Oman avun ryhmä, jossa ajatuksia jaetaan tasavertaisesti

Anne Pelkonen
En man och en kvinna läser.
Länsi-Turunmaan ruotsalaisessa seurakunnassa alkaa 2.10. Livsstegen - oman avun ryhmän toiminta. Sen vetäjinä toimivat nuorisotyönohjaaja Patrik Sundell ja diakoni Linnéa Nygård.
Anne Pelkonen
Julkaistu:

Länsi-Turunmaan ruotsalaisessa seurakunnassa käynnistyy ensi viikolla omaan apuun pohjautuva ‘Livsstegen’-ryhmä. Ryhmä kokoontuu viikoittain keskustelemaan luottamuksellisesti erilaisista teemoista. Kaikki, jotka haluavat jakaa omia ajatuksiaan tai kuunnella toisia, ovat tervetulleita osallistumaan. Toimintamalli pohjautuu niin kutsuttuun 12 askeleen malliin.

Toimintamalli pohjautuu 12 askeleen malliin

– Ihmiset, jotka tuntevat, että heidän ja heidän elämänsä väliin on tullut jotakin, mikä estää heitä elämästä niin kuin he haluaisivat. Näin kuvailee Länsi-Turunmaan ruotsalaisen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Patrik Sundell 2.10. käynnistyvän oman avun ryhmän mahdollisia osallistujia. Hän vetää ryhmää yhdessä diakoni Linnéa Nygårdin kanssa.

– Kyseessä ei ole terapiaryhmä, vaan keskusteluryhmä, Patrik lisää.

Kyseessä ei ole terapiaryhmä, vaan keskusteluryhmä

Ryhmän toimintamalli muistuttaa AA-kerhon käyttämää 12 askeleen menetelmää. Seurakunnan käyttämän mallin on jalostanut ruotsalainen pappi ja kirjailija Olle Carlsson. ‘Livsstegen’ -menetelmä on Ruotsissa hyvin suosittu.

Länsi-Turunmaan ruotsalaisen seurakunnan ryhmä kokoontuu syksyn aikana 12 kertaa.

– Tänä torstaina on infotilaisuus, jossa kerromme ryhmästä, sen toimintatavoista ja lainaamme osallistujille Livsstegen-kirjan. Jokaisella tapaamiskerralla keskustelemme yhdestä kirjan 12 luvusta, Patrik kertoo.

Ryhmän toiminta perustuu luottamukseen

Ryhmän toiminta perustuu tiukkaan luottamukseen. Mikään keskusteluissa esille tullut asia ei saa päätyä ryhmän ulkopuolelle, eikä asioista keskustella tapaamisten ulkopuolella edes ryhmäläisten kesken. Tapaamisissa ollaan yhdessä läsnä, ja arjen ja työn kiireet jätetään hetkeksi sivuun.

– Kukaan ei saa keskeyttää toista, vaan jokainen saa puhua asiansa rauhassa loppuun. Emme myöskään arvostele toisten puheenvuoroja emmekä neuvo muita, Patrik painottaa.

“Ihmiset ovat hyvin samanlaisia”

Moni saattaa miettiä, miten tällöin voi saada vastauksia omiin kysymyksiin tai huoliin. Todellisuudessa vastaukset löytyvät usein omasta sisimmästä. Kun jakaa ajatuksiaan muille, saattaa samalla löytää ratkaisuja omiin kysymyksiinsä.

– Ihmiset ovat hyvin samanlaisia, vaikka se ei aina siltä tuntuisikaan, lisää Linnéa.

Ne 12 aihetta, joita tapaamisissa käsitellään, ovat muun muassa avuttomuuden tunne, kiitollisuus, epätäydellisyys ja itsetutkiskelu.

Ryhmä noudattaa tiukkaa aikataulua

Ryhmän vetäjät osallistuvat keskusteluun samalla tavalla kuin muutkin jäsenet. Tapaamisissa voi myös olla hiljaa tai jakaa vain sen verran, mitä itse haluaa.

– Eikä tarvitse pelätä, että joku kysyy lisää puheenvuorosi jälkeen, Patrik huomauttaa.

Ryhmä noudattaa tiukkaa aikataulua; keskustelut alkavat ja päättyvät ajallaan, eivätkä tapaamiset veny. Osallistujilta odotetaan sitoutumista tapaamisiin ryhmän käynnistyttyä.

– Infotilaisuus pidetään jo 18.9. Ryhmään ehtii kuitenkin vielä hyvin mukaan ottamalla meihin suoraan yhteyttä, Linnéa ja Patrik ohjeistavat lopuksi.

Anne Pelkonen
Julkaistu: