Joulua voi viettää myös ulkona
Juhlatunnelmaan virittäydytään joulurauhan julistuksella. Sen jälkeen saunotaan ja katetaan joulupöytä, jonka ääressä istutaan, kunnes vatsaan ei mahdu enää muruakaan.
Sitten avataan lahjat, kunnes tilaa löytyykin jo kahvipöydän herkuille.
Jokaisella perheellä on varmasti omat, piintyneet jouluperinteensä, joista ei helpolla poiketa. Tänä vuonna moni asia on kuitenkin toisin. Isoja sukukokoontumisia sisätiloissa kehotetaan välttämään.
Uudet joulunviettotavat
Millaisia voisivat olla uudet joulunviettotavat? Metsäjoulu voisi tuoda juhlaan myös kaivattua rauhaa.
Raumalaiset sisarukset Aini, Ida ja Helmi Dippacher tulevat jouluaattona isovanhempien luokse Turkuun. Tottuneina ulkoilijoina he ovat valmiita kokeilemaan jouluretken ideaa itsenäisyyspäivänä.
Tilattuna on pikkupakkanen ja muutama sentti lunta. Sääherra toimittaa tihkusadetta ja pari lämpöastetta. Se selätetään kerrospukeutumisella: alle kerrastot, väliin villaa ja päällimmäiseksi vedenpitävää.
Juhlaherkkuja eväskorissa
Harmaus unohtuu, kun eväskorista nousee esiin juhlaherkkuja. Suomalaisen joulupöydän eväät sopivat oikeastaan hyvin myös retkelle: kalat, kinkun ja rosollin voi valmistaa hyvissä ajoin ja ne syödään kotonakin kylminä.
Retkellä ei ehkä tarvita aivan seitsemää sorttia. Lämmintä ruokaa saadaan mukaan laittamalla ruokatermokseen lanttulaatikkoa, joka annostellaan lautasille viime hetkellä. Ulkotulet valaisevat vanhan tammen kätköön muodostunutta soppea. Tunnelma on säästä huolimatta kotoisa.
Onko jouluruoka oikeastaan koskaan maistunut näin hyvältä?
Joulukuuselle on kerrankin tarpeeksi tilaa. Pieni kuusi saa ylpeillä hetken tähtiloisteessa ja kantaa omenoita oksillaan.
Piirileikki kuusen ympärillä
Lapset saavat toteuttaa unelman, josta tupajouluina voi vain lukea vanhoista satukirjoista: piirileikki kuusen ympärillä. Radion joulupopin korvaavat soraääniset joululaulut, joista jokainen muistaa sanan sieltä, toisen täältä. Kertosäkeissä on jo kuorolaulun tuntua.
Kuusen luota matka jatkuu tervehtimään meren lahdelle talvehtimaan jääneitä lintuja. Kun juhlakenkinä on kumisaappaat, saa rauhassa temmeltää. Tänä jouluna ei ainakaan pönötetä.
Lahjojen jako alkaa isäntäväestä. Joulua on tultu viettämään eläinten kotiin, joten ensimmäinen lahja on heille. Lapset ripustavat puun oksalle pikkulinnuille tehdyn talipallon, josta ei jää muoviroskaa jälkeensä. He ovat askarrelleet niitä myös itse kovettamalla rasvaan upotettuja siemeniä ja murusia pakastimessa.
Pienet lahjat
Lapsille on mukana pienet lahjat, mutta aikuiset muistavat tänä vuonna toisiaan osallistumalla keräyksiin. Nämä lahjat on helppo ”kantaa mukana”, sillä ne vievät paikan vain sydämessä.
Pieni kuusi alkaa peittyä hämärään ja on aika riisua sen koristeet. Joulusta on tullut sille ilon juhla, jolloin se saa toivottaa vieraat tervetulleeksi luokseen.
Se jää jatkamaan kasvamistaan ja odottamaan, josko ensi vuonna Aini, Ida ja Helmi tulisivat jälleen sen ympärille tanssimaan.
Ainin, Idan ja Helmin joulupuuretki Lenholmeniin on jo perinne.
Tässä tuokiokuvia muutaman vuoden takaa.
https://youtu.be/7sD3s7eatxc
Joulu ulkona
Pukeudu lämpimästi, niin viihdyt. Muista hyvät jalkineet ja hattu.
Solumuovinen istuinalusta lämmittää ja pitää kuivana.
Lämmin ruoka ja juoma kulkevat mukaan termoksessa.
Kylmälaukku pitää ruoat myös lämpimänä, kun se on tiiviisti pakattu.
Ulkotulet tuovat tunnelmaa. Nuotio vaatii maanomistajan luvan.
Ota tasku- tai otsalamput mukaan, jos palaat vasta pimeällä.
Tutustu ”olohuoneen” ympäristöön, leiki piilosta tai etsi tonttujen jälkiä.
Kutsu joulupukki mukaan metsään.
Tuothan kaikki roskat mukaan kotiin!
Maija Arosuo
maija.arosuo@aumedia.fi