"Lampaat, jotka ovat laiduntaneet saarissa saavat kiiltävän hienon turkin”
Lampaannahat ovat säilyttäneet suosionsa vuodesta toiseen, ja tähän aikaan vuodesta lampaannahkoja esiintyy useimmissa sisustuslehdissä - kauniisti sohvien päälle levitettynä tai lumisen penkin rekvisiittana talvivaatereportaasissa. Johanna Franzén Korppoon Nystu-tilalta ripustaa valkoisia ja ruskeita lampaannahkoja tilan aidalle valokuvausta varten. Yhdessä miehensä Thomas Johanssonin kanssa he kasvattavat nautoja, mutta myös lampaita, pääasiassa lihaa varten. Lampaat laiduntavat kesäisin Saaristomeren kansallispuistossa, pääasiassa Mälhamnissa ja Houtskärin Ramsössä sekä muutamilla pienemmillä saarilla.
– Kun lampaat ovat saaneet monipuolista ja ravitsevaa ravintoa laiduntaessaan saarissa, lampaannahoista tulee kiiltäviä ja hienoja. Nahat pysyvät myös puhtaina, kun lampaat ovat ulkona. Lammasaitauksessa olki ja heinä tarttuu villaan, Franzén kertoo.
Tilalla on 30 lammasta kaksi pässiä. Osa on finndorset-rotua, joka on suomenlampaan ja dorsetin risteytys, ja osa suomenlampaan ja texelin, suuren liharodun, risteytyksiä.
Perheen vuosittain teurastamista lampaista tulee noin 20 nahkaa.
Teurastetaan talvella
– Lampaat teurastetaan talvella laidunkauden päätyttyä, eli joulukuusta tammikuuhun. Nahat ovat yleensä karitsoista, jotka teurastetaan ennen kuin ne täyttävät vuoden. Liha myydään tilalta pakettina, johon kuuluu puolikas hienopaloiteltu ja vakuumipakattu karitsa, ja näitä myydään kotitilalta sekä yksityisasiakkaille että alueen ravintoloihin. Osa karitsoista myydään myös suoraan teurastamoilta, eikä niiden lihaa myydä kotitilalta.
Franzén kertoo, että jalostuksella voi vaikuttaa nahkojen ulkonäköön.
– Esimerkiksi suomenlampaalla on kiharampi nahka. Voit valita uuhia ja erivärisiä pässejä saadaksesi erivärisiä karitsoja, eli ruskeita, valkoisia, mustia tai monivärisiä nahkoja.
Teurastuksen jälkeen on tärkeää, että nahat suolataan huolellisesti teurastamossa, jotta ne säilyvät mahdollisimman hyvin.
– Sieltä nahat lähetetään nahkatehtaaseen, yleensä käytämme Rantasen Nahkajalostamoa Lavialla. On tärkeää löytää nahkatehdas, jonka työ on laadukasta, Franzén sanoo.
Nystu-tilan lampaannahat ovat löytäneet käyttöä monissa eri paikoissa.
– Nahkoja käytetään lastenvaunuissa luonnollisena ja lämmittävänä alustana, sekä esimerkiksi pulkissa, matoissa, tuoleilla ja penkeillä.
Monet antavat lampaannahan hieman hienompana lahjana.
– Jotkut ostavat nahkoja ja käyttävät niitä sängyssä, sillä villa lämmittää niin hyvin, ja joidenkin mielestä ne helpottavat selän kipuja, Franzén sanoo.
Valkoinen ja musta varmoja valintoja
Jos haluat käyttää nahkaa lastenvaunuissa, tarvitset pienemmän nahan lyhyemmällä karvalla, kun taas esimerkiksi nojatuoliin tarvitset isomman nahan.
– Se on makuasia, haluaako pitkä- vai lyhytkarvaisemman nahan. Myös kiharat nahat menevät aina hyvin kaupaksi. Muutama vuosi sitten ruskeat nahat olivat erittäin suosittuja, ja monet ihmiset pyytävät harmaita nahkoja, jotka ovat harvinaisempia. Sisustussuunnittelusta kiinnostuneet valitsevat värin sisustuksen mukaan, jolloin valkoiset ja mustat nahat ovat usein varmoja valintoja, Franzén sanoo.
Myydään suoraan tilalta
Nystu-tila myy lampaannahkoja suoraan tilalta, niitä löytyy myös Korpoströms Magasinetista, Anna-Lenan kukkakaupasta Korppoon kirkkokylästä. Joskus tila myy niitä myös toritapahtumissa. Hinta on noin 120–130 euroa, nahan koosta ja laadusta riippuen.
Entä millaisesta lampaannahasta Franzén itse pitää?
– Valitsen ehkä mieluiten kauniisti kiharan ja valkoisen pitkäkarvaisen nahan.
Tuuli Meriläinen
tuuli.merilainen@aumedia.fi