Joulupuu on kasvatettu, joulu on jo ovella

Anders Öhman saa tänä vuonna ensimmäistä kertaa myyntiin myös omaa joulukuusituotantoaan. Kuva: Mikael Heinrichs
Anders Öhman saa tänä vuonna ensimmäistä kertaa myyntiin myös omaa joulukuusituotantoaan. Kuva: Mikael Heinrichs
Julkaistu:

Paraislainen Anders Öhman on myynyt joulukuusia vuodesta 2001 lähtien – ja on myös yksi joulupuuseuran noin 270 jäsenestä.

Kohta se alkaa. Lyhyt, mutta erittäin intensiivinen joulukuusisesonki. Joulukuusen viljely ei ole mitään lyhytnäköistä puuhaa, vaan kyseessä on pitkä prosessi. Kuusi kasvaa myyntimittaan noin 10–15 vuodessa. Lisäksi aniharva tulee ajatelleeksi, että joulukuusien kasvattaminen on loppujen lopuksi ympärivuotista homaa: taimet pitää istuttaa, kuusia leikata ja muotoilla haluttuun muotoon.

Oma yhdistys

Vuonna 1991 perustettu Joulupuuseura ry on kuusenkasvattajien edunvalvontayhdistys, jonka tavoitteena on muun muassa edistää kotimaisten joulukuusien ja leikkohavujen myyntiä. Sillä on ainakin yksi paraislainen jäsen, nimittäin Anders Öhman.

Hänelle joulukuusien myynti ei ole mikään tuore villitys, sillä hän myi ensimmäiset joulukuusensa metsätalousinsinööriopintojensa aikana Tammisaaressa. Siellä päin ”Forstiksen” joulukuuset ovat todellinen käsite.

– Kävin ensimmäistä kertaa kuusikauppaa opiskelijana Tammisaaressa vuonna 2000. Huomasin heti, että se oli ”minun juttuni” ja siitä koko innostukseni tähän alaan oikeastaan sai alkunsa.

Hankin pikku hiljaa itselleni vuokralle ns. huonoja peltomaita, joilla kukaan ei halunnut kasvattaa oikeastaan mitään. Ne ovat kuitenkin usein lähes täydellisiä juuri kuusien kasvattamiseen, Paraisten S-marketin luona vuodesta 2001 kuusikauppaa tehnyt Öhman toteaa.

Edunvalvonnan lisäksi joulupuuyhdistys järjestää jäsenilleen myös koulutusta ja tapaamisia, joissa keskustellaan esimerkiksi kuusiviljelyksen eri aspekteista.

– Yhdistys järjestää myös vierailuja viljelijöiden luokse, ja keskustelemme paljon erilaisista tekniikoista ja saamme vinkkejä.

Vinkkejä joulukuusen hoitoon

  • Sahaa kuusen tyveen uusi imupinta.
  • Vältä kuusen asettamista lämpölähteen viereen, sillä silloin neulaset varisevat maahan.
  • Vältä lämpöshokki, jos ostat kuusen kylmällä kelillä. Käytä kuusi vaikka autotallissa ennen huoneenlämpöön siirtämistä jos pakkasta on paljon.
  • Kuusi tarvitsee paljon vettä – varsinkin alussa.

80 % kuusista myyntinä

Joulupuuseuran tilastojen mukaan neljä viidestä kuusesta ostetaan erilaisista myyntipisteistä – ja arviolta noin 85 prosenttia myydyistä kuusista on kasvatettu joulukuusiksi Suomessa. Loput kuuset ovat useimmiten tanskalaista alkuperää.

Joka viides joulukuusi tulee näin ollen omasta tai jonkun tuttavan metsästä. Entisaikojen ”joulukuusivarkaita” ei Öhmanin mukaan oikeastaan enää ole liikkeellä.

– Ihmisten asenteet ovat muuttuneet vuosien varrella, enkä näe joulukuusien luvatta kaatamista merkittävänä ongelmana. Suurin osa joulukuusen itse kaatavista ovat saaneet maanomistajan siunauksen, hän toteaa.

Öhman muistuttaa samaan hengenvetoon kotimaisen joulukuusen olevan myös ilmastoystävällinen valinta, sillä sen jättämä hiilijalanjälki on huomattavasti tuontikuusta – tai todennäköisesti

Kiinassa valmistettua muovikuusta – pienempi. Kun kuusi kannetaan ulos, se kierrätetään yleensä polttamalla.

Omaa tuotantoa

Tänä vuonna Öhman saa ensimmäistä kertaa myyntiin myös omaa tuotantoa olevia kuusia. Hänellä on todennäköisesti myynnissä ainakin metsäkuusia, viljeltyjä kuusia sekä Virttaankankaan kuusia. Omia viljelmiä hänellä on muutamassa paikassa eri puolilla Paraista.

