Kielikylpyä ja käsitöitä
SPR:n rasisminvastaisella viikolla 20.-26. maaliskuuta on ohjelmaa muun muassa kirjastossa.
Hei! Mitä kuuluu? Perhetalo Ankkurin aulassa kuullaan iloisia tervehdyksiä ja kuulumisten vaihtoa kun on alkamassa käsityökerho. Kiintiöpakolaisille suunnattu kerho on kokoontunut viime syksystä alkaen pari kertaa kuukaudessa ja mukana on yleensä neljä-viisi naista.
Enemmistö on syyrialaisia, yksi naisista, Raja, on Marokosta. Tällä kertaa mukana on myös hänen miehensä, tulkkina toimiva Mustapha Achkir ja mukaan liittyy pian myös heidän harrastuksestaan tuleva poikansa.
– Turussa Daisy Ladies-toiminnan puitteissa on ollut jo kauan käsityönopetusta maahanmuuttajille viikoittain, kertoo Paraisillakin käsityökerhoa ohjaava Kristiina Josuttis.
Punaisen Ristin rasisminvastainen viikko 20.-26.3.
Paraisten kirjastossa avataan tiistaina 21.3. kello 15-18 Giles Duleyn valokuvanäyttely. Kuvat turvapaikanhakijoista on otettu Nauvossa talvella 2015-16 ja ne ovat lainassa Nauvon Rotary-klubilta.
Saaristo ilman rajoja tarjoilee syyrialaisia makupaloja, kahvia ja teetä.
Musiikista vastaavat Sauli Luttinen ja lapset, laulu.
Hän lisää että vaikka kerholaiset eivät olisi itse aikaisemmin tehneet käsitöitä, on heillä herännyt vanhoja muistoja vaikka siitä että isoäiti kutoi tai virkkasi.
Kerhoa on pidetty mukanaolijoiden kodeissa, mutta yleensä perhetalo Ankkurissa. Siellä on myös hyvä valikoima lankoja, joita kuten myös neulepuikkoja on saatu lahjoituksena. Kerhossa on tehty lappuja, joita voidaan myöhemmin koota esimerkiksi peitoiksi.
Laajasti eri käsityötekniikoita hallitseva Kristiina Juvas on yhden maahanmuuttajataustaisen perheen ystävä. Hän kertoo että esimerkiksi Syyriassa naiset ovat saattaneet neuloa, mutta eivät ehkä villasukkia, joten hän on nyt neuvonut sukan kantapään neulomista.
Tällä kertaa käsityökerhossa on mukana myös pakolaisten ystävänä toimiva Keth Sainio, joka kertoo oppivansa samalla ystävältään ja naapuriltaan arabiaa.
Kielen oppiminen on tietenkin tärkeää maahanmuuttajille ja Paraisilla on suomenkerhoja sekä naisille että miehille. Naisten kerho kokoontuu kerran viikossa ja sitä ohjaavat Sirkka Koivunen ja Raija Hautaviita-von Weymarn. Miesten vastaava kerhoa, nimeltään ”Kerho Ukkonen”, ohjaa Sauli Luttinen.
Kerhossa on kielioppia ja keskustelua, rentoa mutta perusteellista toimintaa. Miesten kerhossa on yleensä mukana kahdeksan henkeä, myös turvapaikanhakijoita Nauvosta ja heille on kielenopetusta myös TE-keskuksessa.
– Lähtökohta on että kielen oppiminen on välttämätöntä, toteaa Sauli Luttinen.
Joskus maahanmuuttajilla ja turvapaikanhakijoilla voi olla vaikea keskittyä esimerkiksi kielenopiskeluun, kun kotimaasta kantautuu ikäviä uutisia eikä tiedetä mikä on siellä olevien omaisten ja ystävien tilanne.
– Tarvitaan motivaatiota ja sitä tarvitaan molemmin puolin, muistuttaa Kristiina Juvas.
– Tarvitaan myös hetkiä jolloin voidaan yhdessä tehdä jotakin mukavaa. Yksi tälläinen hetki oli lauantaina kun käytiin porukalla Turun ruotsalaisessa teatterissa katsomassa mentalisti Pete Poskiparran esitystä, sanoo Sauli Luttinen.
Leena Lehtonen
leena.lehtonen@fabsy.fi