Paalut kannattelevat saaristohuvilaa
Kevään koittaessa ja kesän lähestyessä moni haaveilee omasta kesämökistä kauniilla Saaristomerellä. Näin kävi myös turkulaiselle Pentti Maunun perheelle. Heidän tapauksessaan projekti muutti kuitenkin täysin muotoaan matkan varrella.
– Olemme purjehtineet jo vuosia ja itse olin haaveillut jo jonkin aikaa pienestä saunamökistä ja tukikohdasta Saaristomerellä. Kun oma saaritontti sitten löytyi Krampin saaresta, se oli menoa, Pentti Maunu naureskelee.
Maunut löysivät mieleisensä arkkitehdin ja samalla saunamökki vaihtui talviasuttavanakin toimivaan huvilaan.
- Saimme avuksemme osaavan rakennuttajan, jonka kautta löytyi myös paraislainen Saariston Kaivonporaus -yritys, joka täydensi rautaisella ammattitaidollaan rakennustiimiä. Päivääkään emme ole katuneet, että päädyimme valitsemaan nämä huipputekijät, Pentti Maunu kehuu projektinsa ammattilaisia,
Saariston Kaivonporaus katsasti tontin rakennuttajan kanssa ennen kuin työt käynnistyivät. Tuolloin he tutkivat paalukarttaa ja merkitsivät perustusten kulmat. Tämän perusteella poraajat pystyivät mittaamaan ja merkitsemään loppujen tolppien paikat.
– Kallioon porattavat paalut on valmistettu mustista, kolme metriä pitkistä rautaputkista, jotka täytetään betonilla. Betonitäyttö estää putkien ruostumisen, Patrik Wikström Saariston Kaivonporauksesta kertoo. –Olen nähnyt laskelmia mustan teräspaalun kestävyydestä. Putki kestää noin 50 vuotta, ja jos se on valettu betonilla, sen elinikä voi olla jopa 100 vuotta,
– Lisäksi paalut porataan aina vähintään puoli metriä kallion sisään, joten painumisongelmia ei synny eikä talo pääse koskaan liikkumaan, toimitusjohtaja Jimmy Kronberg täydentää.
Paalujen käyttö on nopea tapa tehdä perustukset, mikä on myös rakennuttajalle ensiarvoisen tärkeää. Porapaalutus lyhentää hankkeen kokonaisaikaa, mikä on monelle rakennuttajalle mieleen.
Juuri saarikohteet ovat paalutukselle erinomaisia kohteita. Tällöin vältytään isojen kaivinkoneiden saarikuljetuksilta, maanmuokkaustöiltä ja maansiirroilta. Lisäksi ketterä porakone pystyy taitavan ajajan ohjauksessa nousemaan jyrkkääkin rinnettä. Toki rinteet ovat aina tasamaata haastavampia.
– Paalujen käyttö on nopea tapa tehdä perustukset, mikä on myös rakennuttajalle ensiarvoisen tärkeää. Porapaalutus lyhentää hankkeen kokonaisaikaa, mikä on monelle rakennuttajalle mieleen. Tällöin varsinaiseen rakennusvaiheeseen jää enemmän aikaa, talousjohtaja Jessica Ranta-aho tietää.
Taitavaksi porapaaluttajaksi ei tulla hetkessä. Eikä kaikista ole tähän työhön. Poraajan on tunnettava kropassaan, mitä maaperässä on vastassa. Lisäksi on tiedettävä, miten kone käyttäytyy ja milloin pora osuu kallioon ison kiven sijaan. Tällöin maa tärisee eri tavalla, minkä pystyy tunnistamaan vain hyvin kokenut poraaja.
Osaamisen lisäksi tarvitaan oikeaa asennetta ja itsesuojeluvaistoa, halua tehdä lähes mitä tahansa, suunnitelmallisuutta ja joustavuutta, sillä olosuhteet porauskohteissa saattavat vaihtua nopeasti, varsinkin saaristossa.
Yhteensä 72 paalua
Pentti Maunun saaritontille porattiin yhteensä 72 paalua. Paalumetrejä kertyi peräti lähes 400, koska monia paaluja oli jatkettava toisella putkella. Kallio oli paikoitellen arvioitua syvemmällä.
– Yksittäinen putki painaa lähes 50 kg. Kannoimme kahteen pekkaan yli 5000 kg putkea kalliota pitkin porauspaikalle, Patrik kertoo Krampin saaren työkeikasta. Valtava putkimäärä ei kuitenkaan ollut ainoa haaste. Lunta satoi yllättäen runsain mitoin, mikä vaikeutti rinteelle pääsyä entisestään.
Näitä hommia ei opita vuodessa tai kahdessa. Me teimme ensimmäiset paalutukset jo noin 20 vuotta sitten, joten kokemusta ja osaamista on kertynyt valtavasti.
– Kallio oli hyvin liukas eikä pitänyt yhtään, joten oli vain vakaasti uskottava, että koneen siirtoon käytettävät vetovaijerit kestävät ja kone saadaan ylös, koneen kuljettajana työskennellyt Patrik muistelee.
– Näitä hommia ei opita vuodessa tai kahdessa. Me teimme ensimmäiset paalutukset jo noin 20 vuotta sitten, joten kokemusta ja osaamista on kertynyt valtavasti, Patrik ja Jimmy vakuuttavat.
– Tämän takia uskallan sanoa, että pystyn ajamaan koneen ihan mihin tahansa, Patrik toteaa. – Ehkä vaikein paikka on ollut Nauvon pohjoispuolella oleva saari, jossa tappelimme 12 tuntia saadaksemme koneen rannasta todella jyrkkää rinnettä pitkin ylös työmaalle.
– Lopputulos on varmasti kaikille aina se paras palkinto: se hetki, kun näkee, miten hienolta vankat paalut näyttävät, ja samalla voi olla 150 % varma, että ne pysyvät paikoillaan vuosikymmeniä, Jessica Ranta-aho tiivistää lopuksi. – Eikä siististä maastosta edes huomaa, että olemme käyneet tontilla poraamassa.
Samaa mieltä on yrittäjänä pitkän uran tehnyt Pentti Maunu. – Projektimme hoidettiin alusta loppuun todella ammattimaisesti. Emme voisi olla tyytyväisempiä lopputulokseen.