Ida Otstavel rikkoo ennätyksiään
YLEISURHEILU. Moni asiaa tekee yleisurheilun moniottelut erikoiseksi. Yleensä yleisurheilija on hyvä yhdessä tai pari lajissa, mutta Piffenin Ida Otstavelin, joka harrastaa naisten seitsenottelua, on oltava hyvä seitsemässä lajissa.
– Mutta kun onnistut seitsenottelussa voit olla seitsemän kertaa niin iloinen kuin jos yksi laji on mennyt hyvin. Kun joku laji epäonnistuu pitää nopeasti nollata itseään ja mennä eteenpäin. Seitsenottelu ei ole koskaan yksitoikkosta ja kilpailessa olemme iso porukka, joka pitää yhtä. Vaikka kilpailemme keskenämme, myös kannustamme toisiamme.
Ida aloitti yleisurheiluharrastuksen 11–12-vuotiaana ja alusta asti hän on halunnut tehdä kaikkea mahdollista.
– Kun seiväs ja kiekko alkoivat mennä huonommin oli pakko ruveta valitsemaan, mutta en silti halunnut luopua kaikesta. Jos panostaisiin vain aitoihin tai pituushyppyyn voisin olla vaikka kuinka hyvä, mutta silloin en nauttisi yhtä paljon.
On myös pakko olla hyvä seitsemässä lajissa jos haluaa päästä pitkälle, ”aika hyvä” ei riitä. Tämä kausi on toistaiseksi mennyt erittäin hyvin. Kahdesti hän on parantanut piste-ennätystään seitsenottelussa, yhteensä yli 200 pisteellä ja 5 000 pisteen raja lähenee. Myös juoksulajeissa, 100 m aidat, 200 m ja 800 m, oma ennätys on parantunut kuten myös keihäässä. Kuulassa, pituudessa ja korkeudessa hän on päässyt lähelle viime kauden ennätyksiään.
– Olen hyvässä kunnossa. Se tuntui jo talviharjoituksissa. Toistaiseksi kausi on mennyt hyvin, mutta parempaa on vielä tulossa. 5 000 pistettä on tietysti yksi tavoite ja kaikki sen yli on plussaa. Nopeus on hyvä, mutta kestyvyyttä on vielä parannettava. Nyt aidoista 60–70 metriä menee hyvin, mutta loppu on hitaampi. 200 metrilla 150 metriä menee hyvin.
Keihäässä ennätys on parantunut yli kahdella metrillä ja se on nyt yli 40 metriä.
– Mitä parempi tulos, sita paremmat pisteet, hyvät tulokset palkitaan.
Harjoitusmääriä hän ei ole lisäännyt tälle kaudelle. Sen sijaan hän on käyttänyt enemmän aikaa videoiden katseluun omista ja muitten kilpasuorituksista. Sillä tavalla on helpompaa löytää ja korjata teknisiä virheitä.
– Usein harjoittelen monta kertaa päivässä, mutta lepopäivät ovat myös tarpeen. Seitsenottelussa ei voi kilpailla liian usein, joten välillä kilpailen yksittäisissä lajeissa. Se on moniottelijalle hyvää harjoitusta. Kilpailuissa panostaa kuitenkin enemmän kuin harjoituksissa.
Maajoukkuevalmentaja Mika Vakkuri Liedon Parmasta toimii myös Idan henkilökohtaisena valmentajana. Sen lisäksi hänen äitinsä Maria Lindholm auttaa häntä kilpailuissa ja usein myös harjoituksissa.
– En tulisi toimeen ilman hänen apuaan. Hän hoitaa kaikki huoltotehtävät, joita tarvitaan kun kilpailee koko päivän eri lajeissa. Ennen kuin sain ajokortin, hän kuskasi minut aina harjoituksiin ja kotiin. En pystyisi panostamaan yhtä paljon ilman perheen tukea.
Itse hän toimii äitinsä kanssa Piffenin 11–15-vuoitiaiden yleisurheilijoiden valmentajana.
Ida sanoo kilpailevansa vain itsensä takia, mutta lisää että hänellä tietysti on korkeita tavoitteita, vaikka hän ei kaikkea halua paljastaa. Kilpaileminen kansainvälisellä tasolla on yksi ja sen hän onkin jo saavuttan ut maajoukkue-edustusten myötä. Tulevaisuudessa hän toivoo lisää sellaisia tehtäviä.
– Tähtäin pitää olla korkella, jotta pääsisi pitkälle.
Gösse Storfors
reporter@fabsy.fi