Nuorten paja Aktiva auttaa matalalla kynnyksellä

Luovassa starttipajassa voi todella olla luova. Aktivan toiminnanjohtaja ja ohjaaja Jenni Lindroos (oik.) ja ohjaaja Heini Brushane (vas.) ihastelevat Tindran kädentaitoja. Kuva: Anne Pelkonen.
Julkaistu:

Nuorten työpaja Aktiva on Paraisten kaupungin palveluyksikkö, joka tarjoaa alle 29-vuotiaille nuorille matalan kynnyksen toimintaa. Osaan toiminnasta on avoin pääsy, osaan tarvitaan sopimus. Aktivan toiminnassa on vuosittain mukana noin 100 nuorta. Heidän kanssaan työskentelee neljä ohjaajaa.

– Meidän ovet ovat avoinna kaikille 15–29 -vuotiaille nuorille, jotka kaipaavat ohjausta tai tukea oman arkensa ja tulevaisuutensa suunnitteluun, kertoo Aktivan toiminnanjohtaja ja ohjaaja Jenni Lindroos.

– Me teemme vapaaehtoisuuteen perustuvaa työtä, emme viranomaistyötä. Toimintaamme ohjaa nuorisolaki, Jenni korostaa.

Riittää, kun astuu ovesta sisään

Ohjaava pajatoiminta on Aktivan toiminnoista se, johon voi osallistua heti. Riittää, kun astuu ovesta sisään. Nuoret hakevat neuvoja esimerkiksi työ- tai koulutushakemusten täyttämiseen, työkokeiluvaihtoehtojen kartoittamiseen tai vaikkapa oman asunnon löytämiseen. Osa kaipaa tukea arkisten rutiinien tai haastavan elämäntilanteen kanssa.

Monet toiminnassa mukana olevat nuoret ovat kuulleet Aktivasta kavereiltaan, vanhemmiltaan tai koulussa. Osa nuorista tulee mukaan myös sosiaalitoimen tai TE-toimiston kautta.

– Ohjaavassa pajatoiminnassa on kaikkein tärkeintä, että jokainen nuori tietää, mitä mahdollisuuksia on olemassa, Jenni sanoo.

Mahdollisuuksia on yleensä jopa niin paljon, että nuoren voi olla vaikeaa omin avuin löytää itselleen sopiva vaihtoehto.

– Toimintamme perustuu vapaaehtoisuuteen ja matalan kynnyksen toimintaan, Jenni korostaa.

– Keskustelemme nuoren kanssa kerran viikossa täysin luottamuksellisesti. Keskustelujen pohjalta suunnittelemme nuoren kanssa hänelle sopivan tulevaisuudensuunnitelman, hän kertoo ohjaavasta toiminnasta.

Luova starttipajatoiminta

Toinen Aktivan toimintamuodoista on luova starttipajatoiminta. Siihen osallistuminen edellyttää aina sopimusta. Esimerkiksi sopimus Aktivan järjestämään työkokeiluun osallistumisesta solmitaan yleensä TE-toimiston kanssa. Tällöin nuori saa työkokeiluajaltaan myös työttömyyskorvausta.

Starttipajoissa keskitytään tekemään asioita yhdessä, opetellaan työrutiineja ja parannetaan nuoren itsetuntemusta. Samalla harjoitellaan elämänhallintaa, uusien kokemusten saamista ja päivittäisten rutiinien luomista. Yleensä nuoret ovat mukana toiminnassa muutamasta kuukaudesta noin puoleen vuoteen.

– Pajatoimintaa on neljänä päivänä viikossa, ja pajalla voi samanaikaisesti työskennellä kahdeksan osallistujaa, ohjaaja Heini Brushane kertoo.

Starttipajassa voi kokeilla erilaisia työkaluja ja harjoitella perinteisempiä työtehtäviä. Pajassa voi esimerkiksi ommella ja tehdä käsitöitä, painaa kangaskasseja sekä rakentaa, korjata ja maalata huonekaluja. Pajassa valmistettiin myös Paraisten Pride-tapahtumassa ilahduttanut värikäs tauluseinä.