Kun PK vierailee eräällä kuusiviljelmällä, hän toteaa, että esimerkiksi tämän jutun suuren kuvan yhteydessä näkyviä kuusia ei alun perin ole istutettu varsinaisesti joulukuusiksi, mutta sellaisia niistä on kuitenkin tullut. Kovan työn ja hoitoleikkaamisen ansiosta, siis. Kaikkein helpointa kuusiviljelmän hoito on, jos kuusentaimet on istutettu suoriin riveihin.

Viereisen palstan rivissä jomottavat kuusentaimet ovat vain ehtineet kasvamaan muutaman vuoden ajan, eikä niistä ole joulukuusiksi vielä moneen vuoteen. Kuusentaimi on paras istuttaa alkukesästä, mielellään toukokuussa.

Ympärivuotista työtä, lyhyt myyntisesonki

Joulukuusien kasvattamisessa on omat ominaispiirteensä, eikä vähiten juuri sen ansiosta, että kyseessä on todellakin ympärivuotinen työ. Sen hedelmiä korjataan vajaan parin viikon aikana. Sesonki alkaa lucianpäivän jälkeen ja jatkuu aina aattoaamuun asti.

– Harva ymmärtää miten paljon työtä tämä oikeastaan vaatii. Kuusia on leikattava jatkuvasti, jotta ne saavat toivotunlaisen muodon Jos kuusen antaa kasvaa vapaasti, lopputulos harvoin miellyttää ostajaa eikä se välttämättä vastaa asiakkaan mielikuvaa joulukuusesta. Sen pitää olla kartiomainen, toteaa henkilökohtaisesti hieman leveämmästä kuusesta pitävä Öhman.

– Useimmat eivät kuitenkaan ole siitä asiasta samaa mieltä kanssani, vaan kuusen pitää yleensä olla melko standardimainen mitoiltaan ja olemukseltaan. Lisäksi sen pitää sopia juuri sille tarkoitettuun tilaan kotona.

Monta lajia

Ylivoimaisesti yleisin kuusi on tavallinen metsäkuusi (Picea abies). Öhmanin arvion mukaan yhdeksän kymmenestä asiakkaasta haluaa juuri sellaisen kuusen.

– Jotkut tosin haluavat myös erikoiskuusia. Minulla on muutamia mustakuusia (Picea mariana) sekä Douglaskuusia ja jalokuusiakin. Jokunen asiakas kyselee välillä myös käpykuusia.

Lisäksi osa ottaa mieluummin havupuun kuusen sijasta.

– Normandiankuusi on sen sijaan suosittu Tanskassa, mutta se ei kestä meidän talvia, Öhman kertoo.

Muotoilua ja parturointia

Kuusiviljelijänä voi aika ajoin melkeinpä kutsua itseään myös muotoilijaksi ja parturiksi.

– Kun aloitin nämä työt, mietin ensin, että tämä sopii hyvin sivutoimeksi yrityksen muiden tehtävien ohella. Ehkä jopa ajattelin hoitaa tätä hieman vasemmalla kädellä, mutta se vei molemmat kädet – ja vieläkin enemmän.

– Kuuset vuosileikataan helmikuussa. Täällä näkyvät yksilöt on leikattu tammikuun ja maaliskuun välillä, ja kaikki käsin. Käytännössä oksien välin pitäisi olla noin 30 senttimetriä. Kuusen tulisi olla mahdollisimman symmetrinen. Viimeiset isommat toimenpiteet on tehty heinä-elokuussa, sillä tavalla oksat ehtivät tasaantumaan.

Katse tulevassa

Reilun 15 vuoden kuusikokemuksen myötä Öhman on luonnollisesti ehtinyt saamaan mukavasti vakioasiakkaita.

– Aina silloin tällöin tunnistan asiakkaan ja muistan tasan tarkkaan millaisen kuusen he haluavat. Hoidan myös paketoinnin ja tarvittaessa myös kotiinkuljetuksen pientä lisäkorvausta vastaan.

Joulukuusi on tuoretuote ja säilyy parhaiten, kun se kaadetaan mahdollisimman lähellä myyntipäivää. Se vaatii tietenkin melkoisesti ennakointia ja suunnittelua.

Öhmanin arvioiden mukaan hän saattaisi kymmenen vuoden sisällä saada jopa 75 prosenttia yrityksensä tuloista juuri joulukuusipuolelta. Siihen päästäkseen pitäisi kuitenkin päästä mukaan myös kuusien tukkukauppaan sitä mukaa kun omat viljellyt kuuset ”kypsyvät” myyntimittoihin. Öhman ei usko joulukuusien menettävän suosiotaan.

Miten valmistaudut pitkään myyntipäivään?

– Aikainen herätys ja kuuset kuormaan. Lämmintä ylle, tietenkin. Kaikkein ikävin keli on sade, minua ei tuuli haittaa lainkaan – mutta sadetta en halua, Öhman nauraa.

Tänä vuonna hän saa ensimmäistä kertaa käyttöönsä myös korttimaksupäätteen käteiskaupan lisäksi.

Mikael Heinrichs

050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi