Länsi-Turunmaan yrittäjät uuteen vuoteen uusin eväin
– Minua kysyttiin ja päätin harkita asiaa. Mielestäni tässä oli kuitenkin kyse sekä vastuullisesta että tärkeästä tehtävästä, sanoo Väståbolands företagare – Länsi-Turunmaan yrittäjät ry:n vuodenvaihteessa aloittanut uusi puheenjohtaja Tove Hagström.
Hän seuraa tehtävässä Paul Vikmania.
Laaja hallitus taustalla
Ennen suostumistaan puheenjohtajaksi hän oli kuitenkin ehtinyt toiminaan yhdistyksen hallituksessa vuoden verran ja tutustunut sen toimintaan. Tosin hänkään ei ollut aivan näin nopeasti ajatellut siirtyvänsä puheenjohtajaksi.
– Toisaalta olin jo ehtinyt perehtymään hallitustyöskentelyyn ja todennut, että meillä on laaja hallitus jossa riittää tekijöitä. Se madaltaa myös omalta osaltaan kynnystä lähteä puheenjohtajaksi, sillä tiedän että tukea ja apua on aina saatavilla jos sitä tarvitaan. Minun ei tarvitse tietää ja osata kaikkea omin päin, hän toteaa.
Väistyvä puheenjohtaja Vikman ja yhdistyksen varapuheenjohtaja Staffan Sundström ovat kumpikin lupautuneet opastamaan tarvittaessa.
– Olen myös aikaisemmin toiminut eri yhteyksissä puheenjohtajana ja aina kokenut sen mukavana ja antoisana luottamustoimena. Ehkä minä olen myös jollakin tavalla odottanut ja kaivannut jotakin isompaa kontekstia kuin vain omaa yritystäni, Hagström pohtii.
Hyötyä eri tavoilla
Kaikkein tärkeimpänä tehtävänään hän kokee viestittää yrittäjäyhdistykseen kuulumisen hyödyistä.
– Kaikki yrittäjät eivät välttämättä koe hyötyvänsä yrittäjäyhdistyksen jäsenyydestä, eivätkä he koe sitä tärkeäksi omalla kohdallaan. Haluan kuitenkin saada kaikki yrittäjät, alasta ja yrityksen koosta huolimatta, kokemaan yrittäjäyhdistyksen juuri heidän yhdistyksenään.
Samalla Hagström painottaa paikallisyhdistyksen roolia eräänlaisena linkkinä vielä isompiin ympyröihin alueellisten ja kansallisen organisaation suuntaan.
– Osittain jäsenyys on silkkaa edunvalvontaa, mutta samalla yhdistysten kautta pääsee osaksi laajempia verkostoja yrittäjien välillä. Lisäksi yhdistykset järjestävät runsaasti erilaisia koulutustilaisuuksia jotka ovat jäsenille joko maksuttomia tai erittäin edullisia. Juridinen neuvontapalvelu on myös monelle suureksi hyödyksi, Hagström muistuttaa.
Hyvä dialogi
Yrittäjyys tarjoaa Hagströmin mukaan myös oivan mahdollisuuden luoda itselleen omannäköisensä työympäristön.
– Seitsemän yrittäjävuoden jälkeen ainakin itse koen erittäin vahvasti olevani juuri yrittäjä. Yhdistyksen eräs tärkein edunvalvontatehtävä muodostuu kaupungin kanssa käytävästä dialogista.
Siinä meidän pitää olla selkeitä ja ennen kaikkea muistaa tuoda esille omat toiveemme ja tarpeemme yrittäjinä, hän toteaa.
Yrittäjien ja kaupungin säännölliset aamukahvitilaisuudet eri puolilla kaupunkia, joissa usein on läsnä myös asiantuntijavieraita, ovat tärkeä osa tätä dialogia kaupungin kanssa.
Paraisten päivät näkyy
Yksittäisistä tapahtumista Paraisten päivät ovat varmasti näkyvin osa yrittäjäjäyhdistyksen järjestämistä tapahtumista.
– Siinä tosiaan riittää koordinoimista, varsinkin kun useat yrittäjät kokevat oman työn vievän niin paljon aikaa. Lisäksi niin sanottu kauppiasvaliokunta on edelleen ilman puheenjohtajaa, mutta se toivottavasti ratkeaa kohtapuolin, Hagström uskoo.
Perinteisesti kauppiasvaliokunta on mielletty lähestulkoon Kauppiaskadun yrittäjien synonyymiksi, mutta siihen Hagström toivoo – ainakin osittain – muutosta.
– Itse näkisin mieluummin kolmen liikenneympyrän välisen alueen uutena ”keskustan yrittäjien” luonnollisena toiminta-alueena.
Hagström on tyytyväinen yrittäjyyden pääsystä mukaan osaksi Paraisten kaupungin suhteellisen tuoretta strategiaa.
– Pitää kuitenkin muistaa, että yrittäjät luovat työpaikkoja ja parantavat sitä kautta työllisyyttä paikkakunnalla. Useat yrittäjät ovat lisäksi todella toimeliaita – ja yrittäjäyhdistyksen tuleekin pitää yrittäjiksi ryhtyvien puolia kaikissa tilanteissa.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi