Kalakamujen seikkailureitti johdattaa lapset saaristoon
“Onks siellä mitään tekemistä?” on tuttu sananparsi lasten suusta. Heinäkuun alusta lähtien useissa saariston vierasvenesatamissa on nyt hieman enemmän tekemistä lapsille, kun Tutkimusmatka saaristomerelle -projektin puitteissa niiden varrelle on luotu “Kalakamujen tutkimusmatka saaristoon” -retki- ja seikkailuohjelma, jossa jokainen lapsi voi ryhtyä saaristotutkijaksi.
– Vierasvenesatamiin on pystytetty kyltit, jossa on ainakin paraislaisen varhaiskavatuksen piirissä olleille lapsille tuttuja kalahahmoja. Kylteissä on erilaisia tehtäviä, joita voi suorittaa, ja edetä niiden kautta leikkimielisesti harjoittelijasta aina tutkimusavustajaksi ja professoriksi asti, kertoo projektin vastaava Anna Halonen.
Omat tutkijapassit motivoivat
Lapsille on luotu omat tutkijapassit, joihin voi kerätä suorittamiaan haasteita. Näitä passeja saa heinäkuussa eri satamissa järjestettäviltä lasten tutkimusmatkapäiviltä, joilla Halonen esittelee seikkailuohjelmaa kaikille kiinnostuneille. Jos ei tällaiseen päivään pääse osallistumaan, voi tutkijapassin hakea myös Paraisten kaupungin turisti-infoista tai Junnulabrasta Saaristokeskus Korpoströmistä. Tulostettava versio passista tulee myös hankkeen nettisivuille osoitteessa expedition.foss.fi.
– Satamissa olevien kylttien tehtävissä on kaikkea saaristoon liittyvää luonnonsuojelusta saariston kulttuuriin. Niihin kuuluu niin lajibongaustehtäviä, kulttuuristen maamerkkien kuten juhannussalon löytämistä kuin roskahaasteita.
Tehtävät tehtyään voi passiinsa raaputtaa leiman messinkisellä leimasimella. Leimasinten ja kylttien on tarkoitus olla pienten tutkijoiden käytössä seuraavat 10 vuotta, joten niissä on ajateltu – projektin luonteeseen sopien – kestävyyttä. Koko projektin ideana on aktivoida tuntemaan ja arvostamaan asioita ympäristössä, ja samalla tarjota lapsille ja lapsiperheille tekemistä satamissa.
– Tehtävät sopivat niin veneilijöille kuin muille, sillä satamiin pääsee myös yhteysaluksella, kertoo Halonen.
Tehtäviä on niin pienissä kuin vähän suuremmissakin satamissa, esimerkiksi Korpoströmissä, Högsårassa, Pensarissa ja Jurmossa.
Monta toimijaa hankkeen takana
Seikkailureitti on pääasiassa Suomen saaret -kansalaisjärjestön toteuttama, mutta siinä mukana on myös Saaristomeren Biosfäärialue, joka on myös kehittänyt kalakamut-hahmot yhdessä Paraisten kaupungin varhaiskasvatuksen kanssa.
– Paraislaisissa päiväkodeissa tuskin on lasta, joka olisi välttynyt kalakamuilta, naurahtaa Halonen.
Kalakamut valittiin maskoteiksi juuri siksi, että ne ovat lapsille tuttuja, ja niiden avulla on helppo lähteä tutustumaan saaristoon ja saaristomereen.
Seikkailureittiprojekti on Leader-rahoitettu, eli sen rahoitus on tullut paikallisen seudun kehitystä tukevalta Leader-yhdistykseltä, jota EU, valtio ja kunnat tukevat. Leader-rahoituksen ideana on se, että kunkin alueen paikalliset tietävät itse parhaiten, miten heidän aluettaan kannattaa kehittää, ja voivat yhdistyksessä vaikuttaa siihen.
Seikkailureitistä pitkäaikainen ilo
Kalakamujen tutkimusmatka saaristoon-hankkeen aktiivivaihe päättyy syksyllä, mutta seikkailureitti ja kyltit sekä netistä ladattavat tutkijapassit jatkavat elämäänsä. Heinäkuun aikana lapsilla ja lapsiperheillä on kuitenkin ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua myös ohjaajan vetämiin tutkimusmatkapäiviin satamissa ja saada näistä passit, mikä kannattaa panna merkille.
– Tämän jälkeen seikkailureitti lähtee pyörimään omalla painollaan. Voihan sitä senkin jälkeen järjestää vaikka oman tutkimuspäivän, Halonen vinkkaa.
Tehtävät on suunnattu pääasiassa alakouluikäisille, mutta aikuisen seurassa nuoremmatkin voivat saada niistä paljon irti.
– Jos tehtäviä haluaa lukea itse, vaaditaan tietenkin lukutaitoa, mutta aikuiset voivat opastaa pienempiä, kertoo Halonen.
Lisää tietoa ja tutkimuspäivien ajankohdat löydät Facebookista: “Ö-Expeditionen - Tutkimusmatka saaristoon”. Tietoa projektista saat www-sivulta http://expedition.foss.fi/fi/.
Laura Nordin
laura.nordin@aumedia.fi