– Tämän lisäksi harjoittelemme ihan arjen perusasioita: siivoamme kerran viikossa, suunnittelemme maanantaisin viikon ruokalistan, hankimme tarvikkeet yhdessä ja jokainen osallistuu ruoanlaittoon, Heini kuvaa starttipajan arkea.

Kolmas Aktivan toimintamalleista on etsivä nuorisotyö. Etsivän nuorisotyön avulla halutaan tavoittaa ne alle 29-vuotiaat nuoret, jotka eivät ole töissä, koulussa tai armeijassa ja tarvitsevat apua ja tukea omaan elämäntilanteeseensa. Aktiva kertoo etsivästä nuorisotyöstä kaikille Paraisten kaupungin 9-luokkalaisille joka kevät.

"Usein vain istumme ja juttelemme nuoren arjesta"

Etsivään nuorisotyöhön voi olla yhteydessä kuka tahansa, joka on huolissaan nuoresta. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi perheenjäsen, sukulainen tai kaveri. Monet nuoret tulevat Aktivaan myös itse. Yhteistyö ohjaajan ja nuoren välillä perustuu aina luottamukseen ja sitä tehdään nuoren ehdoilla ja vapaaehtoispohjalta.

– Työskentelemme ensisijaisesti sen tiedon perusteella, mitä nuori itse kertoo meille, ja yhteistyö jatkuu niin kauan kuin on siihen on tarvetta ja nuori itse haluaa tukea, etsivän nuorisotyön ohjaaja Jennifer Wiklén kertoo.

– Me voimme auttaa nuorta yhteydenpidossa viranomaisiin ja osallistua yhteistyöpalavereihin, jos nuori näin toivoo. Usein vain istumme ja juttelemme nuoren arjesta ja tuemme häntä hänen tilanteessaan, Jenni kertoo.

– Nuoret osaavat nykyään hakea itse apua. He ovat myös avoimempia kertomaan ja juttelemaan myös vaikeista asioista, hän iloitsee.

Tapasin Aktivassa 19-vuotiaan Tindran, joka on mukana luovan starttipajan toiminnassa kolmena päivänä viikossa. Tämän lisäksi hän käy töissä muutamana päivänä viikossa.

– Tulin hakemaan Aktivasta neuvoja sen jälkeen, kun huomasin, että valitsemani ammatilliset opinnot eivät sopineet yhteen omien päivärutiinieni kanssa. Ei, vaikka vaihdoin opintolinjaa. En oikein tiennyt, mitä ryhtyisin seuraavaksi tekemään. Tiesin myös tarvitsevani apua aamurutiinieni kanssa, Tindra kertoo.

"Aktivasta olen saanut apua ja tukea ihan kaikkeen"

Aktivassa hän on päässyt kokeilemaan erilaisia kädentaitoja ja osallistunut arkirutiineihin. Hän on pajatoiminnan kautta huomannut, että hänen vahvuutensa ovat erityisesti juuri kädentaidoissa.

– Koulun perusrutiinit ja tarkoin aikataulutettu opiskelu eivät sovi minulle. Luovuutta ja kädentaitoja edellyttävät työt ovat todennäköisesti se ala, jolle suuntaan jatkossa, hän kertoo.

– Aktivasta olen saanut apua ja tukea ihan kaikkeen, Tindra iloitsee. Muutimme avopuolisoni ja kissani kanssa hiljattain uuteen asuntoon, ja sain apua jopa muuttolaatikoiden purkamiseen ja tavaroiden paikoilleen asettamiseen, hän kertoo hymyillen.

– Näiden ihanien ihmisten kanssa kaikki on mahdollista. He auttavat ihan missä tahansa asiassa, hän kertoo silmin nähden iloisena kaikesta Aktivasta saamastaan tuesta ja avusta.

Anne Pelkonen