Kuplia ja onnenkyyneleitä Open Mindin avajaisissa

lärare Sonja Dragon avtackar sina duktiga elvere.
Vasemmalta: Johan Engström, Wilma Mattsson, Ann Isaksson, Jesper Cederlöf, Joakim Svenskberg, Maria Blomqvist ja Annika Backman. Kuva: Malin Johansson. 
Julkaistu:

Ilmassa oli paljon tunteita, kun Open Mindin kuvataiteen koulutuksen opiskelijat pitivät näyttelyn avajaiset viime perjantaina Studio Strandvägenissa.

Ilmassa on jännitystä, kun rehtori Henrik Grönroos Västra Nylands folkhögskolanista nostaa maljan, sekä näytteilleasettajille että opettajille Open Mindin ”Blå”-näyttelyn avajaisissa. Viime perjantaina avajaisiin Paraisten Studio Strandvägeniin oli kerääntynyt parikymmentä ihmistä.

Syyskuusta lähtien seitsemän opiskelijan, kahden opettajan ja assistentin ryhmä on kokoontunut kolme kertaa viikossa luomaan, maalaamaan ja valokuvaamaan yhdessä. Open Minds on Västra Nylands Folkhögskolanin opintolinja, joka on suunnattu ihmisille, jotka kokevat tarvitsevansa erityistä tukea oppimisprosessissa. Paraisten kurssille osallistuivat Annika Backman, Maria Blomqvist, Jesper Cederlöf, Johan Engström, Ann Isaksson, Wilma Mattsson ja Joakim Svenskberg.

– Kiitos ÅUF! Tämä ei olisi onnistunut näin hyvin ilman Åbolands Bildkonstskola KonsTilan täydellisiä tiloja, Grönroos sanoo puheessaan.

Open Minds -projekti ja kuvataidekasvatus on toteutettu yhteistyössä Åbolands ungdomsförbundin, Västra Nylands Folkhögskolanin ja Varhan kanssa. Lisäksi tukea on saatu kunnallisneuvo C G Sundellin säätiöltä. Open Minds -opiskelulinja aloitti Karjaalla yli 10 vuotta sitten ja Paraisilla koulutusta on järjestetty vuodesta 2018.

"Kurssi on ollut palkitseva meille kaikille"

Kurssin opettajina ovat toimineet Sonja Dragon Åbolands Bildkonstskola Konstilasta ja valokuvaaja Sanna Heikintalo.

– Ainoa vaatimukseni aloittaessani oli, että jokainen uskaltaa kokeilla erilaisia ??tekniikoita ja olen ollut monta kertaa iloisesti yllättynyt. Olemme kokeilleet muun muassa mustetta, tussia, akryylivärejä, akvarellivärejä, hiilipiirustusta ja keramiikkaa syksyn aikana ja kurssi on ollut palkitseva meille kaikille mukana olleille, Dragon sanoo.

Opettaja Sonja Dragon kiittää lahjakkaita oppilaitaan. Kuva: Malin Johansson. 

Joka päivä valokuvaajana työskentelevä Heikintalo on viihtynyt kuin kala vedessä, vaikka se ei mennytkään aivan niin kuin hän alun perin oli kuvitellut.

– Minulla oli suunnitelma ja sitten sain muuttaa kaiken, hän sanoo ja nauraa.

"Tämän porukan kanssa on ollut hauska syksy"

Heikintalo kertoo, että hän oli aikonut puhua enemmänkin kuvien tulkitsemisesta, mutta se osoittautui liian abstraktiksi. Joidenkin opiskelijoiden oli myös vaikea ymmärtää, että valokuvaus voi olla taidetta. Kurssin osallistujat saivat lainata järjestelmäkameroita Västra Nylands Folkhögskolasta ja opetella valokuvauksen perustaitoja. Miten pidät kameraa? Kuinka saada sormet riittämään? Miten tarkennat kameralla? Kysymyksiä oli monia, eikä keskittyminen aina ollut niin helppoa.

– Vakiotyössäni valokuvaajana en saa olla näin luova. Tämän porukan kanssa on ollut hauska syksy, Heikintalo sanoo.

Tomas Ledinin kappaleen ”Blå, blå känslor” vuodelta 1973 innoittamana Annika Backman on luonut taideteoksensa, joka on suuri akryylikangasmaalaus.

– Olen taputellut sinistä maalia sienellä ja päällimmäisenä on kultaista hohtoa.

Annika kertoo pitäneensä kurssista ja että hän on saanut kokeilla monia uusia asioita, muun muassa järjestelmäkameran käyttöä. Maalaaminen on silti ollut kurssin hauskin osa.

– Sain kokea erilaisia ??asioita kuin mihin olen tottunut ja se on ollut jännittävää.

Hän ei vielä tiedä, mihin aikoo sijoittaa suuren taideteoksensa.

Annika Backman on ylpeä teoksistaan. Kuva: Malin Johansson.

Maria Blomqvist vuodattaa ilon kyyneleitä opettajien kiittäessä lahjakkaita oppilaitaan ja hän esittelee ylpeänä taideteoksiaan.

– Olen tehnyt suuren ilmapallon, jonka päällä on paperia. Se on ollut hauskaa, vaikka vahingossa liimasin myös sormeni.

Maria Blomqvist esittelee vasemmalla taideteoksiaan, vihreää palloa. Kuva: Malin Johansson. 

Ann Isaksson on maalannut vesiväreillä suuren, mustan kissan.

– Maalaaminen on ollut hauskinta.

Ann Isaksson on maalannut kissan. Kuva: Malin Johansson. 

Valikoitujen teosten näyttely on avoinna torstaihin 21. joulukuuta asti Paraisilla osoitteessa Rantatie 10.

– Järjestämme näyttelyn pääasiassa siksi, että osallistujat pääsevät esittelemään uutta puolta itsestään ystävilleen ja perheelleen, Dragon sanoo.

Malin Johansson

Suomenkielinen käännös:

Tuuli Meriläinen