”Ei liian vaativaa, mutta silti haastetta”
Paraisten Rehdin talon liikuntasalista kuuluu ajoittain kovaakin mäiskettä, kun Rehdin kuntonyrkkeilijät pitävät harjoituksiaan.
Paikalla on tällä kertaa kymmenkunta aktiivia. Vuoroja on viikossa kolme, joten väkeä käy hieman vaihtelevasti sen mukaan miten kellonajat sopivat omiin kalenterihin.
– Keväisin ja syksyisin pidämme välillä myös ulkotreenejä ja kesälläkin on ylimääräisiä treenivuoroja pyritty järjestämään kerran tai pari viikossa, kertoo yksi kolmesta ohjaajasta Tanja Myllyoja.
Tällä kertaa treenejä vetää Mia Salokannel, joka myös kilpanyrkkeilee. Monissa harjoitteissa käytetään kehon omaa painoa, mutta hyppynarut, kuntopallot ja torstaisin myös voimailuvälineet tulevat niin ikään tutuiksi. Sen lisäksi harjoitellaan tietenkin nyrkkeilytekniikkaa ja lyödään pistehanskoihin. Kolmas vetäjä on Henri Strömborg.
Rehtiläiset harjoittelevat kolmesti viikossa, tiistaisin ja sunnuntaisin on vuorossa 1,5 tunnin vuoro, johon tavallisesti sisältyy alkulämmittely, paikkojen avausta ja jotain pienpeliä tai muuta vastaavaa ennen kuin varsinaiset nyrkkeilyharjoitteet alkavat.
– Niihin sisältyy paljon tekniikka, lyödään pistehanskoihin, tehdään erilaisia harjoitteita pareissa ja yksin sekä myös pientä kuntopiiriä ja loppuvenyttelyt, Tanja Myllyoja sanoo.
Varustepuolella ei vaadita mitään suuria investointeja, vaan ihan tavalliset sisäliikuntavaatteet ja kengät riittävät hyvin. Käsisiteet ja hanskat ovat oikeastaan ainoa investoinit joka – vakuutuksen lisäksi – tarvitaan. Hanskoja voi myös alkuun lainata, mutta hygieniasyistä suositellaan omien hankkimista. Toki varustepuolella pääsee halutessaan myös ”hifistelemään” esimerkiksi kypärän, hammassuojat ja oikeat nyrkkeilykengät hankkimalla – mutta se on täysin itsestä kiinni.
– Meillä on myös ollut tapana että kokeilemaan saa aina tulla ilmaiseksi. Jos kokee lajin omakseen, niin sitten mukaan vaan, Myllyoja sanoo ja kehuu ilmapiiriä.
– Ne jotka ovat käyneet ovat viihtyneet tosi hyvin. Meillä on täällä iloinen ja aktiivinen porukka.
Kuntonyrkkeily sopii käytännössä kenelle tahansa. Alaikäräjana on ollut 12 vuotta ja osallistujien pitää hankkia oma vakuutus sillä seura ei vakuuta kuntonyrkkeilijöitä.
– Nuorimmat mukana olleet ovat olleet 13-vuotiaita ja vanhimmat yli 60-vuotiaita. Mukana on sekä naisia että miehiä, Myllyoja kertoo.
Liikuntamuotona laji on mitä monipuolisin, kuten toimittajallekin käy ilmi harjoituksia seuratessa.
– Kuntoa tässä kohennetaan isosti. Harjoitukset ovat monipuolisia ja kaloreita poltetaan todella paljon kunhan jaksaa tehdä kaikki harjoitteet loppuun asti kunnolla. Jonkun verran opetellaan myös puhdasta nyrkkeilytekniikkaa. Tunteja on yritetty pitää monipuolisina, jotta kaikilla säilyisi mielenkiinto, hän sanoo.
Nyrkkeilyharjoitteet ovat kestoltaan yleensä nyrkkeilystä tuttujen erien verran, eli kaksi tai kolme minuuttia. Siinä ajassa ehtii jo väsymään.
Vetäjistä Mia Salokannel ja Tanja Myllyoja harjoittelevat omalla vapaa-ajallaan myös kilpanyrkkeilyä, Mia myös kilpailee.
Kuntonyrkkeily on toiminut Rehdin alaisuudessa parin vuoden ajan ja lisää väkeä saa mielellään ilmoittautua mukaan.
– Kaikki ovat ehdottomasti tervetulleita mukaan. Täällä on sekä suomen- että ruotsinkielisiä mukana ja ilmoittautua voi suoraan meille vetäjille. Yhteystiedot löytyvät Paraisten Rehti ry. Kuntonyrkkeilyn alta esimerkiksi Facebookissa, Myllyoja kertoo.
Toki paikalle voi ilmestyä ilmoittautumattakin, mutta vetäjät voivat valmistautua paremmin mikäli tietävät että uusia innokkaita on tulossa. Normaalisti vain yksi vetäjistä on kerralla paikalla.
– Tyky-ryhmiä otetaan myös mielellään mukaan ja olemme myös käyneet kouluissa esittelemässä kuntonyrkkeilyä liikuntatunneilla. Palaute nuorilta on ollut todella positiivista, Myllyoja kerto.
Hyvästä ryhmähengestä kielii myös se, että porukka on viettänyt yhteisiä pikkujouluja erilaisten ohjelmien parissa.
– Tätä tehdään kuitenkin osallistujien ehdoilla. Kuntonyrkkeily ei ole liian vaativaa kenellekään, mutta siinä on silti haastetta.
Paraisilla voi harrastaa kuntonyrkkeilyä myös Saariston Kombi -kansalaisopistossa sekä Fysio-Clinicissä.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi