Paraisten Uimarit 75 vuotta: “Isot jalat ovat eduksi”

Julkaistu:

Paraisten Uimarit -yhdistys perustettiin 75 vuotta sitten. Aktiivisia jäseniä on vähän, mutta heillä on sitä suurempi sydän, joka lyö yhdistyksen puolesta.

"Tänään tuli kai uitua noin kaksi kilometriä"

On maanantai-ilta ja kello lähestyy puoli yhdeksää. Kaarinan uimahallista ilmestyy neljä punaposkista Paraisten Uimaria, jotka ovat juuri päättäneet tämän viikon harjoittelun. He ovat Curt Sjöblom, Jan-Ole Karlsson, Jan Sjöblom ja Andreas Slama. Joka maanantai-ilta he kokoontuvat uimahalliin tunniksi harjoittelemaan. Silloin ohjelmassa on tekniikka- ja intervalliharjoituksia, ja Jan toimii usein valmentajana.

– Tänään tuli kai uitua noin kaksi kilometriä kertoo Jan, joka on ollut Paraisten Uimareiden jäsen 55 vuotta.

Paraisten Uimarit kuului alussa Pargas IF:ään

Jan on Paraisten Uimareiden hallituksen jäsen, samoin kuin Curt, Jan-Ole ja Andreas, joka on yhdistyksen puheenjohtaja. Tänä vuonna vietetään 75-vuotisjuhlaa ja lauantaina järjestettiin juhlaillallinen, johon osallistui 15 jäsentä. Jäseniä on yhteensä 36, sekä miehiä että naisia, joista nuorin on 14-vuotias ja vanhin 91-vuotias. Paraisten Uimarit kuului alussa Pargas IF:ään, mutta vuonna 1949 siitä tuli oma yhdistys, vaikka Paraisten Uimarit merkittiin yhdistysrekisteriin vasta vuonna 1953. Yksi perustajista oli Frejvid Karlsson ja toinen innokas yhdistyksessä oli Rainer Eriksson, joka kuoli 11.8.2022. Eriksson toimi puheenjohtajana vuosina 1974–1989.

– Rainer oli monta vuotta uimavalmentajamme ja hän piti meille tekniikkaharjoituksia, hänen lempinimensä oli ”Trainer”, kertoo 15 vuotta yhdistyksen puheenjohtajana toiminut Slama.

Rainerin rooli yhdistyksessä on ollut monella tapaa merkittävä ja 1960- ja 1970-luvuilla yhdistyksessä oli noin 300 jäsentä. Aluksi uimaharjoituksia pidettiin Djupvikenissa ja sen jälkeen siirryttiin Malmin kouluun, kun uimahalli valmistui koulussa vuonna 1952. 1990-luvulla yhdistys joutui lähtemään uimahallista, ja silloin ryhdyttiin järjestämään uimakouluja koulun nimissä. Myöhemmin yhdistys ryhtyi yhteistyöhön myös Folkhälsanin kanssa.

1980-luvun lopulla Paraisilla järjestettiin myös useita kertoja triathlonkilpailuja yhdessä Volley Team -82:n lentopalloilijoiden kanssa ja jopa SM-kisa menestyneillä osallistujilla. Lisäksi järjestettiin ”swim and run” -kilpailu ja tavallaan seura oli edelläkävijä swimrun-lajille, joka on nykyään suosittu urheilulaji.

– Pyrimme pitämään toiminnan käynnissä, Slama sanoo, mutta huomauttaa, että oman tilan puute on seuralle haastavaa.

Uimaharjoituksia Kaarinan uimahallissa

32 vuoden ajan yhdistys on järjestänyt uimaharjoituksia Kaarinan uimahallissa, ja harva hallituksen jäsen uskoo siihen, että Parainen saisi oman uimahallin jonakin päivänä. Slama huomauttaa, että uimahalli tuskin tuo taloudellista hyötyä, mutta luultavasti muita myönteisiä, terveyteen liittyviä vaikutuksia. Vuosien varrella yhdistys on tehnyt myös yhteisiä uimamatkoja muun muassa Saloon ja Tammisaareen ja tutustunut muihin uimahalleihin. Kaarinan uimahalli on kiinni juhannuksesta kesän loppuun, ja silloin kunnianhimoiset Paraisten Uimarit uivat meressä. Miehet ovat vähintäänkin kunnianhimoisia, sillä he voivat ylpeillä muun muassa SM- ja MM-mitaleilla eri ikäryhmissä.

Mitä vaaditaan että menestyy uimarina?

– Isot jalat ovat eduksi, sanoo Jan-Ole ja puhuu menestyneestä uimarista, jonka kengänkoko oli 48.

– Kannattaa aloittaa mieluiten nuorena ja on tärkeää, että lapset saavat olla mahdollisimman paljon vedessä, maalla ei opi uimaan, Jan sanoo.

– Tekniikka on kaiken A ja O, Curt sanoo.

Ryhmä pakkaa harjoitusvaatteensa tyytyväisinä päivän harjoitteluun.

– Ennen kaikkea meillä on hauskaa yhdessä ja uudet jäsenet ovat tietysti lämpimästi tervetulleita, Slama sanoo.

Malin Johansson

Käännös: Tuuli Meriläinen