Jollakoululla on tuulta purjeissaan

Jolleskolan.
Jollakoulu. Alisa Lindfors, Ylva Heikius ja Anton Lindfors ovat kaikki kolme aktiivisia GK:n purjehtijoita.
Julkaistu:

Gullkrona Kryssarklubilla Skräbbölessä on maanantai-iltapäivä ja siellä kokoonnutaan jollakouluun. Leutona kesäkuun iltana on täydellinen tuuli purjehtimiselle.

Toukokuusta lähtien on iloinen juniorijoukko kokoontunut Skräbbölen satamaan Paraisilla maanantai-iltaisin ottamaan osaa Gullkrona Kryssarklubbin, tai GK:n niin kuin yhdistystä lyhyesti ja ytimekkäästi kutsutaan, jollakouluun. Junioreiden määrä vaihtelee joka kerta, mutta noin 15 aktiivista junioripurjehtijaa on kevään aikana säännöllisesti harjoitellut purjehtimista. Junioripurjehdus on ollut osa GK:n toimintaa usean vuoden ajan ja junioreihin panostetaan paljon muun muassa päivittämällä jollakoulussa käytettäviä varusteita. Jollakoulu kestää toukokuusta juhannusviikolle ja sen jälkeen pidetään taukoa koulujen alkamiseen asti elokuussa. GK:n juniorikomitean puheenjohtaja Juanita Heikius vastaa jollakoulusta yhdessä usean taitavan ohjaajan kanssa. Hän on myös aktiivinen vanhempi kolmelle lapselle, jotka kaikki ovat opetelleet purjehtimista GK:n jollakoulussa.

Jollakoulun tavoitteena on opettaa kaikki purjehtimaan

– Hauskinta jollakoulussa on se, että joka vuosi saamme uusia lapsia toimintaan mukaan. Lisäksi monet juniorit haluavat olla mukana vuodesta toiseen, jopa vanhetessaan. Lopulta he voivat olla mukana apuohjaajina ja myöhemmin myös ohjaajina. Jollakoulun tavoitteena on opettaa kaikki purjehtimaan ja tottumaan mereen ja harjoitusten kautta sisällytämme teorian käytännön harjoituksiin, selittää Heikius.

Merikäyttäytymisen oppiminen on tärkeä taito ja siinä jollakoululla on tärkeä tehtävä. Jollakoulussa on mukana 8-15 -vuotiaita tyttöjä ja poikia. Yksi vaatimuksista jollakouluun pääsyssä on osata uida 25 metriä pitkän matkan.

–  On tärkeää olla uimataitoinen, jos sattuu kaatumaan. Jos joutuu veteen, tulee tietää, kuinka nopeasti oikaista vene ja miten päästä takaisin sen kyytiin. Meillä on aina silloin tällöin tapana harjoitella kaatumista lämpimissä ja turvallisissa olosuhteissa sisäaltaissa, jotta juniorit oppivat tietämään, miten toimia, jos he putoavat veteen, kun se ei ole niin lämmintä. Osa junioreista valitsee märkä- tai kuiva-asun käyttämisen, kun vesi on merellä kylmimmillään, mutta se ei ole pakko, kertoo Heikius.

GK:n satamaan voi tuoda myös oman jollansa

Itsestään selviin varusteisiin kuuluu pelastusliivi. Silloin kun on merellä, on hyvä käyttää lippista ja aurinkolaseja ja pitää hanskoja kädessä. GK:lla on jollia, joita käytetään jollakoulussa, mutta GK:n satamaan voi tuoda myös oman jollansa ja käyttää sitä jollakoulussa. Jollakoulussa juniorit saavat muutaman vuoden päästä purjehtia optimistijollalla. Kun osallistujat tulevat vanhemmiksi ja ovat hieman kokeneempia purjehtijoita, purjehtivat he useimmiten Zoom8:lla tai e-jollalla. Yksi Jollakoulun ohjaajista on 18-vuotias Mathilda Heikius, joka on purjehtinut yhdeksänvuotiaasta lähtien.

– Isä oli sitä mieltä, että minun pitäisi opetella purjehtimaan, enkä ole sitä katunut. Sitä kannattaa kokeilla, se vapauden tunne on uskomaton, kun on merellä ja tuntee tuulen kasvoillaan.

Mathilda valvoo ja auttaa lapsia silloin kun he laittavat jolliaan valmiiksi.

Yksi kesän kohokodista on kesäloman lopulla järjestettävä purjehdusleiri

Elin Lindberg ja Abbe Dahlbacka ovat jollakoulun nuorimpia lapsia. Innokkaasti ja keskittyneinä he kiinnittävät erilaisia naruja optimisteihinsa – on tärkeää tarkistaa varusteensa. Lopulta on aika lähteä merelle, kun kaikkien jollat ovat valmiina ja mukana seuraa aina turvallisuuden takaamiseksi kaksi ohjaajaa moottoriveneellä. Ohjaajilla on tehtävänään myös asettaa poijut ja tehdä rata, jota purjehtijat sitten kiertävät samalla kun he huomioivat eri asioita, joita harjoitellaan.

Yksi kesän kohokodista monelle jollakoulun osallistujalle on kesäloman lopulla järjestettävä purjehdusleiri. Purjehduksen lisäksi ohjelmassa on erilaisia leikkejä ja muuta mukavaa. Silloin myös vanhemmat ovat tervetulleita. Purjehduksesta kiinnostuneille junioreille ja mereen totutteleville on edelleen muutama paikka jollakoulussa koulujen alkamisen jälkeen elokuussa. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä junioripäällikkö Juanita Heikiukseen.

Malin Johansson Käännös: Timo Järvenpää