Budjetti 2020 ja tulevaisuuden näkymiä
Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.
Ostopalvelut ja henkilöstökulut unohtamatta erilaisia sijaisuuksia joissa käytetään usein ulkoista työvoimaa, kulut karkaavat joka vuosi tavoittamattomiin jostakin kumman syystä. En tarkoita konsultteja, sillä he ovat luku sinällään.
Miten sitten lienee henkilöt, joiden työnimikettä muutetaan, niin nouseeko myöskin palkka? Jos tarvitaan uusia työntekijöitä johonkin asiaan, niin onko sisäinen siirto tuntematon käsite vai miten lienee asian laita?
Veroprosentin korotustako sitten käytetään siihen, että saadaan tuleva budjetti tasapainoon vai oliko kenties sattumaa lähes saman suuruinen summa? Onko muuten tullut kenellekään mieleen se, mitä paraislainen veronmaksaja saa maksaa asumisestaan?
Palkanlisäys palkankorotusten jälkeen menee kaupungin korottamiin maksuihin unotamatta tietenkään vesimaksua, siinähän on muutama tosiasia jotka eivät varmasti lisää muuttohalukkuutta Paraisille, vaan mieluumminkin päinvastoin.
Vaikka rahaa tulee valtionosuuksien myötä ensi vuonna lisää, niin miksi veroprosenttia piti nostaa kun vanhallakin olisi pärjätty? Tätä varmasti moni kysyy ja mikähän on vastaus, sitähän ei tiedä kukaan.
Onko tämä verojen korotus muuten automaatti- vai kertaluonteinen korotus. Milloinkahan Paraisilla tehdään Auran kunnan malliin, nimittäin siellä kunnallisveroa laskettiin 0,5 prosenttia ja tämän vuoden tulos oli positiivinen.
Paraisillahan sanottaisiin varmasti, että kyseessä on pieni kunta. Kannattaisi varmasti kysäistä neuvoa, jospa sieltä löytyisi apua?
Kiinteistöveron alennus on toinen asia, joka voisi vaikuttaa myönteisesti Paraisille muuttoon. Muistutan viimeisestä kiinteistöveron korotuksesta ja sitä seuranneesta negatiivisesta julkisudesta, joten kelkan kääntäminen varmasti auttaisi asiassa, unotamatta kesämökkiläisten ja vakituisten jätehuoltoa.
Tapio Karikko