Korjattu: Veroasteet, arvovalta ja koulut
Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.
Päivitetty versio. Alkuperäisessä allekirjoittaneelle oli sattunut lapsus varavaltuutetun puoluekannan kohdalla.
Tiistainen valtuuston kokous kulminoitui monella tavalla ensi vuoden tuloveroasteeseen. Paljon keskustelua, useita äänestyksiä – ja tavallaan odotettu lopputulos. Veroasteen korotus oli oikeastaan lähes varma jo siinä vaiheessa, kun valtuutettu Widar Nybergin 0,5 prosenttiyksikön korotusehdotus hävisi Kurt Lundqvistin ehdotukselle 0,25 prosenttiyksikön korotuksen puolesta.
Mikäli Nybergin ehdotus 0,5 prosenttiyksikön korotuksesta 20,25 prosenttiin olisi edennyt äänestykseen alkuperäistä ehdotusta vastaan, nykyinen 19,75 prosenttia olisi hyvinkin saattanut mennä läpi. 0,5 prosenttiyksikön korotus olisi jo ollut sen verran merkittävä, että vastustusta olisi varmasti löytynyt maltillisemman korotuksen puolesta äänestäneiden joukosta.
Toisaalta tiistainen korotus, joka käytännössä talouspäällikkö Petra Palmroosin laskelmien mukaan teoriassa tarkoittaa noin 670 000 euron ”lisäpottia” kaupungin kirstuun, ei kuitenkaan ratkaise juuri mitään pitkässä juoksussa. Muitakin muutoksia tarvitaan. Tässä kohtaa yksi plus yksi ei välttämättä ole kaksi. Tuskin korotus haittaa talousahdinkoa, mutta ei se sitä myöskään ratkaise.
Kustavin kunta päätti laskea tuloveroa. Kyseessä on toimintamalli, joka on aikaisemminkin tullut tutuksi pienemmissä saaristokunnissa, jotka haluavat houkutella uusia asukkaita (esimerkkinä käy vaikkapa Iniö). Kaarina puolestaan äänesti aikaisemmin päivällä läpi tuloveroasteen säilyttämisen 19,75 prosentissa.
Saattaa olla, että Paraisten valtuustossa koettiin jotenkin arvovaltakysymyksenä, ettei veroastetta nosteta naapuria korkeammaksi. Kaarinassakin käytiin keskustelua veroasteen korottamisesta 20,00 prosenttiin, mutta ehdotus hävisi äänin 23–27.
Valtapuolue RKP jakautui veroasteasiassa kahteen leiriin, äänet jakautuivat 10–8 Kurt Lundqvistin korotusehdotuksen puolesta. Karkeasti jaettuna saaristo-osien varsinaiset valtuutetut äänestivät korotuksen puolesta ja Paraisten kunta-osan varsinaiset valtuutetut (Daniel Strömborgia ja Folke Pahlmania lukuun ottamatta) nykyisen 19,75 prosentin puolesta. RKP:llä oli kokouksessa neljä varajäsentä paikalla, sillä Mikael Holmberg, Staffan Åberg, Mona Rönnholm sekä Olof Elenius eivät olleet läsnä.
Myös Vihreät jakautuivat kahtia tässä asiassa, sillä Mia Forssell oli korotuksen kannalla. Mika Wallin, Helena Särkijärvi ja Sanna Autio puolestaan olisivat pysyneet alkuperäisessä ehdotuksessa.
Lopulliset talousarvioväännöt ovat vielä edessä, joten tulee olemaan mielenkiintoista nähdä miten teoreettinen 670 000 euron lisäpotti vaikuttaa mahdollisiin investointiehdotuksiin.
Keskustelu koulukeskuksen tulevaisuudesta on hädin tuskin alkanut, ja tulee varmasti näkymään myös talousarviota käsiteltäessä. Kahden tämän hetken ehdotuksen välinen hintaero on kolme miljoonaa euroa. Iso raha, mutta kun sen asettaa suhteeseen 14 ja 17 miljoonan euron hintalappuihin, ero tuntuu kaikesta huolimatta melko pieneltä.
Mikael Heinrichs 050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi