Netti edellä Hollywoodiin?

Elokuvahullu. Rolf Lindblom on hurahtanut elokuviin jo pienestä pitäen ja työstää tällä hetkellä kahta viimeistä osaa omasta scifi-nettisarjastaan. Kuva: Mikael Heinrichs
Elokuvahullu. Rolf Lindblom on hurahtanut elokuviin jo pienestä pitäen ja työstää tällä hetkellä kahta viimeistä osaa omasta scifi-nettisarjastaan. Kuva: Mikael Heinrichs
Julkaistu:

Viking Films on viitisen vuotta sitten perustettu elokuvatuotantoyhtiö, jonka Rolf Lindblom perusti seurattuaan lapsuudenystävänsä Marcus Häggin uraa lähietäisyydeltä. Hägg on opiskellut alaa Saksassa ja ohjasi ensimmäisen pitkän elokuvansa Tappava talvi vuonna 2013. Viime aikoina Hägg on tullut tutuksi myös näyttelijänä – ja on mukana maaliskuussa ensi-iltaan tulevassa Suomen hauskin mies -elokuvassa.

– Olemme aikoinaan tehneet Marcuksen kanssa kaikenlaista hulluttelua VHS-kameroilla aikoinaan ja oma elokuvainnostus taisi lähteä liikkeelle hänen kauttaan joskus ala-asteella. Mainoselokuvia on myös tullut tehtyä jonkin verran, Lindblom kertoo.

Lindblomin ensimmäinen isompi lyhytelokuvaprojekti oli vuonna 2016 julkaistu Awakening (Excitatio) ja juuri tällä hetkellä työn alla oleva scifi-sarja End Unsung on eräänlainen jatkumo sille.

Awakening on ollut mukana lähes kolmellakymmenellä eri elokuva-alan festivaalilla ja on myös kerännyt runsaasti positiivista palautetta ja palkintoja.

– Päätin oikeastaan lähteä kaverin kanssa kokeilemaan lyhytelokuvan tekoa kun oli aikaa, eli kuvattiin viikossa lyhytelokuva jonka sitten kasasin.

Tarkoituksena oli kokeilla miten se otettaisiin vastaan, ja hyvinhän se sitten meni, Lindblom kertoo vuonna 2016 valmistuneesta lyhytelokuvasta.

Lindblom lähetti elokuvan noin sadalle eri festivaalille, joista lähes kolmasosa hyväksyi sen mukaan ohjelmistoonsa.

– Se on hyvä prosentti, sillä hyvä elokuva huolitaan yleensä noin joka viidenteen tapahtumaan. Omalla kohdalla prosentti oli jopa hieman korkeampi, eli sen suhteen olen erittäin tyytyväinen. Jo mukaan pääseminen on monesti hieno saavutus.

Lindblom tekee elokuvia täysin omakustanteisesti, eli mitään tukia hän ei ole koskaan hakenut – eikä omien sanojensa mukaan sitä edes harkitse.

– Kallis harrastushan tämä on, sitä ei voi kiistää. Uusinta hanketta eli End Unsungia olen kaupannut ehkä viidellekymmenelle festivaalille, ja ilmoittautuminen näihin tapahtumiin maksaa aina, riippumatta siitä huolitaanko elokuva mukaan tai ei.

Lindblom on myös alalla täysin itseoppinut. Hän toteaa, että tekemällä sitä oppii. Olemalla tarkkaavainen oppii yllättävänkin paljon perusasioita, lopullinen osaaminen tulee vain ja ainoastaan tekemällä ja tekemällä virheitä.

– Nämä elokuvafestivaalit eivät ole mitään jättimäisiä, joissa on jaossa kymmenientuhansien eurojen palkinnot, vaan tässä on nimen omaan kyse siitä, että saa sen ja sen festivaalin logon liitettäväksi elokuvan yhteyteen. Ei juurikaan muusta.

Hyvällä onnella pääsee mukaan ja jos on mahdollisuuksia lähteä paikan päälle edustamaan, niin sen parempi. Siellä pääsee solmimaan arvokkaita kontakteja ympäri maailman.

Lindblom suosii pienempiä festivaaleja jo siitäkin syystä, että mitä isommaksi tapahtuma kasvaa, sitä enemmän politiikka ja muut asiat tulevat mukaan kuvioihin.

– Näitä nimenomaan käsikirjoitettuihin nettisarjoihin panostavia tapahtumia on tullut viimeisten viiden-kuuden vuoden aikan melko paljon. Osasyy siihen on tietenkin se, että tuotantokaluston hintataso mahdollistaa nykyisellään kelvollisen jäljen lähes kenelle tahansa. Se on enemmänkin osaamisesta kiinni.

Los Angelesissa järjestettävä Hollyweb-festivaali kuuluu juuri tämän tyyppisten lyhytelokuvien suurimpiin tapahtumiin, ja Lindblom suunnittelee lähtemistä paikan päälle huhtikuun alussa.

– Siellä järjestetään myös ammattilaispäivät elokuvantekijöille, eli kyseessä on eräänlainen messutapahtuma. Ajatuksena olisi lähteä sinne muutamaksi päiväksi, Lindblom sanoo.

– Tietenkin kuulostaa melko hurjalta kun sanoo että lähtee Paraisilta Hollywoodiin elokuvansa kanssa, mutta loppupeleissä ei ole kovinkaan todennäköistä että sieltä on kovinkaan paljon konkreettista kotiinvietävää.

Eräs esimerkki verkostoitumisen kautta solmituista kontakteista on kuitenkin itävaltalainen Felix Marks, joka on säveltänyt End Unsungin musiikkia.

Lindblom tekee myös yhteistyötä Maria Byskatan – taiteilijanimeltään Lily-eM – kanssa, joka näyttelee elokuvissa ja on myös tehnyt musiikkia End Unsungin jaksoihin.

– Olen ohjannut hänelle musiikkivideoita ja hän puolestaan on näytellyt minun elokuvissani, Lindblom kertoo.

Paraisilta lähtöisin oleva Jarkko Raja-aho näyttelee yhtä pääosaa End Unsung-sarjassa. Kuva: Viking Films

Suurin osa Lindblomin käyttämistä näyttelijöistä ovat amatöörejä, mutta joukossa on myös muutamia kivenkovia ammattilaisia. Heistä esimerkkinä sveitsiläisnäyttelijä Barbara Terpoorten, joka on mukana Sveitsin suosituimmassa tv-sarjassa Der Bestatter (joka löytyy Netflixistä nimellä The Undertaker).

– Hän ja hänen miehensä Siegfrid ovat Marcuksen tuttavia ja he käyvät Paraisilla usein juuri joulun aikoihin. Viime jouluna kuvasimme heidän kanssaan yhden End Unsungin jakson väestönsuojatilassa.

End Unsung -sarjan kaikki kuvaukset on tehty Paraisilla, joten tuttuja maisemia riittää paikallistuntemuksen omaaville.

Lindblom uskoo tämän tyylilajin, eli lyhyisiin nettijaksoihin perustuvien sarjojen tulevaisuudennäkymiin.

– Uskon että näitä tulee jatkossa myös suurten palveluntarjoajien valikoimiin, kuten vaikkapa Netflixin ja muiden ohjelmistoon. Mitä tulee juuri scifi-genreen olen leikkinyt myös ajatuksella että myöhemmin ilmestynyt jakso saattaa muuttaa jotain tapahtumaa aikaisemmalta kaudelta.

Suurin haaste on saada omaa tuotantoansa näkyville, kun tarjontaa on niin paljon.

– Esimerkiksi Vimeo-palvelussa on aivan järjetön määrä todella upeaa tuotantoa josta kukaan ei ole koskaan kuullutkaan. Festivaalien kautta saa hieman näkyvyyttä, ja siellä on mahdollisuus verkostoitua muiden alan ihmisten kanssa. Siellä festareilla kaikki ovat ikään kuin samalla lähtöviivalla, ketään ei siellä kiinnosta sinun muodollinen koulutus vaan ainoa asia joka ratkaisee on lopputulos.

Entä miksi juuri scifi genrenä innostaa sinua?

– Katson scifiä melko paljon, ja vaikka se olisi huonoakin niin se on hyvää. Eskapismia se pohjimmiltaan on, eli poispääsyä omasta arjesta. Mielestäni maailmalta puuttuu synkkä, aikuisille suunnattu scifi-sarja. Monissa sarjoissa yritetään lisäksi väkisin tuputtaa jotain tiettyä arvomaailmaa katsojalle.

Tällä hetkellä End Unsungin ensimmäisestä tuotantokaudesta puuttuu kaksi jaksoa jotka ovat viimeisteltävinä tällä hetkellä.

– En tiedä vielä lähdenkö tekemään toista kautta tähän sarjaan vai tuleeko jotain muuta.

Lindblomin mielestä Paraisten pitäisi pistää pystyyn oma sarja, sillä etenkin pohjoismaalaiset rikossarjat ovat olleet kovassa huudossa.

– Mielestäni sen voisi tehdä hieman eri tavalla ja mystiikalla höystettynä. Se nostaisi sekä kaupungin kulttuuri- että matkailupuoltakin esiin aivan uudella tavalla, Lindblom visioi.

End Unsungin julkaistuja jaksoja voi katsoa Vimeo-palvelussa ja sarjan nettisivut löytyvät osoitteesta www.endunsung.com.

Mikael Heinrichs

050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi