Karanteenissa oleva abi ei voi kirjoittaa ylioppilaskoetta Paraisilla
Tiistaina kokoontuu 74 abiturienttia Paraisten ruotsinkielisestä lukiosta ja Paraisten lukiosta Sarlinin koulun liikuntasaliin aloittamaan tämän vuoden ylioppilaskirjoitukset äidinkielen lukutaitokokeella.
PSG:n rehtori Annika Gustafsson sanoo, että ylioppilaslautakunta on tänä vuonna ottanut käyttöön ylimääräisiä koepäiviä, jotta abiturientit voidaan jakaa pienempiin ryhmiin.
– Tänä vuonna kirjoitetaan esimerkiksi lyhyt ja pitkä matematiikka eri päivinä eikä samana päivänä niin kuin yleensä. Myös reaaliaineet on tänä vuonna jaettu useammalle päivälle.
Kaupungin suurin sali
Abiturienttien ja heidän vanhempiensa keskuudessa on jonkin verran huolta siitä, että niin monta nuorta kahdesta koulusta kokoontuu samaan saliin.
Gustafsson totea, että sali on 600 neliömetrin kokoinen, missä on korkea katto ja pöydät on aseteltu etäälle toisistaan koko salissa.
– Tämä on suurin sali, mikä meillä Paraisilla on. Tarvittavaa tekniikkaa on rakennettu jo tiistaista lähtien. Uskon, että ulkopuolisen on vaikea ymmärtää, kuinka suuresta operaatiosta on kyse ja kaikkia teknisiä vaatimuksia, jotka nykyisin on täytettävä.
Hän sanoo, että olisi helpompaa jakaa abiturientit, jos ylioppilaskokeet edelleen kirjoitettaisiin kynällä ja paperilla, eikä sähköisesti niin kuin nykyisin.
– Abiturienteilla on oltava maskit päällä ja sen, jolla on lääketieteellinen este, on käytettävä visiiriä, sanoo Gustafsson.
Hyvin tiukat säännöt
Kun yleensä on tapana kokoontua ulkopuolella aulassa ennen kirjoituksia, ovat säännöt nyt hyvin tiukat.
– Tänä vuonna tehdään jono, jossa etäisyys seuraavaan on kaksi metriä ja ohjeet annetaan vasta, kun jokainen istuu paikallaan salissa.
Koska koepäiviä on enemmän, tarvitaan enemmän valvojia, samalla kun lukion opettajat antavat etäopetusta muille oppilaille.
– Valvontatuntien kasvaessa se syö paljon opettajiemme resursseja. He ovat ylikuormitettuja.
Kuka tahansa ei voi valvoa, koska valvojien täytyy myös pystyä auttamaan, jos tekniikassa tai ohjelmissa on häiriöitä.
Valvojien pitää myös nähdä kaikki näytöt salissa, joka vaatii saliin enemmän valvojia.
Karanteeniin asetettu abi ei voi kirjoittaa
Karanteeniin asetettu abi ei voi kirjoittaa ylioppilaskoetta Paraisilla – koska sitä ei yksinkertaisesti voida käytännössä järjestää.
– Emme pysty järjestämään sitä niin, että THL:n vaatimukset täyttyisivät, sanoo Gustafsson.
Hän on kirjoittanut ylioppilaslautakunnalle ja huomauttanut, että tämä aiheuttaa sen, että oppilaat eri kaupungeissa joutuvat epätasa-arvoiseen tilanteeseen, koska esimerkiksi ne, jotka on asetettu karanteeniin Turussa, saavat kirjoittaa erillisissä tiloissa Turun ammatti-instituutissa.
Kukaan, jolla on oireita ei saa tulla kirjoituksiin ja jos joku yskäisee tai niiskuttaa kirjoitusten aikana, voi joutua koronatestiin. Tarvittaessa koulun henkilökunta on yhteydessä terveydenhuoltoon.
– Tottakai tänä vuonna on erittäin jännittävää, hän sanoo, ja toivoo, että sekä oppilaat että vanhemmat myös voivat isommassa kontekstissa ajatella sekä opettajia että muita oppilaita, eikä vain itseään ja omaa lastaan.
"Tämä on täyttä totta"
– Kyseessä on kuolemaa aiheuttava sairaus eikä mikään norovirus. Tämä on täyttä totta. Samalla teemme kaikkemme, että jokainen tuntee olonsa turvalliseksi ja seuraa annettuja ohjeita.
Hän huomauttaa myös, että yksittäinen abi ei ole yksin tässä tilanteessa.
– Meitä on samassa veneessä paljon. Tämä järjestyy kyllä. Samalla uskon, että tilanne voi olla huonompi muissa kouluissa isommilla paikkakunnilla. Me hoidamme tämän täällä Paraisilla.
Missä ylioppilaskirjoitukset järjestetään ensi vuonna, on epäselvää, koska Sarlinin sali puretaan pian. Varsinkin koska ensi vuonna on kyseessä iso ikäluokka, kun yli sata henkilöä kokoontuu silloin ylioppilaskirjoituksiin.
Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi
Käännös Timo Järvenpää