin elinkeinopalveluille.

He puolestaan vuokraavat tiloja eteenpäin elintarvikealan yrittäjille tai yksityishenkilöille jotka harkitsevat yrittäjäksi ryhtymistä. Ideana on mahdollisuus vuokrata sopivalla summalla tilat lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa omien tuotteiden testaukseen ja valmistukseen.

– On monia, joilla ei ole kotona sopivia tiloja elintarviketuotantoon tai jotka miettivät alalle ryhtymistä, mutta eivät halua tehdä suuria investointeja kokeilematta sitä ensin, sanoo Margot Wikström.

Kysyntää on ollut

Tämä on juuri se kysyntä, johon tällä projektilla halutaan vastata. Kyseessä on koeaika elokuun loppuun – ja jos asiat menevät kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla, on sillä mahdollisuudet jatkoon.

– Axxellin puolelta toivomme tietysti synergiavaikutusta ja että työelämä tavalla tai toisella muuttaa meille. Harjoitusravintola on erinomainen paikka testata tuotteita ja saada palautetta ja me otamme mielellämme vastaan paikallisia raaka-aineita. Lisäksi täällä meillä on paljon tulevaisuuden työvoimaa alalle, sanoo kokki-tarjoilija koulutuksen lehtori Anders Fagerlund Axxellista.

Toisin sanoen pallo voi vieriä molempiin suuntiin.

Kaupungin puolelta yrityskehittäjä John Forsman on tyytyväinen yhteistyöhön.

– Meillä ei ole aiemmin ollut mahdollisuutta tarjota tällaista tilaa, mutta nyt jokaisella, joka on kiinnostunut, on mahdollisuus valmistaa ruokaa esimerkiksi tuleviin tapahtumiin sopivissa tiloissa, Forsman sanoo.

Kiinnostuneet voivat vuokrata pienen tilan ja he saavat kaikki koneet ja kylmätilat käyttöönsä.

– Useat matkailijat ovat kiinnostuneita ostamaan nykypäivän ruokatuliaisia ja silloin halutaan paikallisia tuotteita. Täällä voi esimerkiksi valmistaa myyntiin elintarvikkeita Skäri Openiin toukokuussa, Nauvon perunafestivaaleille tai Matglädjeen Houtskarissa, vihjaa Margot Wikström.

– Koska me Axxellissa toivomme, että yrittäjät ottavat opiskelijoitamme töihin, meidän pitää myös toivottaa yrittäjät tervetulleiksi, Anders Fagerlund toteaa.

Koulutuskeittiön tiloista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Margot Wikströmiin sähköpostitse margot.wikstrom@parainen.fi tai puh. 040-735 0593.

Ruokaa vaeltajille Pyhän Olavin merireitillä – miksipä ei?

Jakotalous ruuan parissa -konseptiin on mahdollisuus tutustua, kun projekti KulTa järjestää kaksiosaisen lyhytkurssin teemalla ”ruokaa vealtajille” lauantaina 23. maaliskuuta ja keskiviikkona 27. maaliskuuta.

Kohderyhmänä ovat ihmiset, jotka asuvat Pyhän Olavin merireitin varrella – vaellusreitti Turusta Trondheimiin – joka avataan virallisesti tämän vuoden toukokuun lopussa ja ajatuksena on, että mahdollisille vaeltajille pitäisi olla mahdollisuus saada ruokaa matkan varrella.

– Syy siihen, miksi tarjoamme kiinnostuneille henkilöille maksuttoman kurssin, on se, että Turun ja Galtbyn kävelyreitin varrella sijaitsevien ruokapaikkojen valikoima ei ole erityisen suuri ja on usein keskittynyt taajamiin tai kaukana varsinaisesta vaellusreitistä, sanoo Margot Wikström, joka toimii KulTa-hankkeen projektipäällikkönä.

Ajatuksena on, että vaeltajalla pitäisi olla mahdollisuus varata ateria - mahdollisesti myös yöpyminen - vaellusreitiltä tavallisissa kotitalouksissa.

Käytäntöä ja teoriaa

Kurssi alkaa käytännön osalla Axxellin opetuskeittiössä yhdessä kokki Anders Fagerlundin kanssa kello 9-15 maaliskuun 23. päivä ja jatkuu teoriaosalla Paraisten kaupungintalolla 27. maaliskuuta kello 15–19. Liedon kunnan terveystarkastaja Eva Sjöman (jonka piiriin Parainen kuuluu) osallistuu molempiin tilaisuuksiin ja kertoo elintarvikelainsäädännön vaatimuksista ja määräyksistä.

– Kyse ei ole kolmen ruokalajin gourmet-illallisista, vaan etsimme rehellisiä, yksinkertaisia ja maukkaita annoksia paikallisista raaka-aineista tehtynä. Toivon, että kahden kurssipäivän jälkeen osallistujilla on tarvittava tieto ja taito nälkäisten pyhiinvaeltajien vastaanottamiseen, Wikström sanoo.

Kurssi on osallistujille maksuton, mutta edellytyksenä on ennakkoilmoittautuminen Lyytin kautta, missä voi myös ilmoittaa kiinnostuksestaan koskien vaeltajien yöpymiseen liittyvää koulutusta.

Järjestäjä toivoo noin 12–14 osallistujaa, mikä on optimaalinen määrä käytännön osaan. Teoriaosaan mahtuu enemmän osanottajia.

Kursseille ilmoittautuminen tehdään lyyti.in/vandrarna_vaeltajat kautta.

Mikael Heinrichs

050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

käännös Timo Järvenpää