Kaunis kattaus kolmenlaista taidetta

Julkaistu:

Kun kolme luovaa ihmistä istahtaa saman pöydän ääreen, alkaa tapahtua. Yhden luovuus syttyy toisen taiteesta, aistit ottavat vallan ja johdattelevat eteenpäin. Syntyy kolmen taiteenlajin ilta, jota vietetään Matmalmen@Evassa 24.8. klo 18.

- Olin keväällä Evan luona lounaalla ja näin Marian kauniit taulut. Ajattelin, että kaikkien pitäisi nähdä nämä maalaukset, Kerstin Stubb kertoo tulevan “Konst av Qvinnor” -illan alkuaskeleista.

- Yksi taulu, yksi laulu ja yksi ruokalaji. Näin käymme läpi viisi kattausta erilaisia taidenautintoja, Eva Johansson kuvaa ravintolassaan järjestettävän illan kulkua.

Taidenautintojen kattausjärjestystä ei haastatteluhetkellä vielä oltu sovittu.

Järjestys on tärkeä

- Ruuan kanssa on seurattava aikaa tarkasti. Jos puhe tai laulu venyy suunniteltua pidemmäksi, ruoka saattaa jäähtyä, mitä ei tietenkään saa tapahtua, Eva korostaa.

Myös Maria Vane-Tempestilla on omat haasteensa. Yksi hänen iltaan valitsemistaan tauluista ostettiin heti heidän ensimmäisen suunnittelukokouksensa jälkeen. Tarvittiin uusi maalaus sen tilalle.

- Tiedän, mitä maalaukseni viestii vasta sitten, kun se on valmis. Lopputulos ei koskaan ole sitä, mitä alunperin ajattelin maalaavani. En siis voi kertoa taulujeni alkuperästä kovinkaan paljon, Maria kertoo työskentelytavastaan.

Kuulostaa hankalalta yhtälöltä. Varsinkin kun jokainen heistä - ja meistä - kokee ja tulkitsee taidetta omalla tavallaan. Illan taiteellinen kokonaisuus on kuitenkin kyettävä nitomaan kauniisti yhteen.

- Kuljemme esityksessä jonkinlaista luovuuden kehää tai elämän kaarta. Ensimmäinen elämys luo seuraavan ja näistä kahdesta rakentuu kolmas nautinto, Kerstin kuvailee illan kulkua.

Unohtunut laulu

Yksi Marian tauluista johdatti Kerstinin jo lähes unohtuneen laulun säveliin. Hän on laulanut sen viimeksi 30 vuotta sitten.

- Taulun ansiosta laululla on nyt täysin erilainen merkitys minulle, mikä tuntuu tosi hyvältä. Laulun nimeä hän ei vielä paljasta.

Evakaan ei halua paljastaa illaksi hahmottelemaansa menua.

- Ravintolamme toiminta perustuu paikallisuuteen, olipa kyse näytteillä olevista tauluista tai käytetyistä raaka-aineista, Eva sanoo.

- En voi koskaan etukäteen tietää, mitä raaka-aineita on saatavilla seuraavaa menua varten. Aloitan tarjottavien suunnittelun kuitenkin aina värien kautta.

Näistä aineksista rakentuu kulinaristinen luovuus, joka näkyy ja maistuu Evan lautasilla.

Värikin on vielä salaisuus

Se, mistä väristä viiden kattauksen ilta alkaa, on vielä salaisuus.

- Olisi erityisen hienoa saada vieraaksemme kaikki ne kiireiset perheenäidit, joilla ei ole aikaa itselleen ja omille taide-elämyksilleen, Eva haaveilee.

- Aistinautintojen kokeminen on erityisen tärkeää näinä levottomina aikoina. Olla lähellä toisia ja aistia yhdessä, Kerstin täydentää.

Haastatteluni päättyessä olen varma, että pöytävaraus kannattaa tehdä nopeasti. Tarjolla on nimittäin peräti 15 aistinautintoa yhdessä yhteisessä illassa.

Konst av Qvinnor, Matmalmen @Eva 24. elokuuta kello 18.00. Varaukset suoraan ravintolaan.

Anne Pelkonen