Maistuisiko marsipaaniruusu?

Julkaistu:

Tämä on mielipidekirjoitus, mielipiteet ovat kirjoittajan omat.

Miksi reagoin eri tavalla erilaisissa tilanteissa? Miksi hermostun? Miksi tunnen oloni ulkopuoliseksi tai saamattomaksi?

Voidakseni tehdä yhteistyötä ja olla tuottelias yhdessä toisten kanssa, minun pitää ensin ymmärtää itseäni. Miten minä haluaisin että hoidamme tietyn tehtävän? Mikä on minulle se tärkein tavoite?

Seuraavaksi pitää selvittää ryhmän muiden jäsenten vastaukset samoihin kysymyksiin. Monissa ryhmissä keskustellaan työprosesseista, mutta välillä ryhmä vaan aloittaa työt sen kummemmin keskustelematta.

Ehkä sinä koet tekeväsi paljon enemmän, kuin mitä ajattelit. Syynä tähän saattaa olla se, ettei kukaan muu tee tehtävän kannalta pakollista tehtävää.

Ehkä olet huonolla päällä heti aamusta ennen työryhmän tapaamista. Tapaamisen jälkeen saatat tuntea itsesi rantapallolta, jonka korkki on auki. Lasket vain päiviä, kunnes projekti on saatettu loppuun.

Parhaimmassa tapauksessa asiasta pystyy keskustelemaan ja ryhmän sisäistä kommunikaatiota sekä työskentelytapaa muuttamaan. Jotta voit rakentavalla tavalla nostaa kissan pöydälle, sinun täytyy tietää mikä ei mielestäsi tunnu hyvältä. Jos empaattiset kykysi antavat periksi, voit yrittää tarkastella asiaa toisten näkökulmasta. Toisaalta asiaa voi myös kysyä suoraan heiltä: Miten te koette tämän asian?

Yleensä pääset pitkälle kertomalla ryhmän muille jäsenille siitä, millaisena koet ryhmässä työskentelyn. Tilanteeseen voi olla yllättävänkin helppo puuttua, kun muut ovat kuulleet ajatuksesi.

Joskus voi olla hankalampaa. Ehkä joku ryhmän jäsen ei ole halukas keskustelemaan, ei koe sen olevan sen arvoista, tai ei ole valmis katsomaan itseään peilistä. Joskus keskustelu voi olla vaikeaa, koska olette niin erilaisia ja teillä on erilaiset tavoitteet ja edellytykset. Tällaisissa tapauksissa asiat voidaan ratkaista käymällä työtehtävät läpi ja jakamalla ne oikeudenmukaisella tavalla. Tämä ei välttämättä tarkoita yhtä suuria siivuja, vaan sitä, että jokainen saa haluamansa palaset. Toiset haluavat marsipaaniruusun, toiset eivät...

Tärkeintä on sanoa ”ei” asioille, joista sinulle tulee paha mieli. Sinulla on oikeus olla iloinen ja tuntea olevasi paras mahdollinen ”sinä”. Voit myös ilahduttaa muita uskaltamalla mainita asioista.

Saattaa olla, etteivät he ymmärrä sitä heti, mutta ehkä hetken päästä. Ehkä kaikki ryhmän tai yhteisön jäsenet ovat miettineet samoja asioita? Avoimen dialogin kautta sinun ja ryhmäsi esteet ovat harvassa – ja voitte luoda lähes mitä tahansa!

Tove Hagström Opettaja, psykodraamaohjaaja ja yksityisyrittäjä