Parainen sai oman kansanedustajan
Paraisten vinkkelistä katsottuna eduskuntavaalit olivat RKP-painotteiset, kun puolue keräsi Paraisilta hieman yli 50 prosentin kannatuksen, seitsemän prosentin kasvu edellisiin eduskuntavaaleihin. Samanaikaisesti puolue oli onnistunut vaalipiirissä mobilisoimaan äänestäjiä tarpeeksi saadakseen seuraajan jo hyvissä ajoin ennen vaaleja poisjäämisestään ilmoittaneen Stefan Wallinin tilalle.
[table id=9 /]
Koko vaalien voittaja SDP oli Paraisilla kaukana 10 prosentin kannatuksellaan (3,5 prosenttiyksikön lasku verrattuna vaaleihin 2015), niukasti ennen Perussuomalaisten 9,5 prosenttia.
Vasemmistoliitto vajalla kymmenellä prosentilla ja Kokoomus 8,4 prosentilla muodostivat kvartetin 150 äänen eroilla.
Vihreät menivät taaksepäin Paraisilla noin prosentin ja Keskusta menetti noin 3,3 prosenttiyksikköä.
[table id=6 /]
Bergqvist on alueen oma edustaja
Alueen uusi kansanedustaja on Sandra Bergqvist. Hän keräsi suurimman äänimäärän Nauvosta, Korppoosta, Houtskarista ja Iniöstä, missä hän keräsi kokonaiset 1 117 ääntä 2 981 kokonaisäänimäärästään. Houtskarissa Bergqvist keräsi 266 ääntä, mikä tarkoittaa huimaa 78,7 prosenttia äänestysalueen äänistä.
Uskotko, että siitä oli apua, että ilmoitit ehdokkuudestasi jo hyvissä ajoin?
– Äänestysprosentti oli korkea ja ehkä siitä oli hyötyä. Toisaalta olen ollut puolueen varapuheenjohtaja kaksi vuotta ja käynyt aktiivista keskustelua pitkän aikaa, sanoo Bergqvist PK:n soittaessa hänelle maanantaina.
[table id=7 /]
Kampanjointia netissä
Hänen kampanjaryhmänsä koostui kymmenestä henkilöstä ja se tapahtui suurelta osin netissä.
– Kävin päivittäin ryhmän kanssa asioita läpi ja monet muut olivat mukana antaessaan nimensä kannatusmainoksiin ja puskuritarroissa. Sitoutuminen on ollut laajaa.
Kun PK saa hänet kiinni, istuu hän autossa matkalla Turusta kotiin Nauvoon. Kotimatkallaan hän samalla poisti samalla tienvarsimainoksiaan Saaristotieltä.
– Sen jälkeen haen lapset. Muuten luvassa on rauhallinen viikko ja pyrin olemaan enemmän perheen ja ystävien parissa pääsiäisenä ja samalla miettiä, millaiseksi arki muodostuu tiistaista lähtien, kun uusi eduskunta aloittaa työnsä.
Heinonen tyytyväinen, mutta pettynyt
Maarianhaminan kaupunginjohtaja Barbara Heinonen pääsi todella lähelle kamppailussa RKP:n paikasta. Hän sai vain 123 ääntä (ennen keskiviikon tarkistuslaskentaa) Bergqvistiä vähemmän.
Jos Bergqvist oli ylivoimainen saaristossa, oli Heinonen sitä Paraisten kunta-alueella. 1 618 ääntä 2 858 äänestä tuli sieltä.
– Kamppailu oli tiukka, mutta ykkösasiana oli tietysti säilyttää RKP:n paikka. Totta kai olen hieman pettynyt, mutta siinä kävi vähän niin kuin jääkiekkonaisille. Ennakkoäänten jälkeen näytti hyvältä, mutta marginaalit olivat pienet, huomauttaa Heinonen.
Paluu arkeen
Samalla hän on tyytyväinen tulokseensa, koska hän ei ehtinyt käymään pitkää kampanjaa. Hän nousi kuitenkin tosissaan mukaan kamppailuun eduskuntapaikasta, vaikka ei kuulunut ensimmäisten joukossa kisaan lähteneisiin.
Heinonen otti lomaa kampanjan loppuvaiheeseen ja palasi työpaikalleen Maarianhaminaan jo eilen.
– Kaupunginhallitus kokoontui saman tien tiistaina, joten kyseessä oli suora paluu tiukkaan työhön. Suunnitelmana oli koko ajan palata tiistaina töihin ja jatkaa entisellään tai jättää eroanomus, hän sanoo.
Laaksonen lähellä varaedustajan paikkaa
Myös Vihreiden Helena Särkijärvi ja Vasemmistoliiton Lotta Laaksonen kävivät hyvä vaalit ja keräsivät 1 806 ja 1 198 ääntä. Särkijärvi onnistui lähes kolminkertaistamaan äänimääränsä 2015 vaaleihin verrattuna, jolloin hän keräsi 661 ääntä. Laaksonen puolestaan oli ehdolla ensimmäistä kertaa.
– Ensikertalaisena olen henkilökohtaisesti todella tyytyväinen tulokseen, mutta toki hieman harmittaa, että jäin vain 24 ääntä puolueen Varsinais-Suomen varasijasta, sanoo Laaksonen, joka keräsi Vasemmistoliiton äänistä vaalipiirissä neljänneksi eniten ääniä.
Varasijalla on käytännössä merkitystä ainoastaan, jos joku alkuperäisistä puolueen edustajista luopuu paikastaan eduskunnassa. Kyseessä ei siis ole samanlainen sijainen kuin kunnallispolitiikassa, jolloin sijainen kutsutaan paikalle, jos varsinainen edustaja on jostakin syystä estynyt.
Laaja kontaktiverkosto
Laaksonen sai vain 121 ääntä kotikentällään Paraisilla, mutta on kasvattanut vahvan tuen ympäri äänestysaluetta. 700 äänistä tuli Turusta.
[table id=11 /]
– Meillä oli pieni ja kokematon kampanjaryhmä, mutta kun minä jotain teen, teen sen koko sydämestäni ja täysillä. Uskon, että kansalaisaloitteeni ja kansalaisaktivismini, joka on ylittänyt uutiskynnyksen, oli varmasti edesauttajana menestyksessäni, sanoo Laaksonen.
On ehkä hieman aikaista kysyä, mutta teetkö uuden yrityksen neljän vuoden kuluttua?
– Ehdottomasti, uskon, että ne kokemukset joita ryhmämme kanssa keräsimme, petaavat asiat uuteen yritykseen, nyt tiedämme enemmän ja saimme enemmän oppia.
Särkijärvi tyytyväinen kaikesta huolimatta
Särkijärvi tuli kuudenneksi vaalipiirissä, missä kaarinalainen Sofia Virta hieman yllättäen otti paikan, kun istuva kansanedustaja Ville Niinistö ei enää ollut ehdokkaana.
– Olen erittäin kiitollinen saamastani luottamuksesta, äänimäärä oli kymmenien vapaaehtoisten kuukausien työpanoksen tulos. Tulos saatiin aikaiseksi vaatimattomalla vaalibudjetilla ja pyyteettömällä työllä, Särkijärvi toteaa.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää
Lue myös: Otetaanpa lusikka kauniiseen käteen