Kuka minua hoitaa?

Leena Lehtonen.
Leena Lehtonen
Leena Lehtonen
Julkaistu:

Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.

 

Joskus ollessani noin parikymppinen eräs vanhempi tuttava totesi että minun ikäpolvellani ei taida olla edes eläkettä odottavissa. Minusta ajatus tuntui omituiselta kun edessä piti olla vuosikymmenien työura ja sen myötä myös eläke vielä kaukaisuudessa siintävän vanhuuden varalle.

Nyt saamme jatkuvasti lukea ja kuulla vanhuksista, jotka kamppailevat toimeentulon rajoilla. He eivät enää selviä yksin kotona ilman apua, heillä ei ole mahdollisuuksia ostaa tarvitsemiaan palveluja yksityiseltä sektorilta, heille ei löydy hoitopaikkaa eikä heillä ole omaisia, jotka olisivat apuna ja tukena.

Onko sinun ja minun kohtaloni se että emme pääse ehkä vuosiin ulos, jos emme pääse liikkumaan yksin, vaikkapa kepin tai rollaattorin avulla? Olemmeko me niitä, joita kotipalvelun työntekijä käy pikaisesti katsomassa ja tarkistamassa otimmeko meille määrätyt lääkkeet? Tuodaanko meille ateria, mutta kukaan ei ehdi olla ruokaseuranamme eikä edes tiedä söimmekö ateriamme. Pidetäänkö meidän puhtaudestamme huolta kerran viikossa tapahtuvalla suihkutuksella?

Kuulostaa kamalalta, mutta on valitettavasti arkipäivää liian monen kohdalla. Jos ei ole suurta omaisuutta tai isoa eläkettä, on turha haaveilla yksityisten palvelujen käyttämisestä, joihin saattaa mennä kuukaudessa helposti useampia tuhansia euroja.

Enää ei ole kunnallisia kodinhoitajia ja vain harvoilla on varaa palkata kotiapulaisia. Jos ei enää pysty asumaan kotona edes kotihoidon ja kotisairaanhoidon tuen avulla, voi hyvällä onnella päästä asumaan kunnalliseen palvelutaloon tai asumisyksikköön, jonka palveluista peritään tietysti maksu.

Mutta ongelma on se että yhä kasvavalle joukolle ikäihmisiä, senioreita ja vanhuksia ei riitä hoitajia. Ei kotiin eikä laitoksiin. Alalla työskentelevät kokevat ainaisen kiireen stressaavana. Heidän työkalunaan on nykyisin tietokone ja työtä ohjataan mobiililaitteella. Jos työtoveri sairastuu, hoidetaan hänenkin työnsä vaikka omalla lounastauolla. Kotihoitajan tai lähihoitajan palkka ei myöskään välttämättä houkuttele alalle nuoria.

Paraisilla arvioidaan olevan yli 75-vuotiaita kuntalaisia 17,6 prosenttia vuonna 2030 kun vastaava määrä oli 10,2 prosenttia vuonna 2013. Miltä näyttää vanhushoidon tilanne meidän kunnassamme?

Pientä osviittaa tästä saa maanantaina avatulta Ylen verkkosivulta. Ylen vanhusvahtiin on otettu mukaan seuraavat aihealueet: vanhusten palvelujen hakeminen, odotusajat, omaishoito, kuntoutus, henkilöstö ja kotihoito.

Kolmekymmentäkolme (33) prosenttia kunnista on kuten Parainenkin vastannut että koulutettua työvoimaa ei ole tarpeeksi. Viisikymmentä prosenttia vastasi että sitä on melko hyvin ja seitsemäntoista prosenttia katsoi että koulutettua työvoimaa on riittävästi.